streda 25. marca 2020

Mám na to - Suh Yoon Lee, Jooyun Hong

Ako získať bohatstvo a udržať si ho?

Nejedného z nás dnes trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: „Nemáš dosť peňazí!“ Vnímame život cez prizmu nedostatku, vidíme len to, čo nevlastníme. Kvária nás otázky typu Môžem si to dovoliť? Nie je to plytvanie? Každý deň si odopierame pôžitky v dobrej viere, že sa vďaka tomu budeme mať zajtra lepšie. V šetrení vidíme jediný spôsob, ako nahonobiť majetok. Ale ako inak zbohatnúť? Dá sa to vôbec?

Odpoveď nám ponúka Suh Yoon Lee, mladá, vzdelaná a nesmierne empatická žena, ktorá radila vo financiách najbohatším Kórejčanom a zakladateľom veľkých korporácií. Áno, každý samôže stať bohatým vďaka nenáročnej metóde, ktorú nám spolu s novinárkou Jooyun Hongovou odkrývajú v tejto knihe. Spoločne nám vysvetlia, ako otvoriť dvere prosperite, vytvoriť si pozitívny vzťah k peniazom a nabehnúť na nový spôsob života. Základom je povedať si MÁM NA TO.


Motivačnú literatúru som kedysi vôbec nevyhľadávala, ba priam som sa jej až vyhýbala. Potom mi však jedna kamarátka požičala pár kníh z tejto oblasti a ja som si ju zamilovala. Pravdaže, nie každú jednu knihu, ktorá v tomto žánri vyjde, ale rozhodne som sa o túto oblasť knižného sveta začala viac zaujímať, a preto mojej pozornosti neuniklo, že sa u nás chystá vydanie knihy The Having: The Secret Art of Feeling a Growing Rich v preklade Mám na to. Nie som si istá, či môžem konkrétne túto knihu zaradiť medzi motivačnú literatúru, no popri čítaní som mala ten pocit, že áno. 

"Každý sa narodil s takými istými predpokladmi stať sa bohatým, aké má na to, aby ho niekto miloval."

Peniaze. Vec, ktorá hýbe svetom. Ktorá má pre každého z nás iný význam, inú silu. Zatiaľ čo pre niekoho nie sú problém, niektorí si naopak musia rátať každé jedno euro. Každý z nás je v inej situácii, pre každého z nás predstavujú financie inú zložku života. Najmä v súčasnosti je to problém, ktorý trápi nejedného z nás. Povedzme si úprimne, kto z nás by nechcel mať voľnú ruku v ich míňaní. Kúpiť si to, čo chceme a nielen to, čo potrebujeme na nevyhnutnú existenciu a zabezpečenie základných životných potrieb. Kto z nás by nechcel len tak darovať peniaze nemocnici, ktorá to potrebuje, detskému domovu či domovu sociálnych služieb, ktorý ich využije. Aká je však cesta k tomu, aby sme si niečo takéto mohli dovoliť? Dá sa to vôbec? Aj na tieto otázky nám podáva odpoveď kniha Mám na to. Priznám sa, že som nevedela, čo presne očakávať, keď som sa do tejto knižky púšťala. Keďže aj ja patrím medzi ľudí, ktorí pracujú a už nežijú s rodičmi, je pre mňa otázka financií kľúčová. Mnohokrát si aj ja trápim hlavu nad tým, ako s nimi čo najlepšie disponovať. Kniha Mám na to mi dala odpoveď na mnohé otázky a pomohla mi isté veci pochopiť. Kniha je rozdelená do kapitol a postupne vám autorka prináša odpoveď na základné otázky, ktoré trápia každého jedného z nás. Sama prežila ťažké chvíle, a preto jednotlivé rady dopĺňa aj o skúsenosti z vlastného života, čím sa približuje k čitateľovi a vy tak máte pocit, že mnohé veci a udalosti, ktoré sa stali jej, sa vlastne stali aj vám. Aj ona je len človek, ktorý prišiel o rodiča, chvíľami o chuť žiť, trápi sa nad bolesťami a smutnými situáciami, ktoré prináša život, no aj tak sa snaží ísť ďalej.

"Dajte sa viesť dušou a udržujte si pohodu. Potom si na cestu prirodzene privoláte šťastie."

Oceňujem, že kniha nebola písaná cez matematické rovnice alebo zložité poučky, ale že sa autorka snažila naozaj využiť jednoduchý, ľudský jazyk a získať si tak svojho čitateľa. Knihu nepovažujem za moralizátorskú, skôr poučnú s cieľom poradiť. Jednotlivé kapitoly boli doplnené aj o zaujímavé citáty od Guru - v knihe je presnejšie vysvetlené, o čo/koho sa jedná a tak isto aj o príbehy, ktoré sú s ním späté. Pokiaľ čakáte, že bude kniha len sucho a nezáživne napísaný návod, ako zbohatnúť, tak vás asi sklamem/poteším, pretože to tak nie je. Autorka síce zozbierané skúseností v knihe spísala, ale doplnila ich o zaujímavé myšlienky, situácie zo života, príbehy, citáty a vytvorila tak komplexnú knihu, ktorá ponúka naozaj mnoho. Jediná chybička, ktorú by som knihe vytkla je, že nezapadá podľa mňa úplne vo všetkom do slovenského kontextu. Každá krajina je iná, má nejaké svoje pravidlá, systém fungovania a niektoré náležitosti, ktoré sa tu spomínali, sa podľa mňa nedajú úplne realizovať a uplatniť v našej krajine. Aj napriek tomu som však rada, že sa mi dostala táto kniha do rúk. Pokiaľ hľadáte nejaký spôsob, ako sa lepšie vyznať vo financiách, ak hľadáte cestu, ako si prilepšiť a získať bohatstvo, rozhodne siahnite po tomto titule.

Ťažko sa mi dáva hodnotenie, keďže každý sa po prečítaní môže k tomuto titulu postaviť inak. Subjektívne však môžem povedať, že sa ma kniha dotkla, rozhodne som sa vďaka nej niečo nové naučila a zároveň si užila aj epickú stránku príbehov, ktoré ponúka.

 https://www.bux.sk/knihy/430383-mam-na-to.html

2 komentáre:

  1. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť