sobota 18. januára 2020

Pekelné vynálezy - Philip Reeve

Zachránia celý svet?

Tretia časť fenomenálnej fantasy série Smrteľné stroje!

Motory povesťami opradeného mesta Anchorage sa zastavili v nekonečnom tichu Mŕtveho kontinentu. Tom a Hester si po dobrodružstvách užívajú zaslúžený odpočinok. Ich dcéra Wren však sníva o vlastných dobrodružstvách. Keď sa na brehu mesta vynorí záhadný pirát so žiadosťou o pomoc s hľadaním vzácneho artefaktu, Wren chytí príležitosť za pačesy. Ale tým len rozdúcha nový plameň v neutíchajúcom konflikte, ktorý by mohol nadobro spáliť celý svet na popol.


Pekelné vynálezy sú tretím a zároveň predposledným dielom zo série Smrteľné stroje. Už pri prvých dvoch dieloch som mala pocit, že by kľudne mohli ukončiť celý príbeh a bola som mimoriadne prekvapená, keď som sa dozvedela, že sa dočkáme ešte ďalších dvoch titulov. Nevedela som si predstaviť o čom ešte autor chce ďalej písať, no musím uznať, že ma milo prekvapil a opäť raz ukázal, že Smrteľné stroje ešte majú čo ponúknuť.

"Položila mu ruku na plece. Cítila, že sa chvatne a hanblivo mykol ako vyplašené zviera."

V prvom rade ma veľmi zaujal fakt, že v centre deja už nie je Tom a Hester, ale ich dcéra Wren. Jej rodičia si zaslúžene získali slávu a pozornosť a na jej pleciach stojí mnoho očakávaní, či sa dokáže tiež popasovať s krutosťou, ktorá stále vládne vo svete. Zarazilo ma, ako bol vykreslený vzťah Wren k rodičom a naopak. V podstate Wren nemala rada svoju matku práve kvôli jej jazve, mnoho vecí jej vyčítala, hanbila sa za ňu a často myslela na to, že by najradšej takúto matku ani nemala. Myslela som si, že už toto je prílišné dramatizovanie, no ešte viac ma dostalo, keď aj Hester pociťovala voči vlastnej dcére zášť, žiarlila na ňu, dokonca aj od nej boli často mierené myšlienky, keby takúto dcéru ani neporodila. Tom bol v podstate nestranný, no za to úplne nevýrazný a nepriklonil sa na stranu ani jednej z nich. Celá táto rodinná situácia sa mi ani trošku nepozdávala a nenašla som ani jeden racionálny dôvod, prečo sa autor rozhodol uberať príbeh týmto smerom. Našťastie, na scéne pribudli aj nové vedľajšie postavy, ktoré dej príjemne obohatili a doplnili. Zmena v podobe Wren ako hlavnej hrdinky príbehu rozhodne pomohla, pretože som si naozaj nevedela predstaviť, o čom by ešte autor dokázal písať a bála som sa, že by upadol stereotypu a nudy.

Wren sa púšťa do svojho prvého dobrodružstva a pred nami sa otvára svet nekonečných možností. Niektoré veci sa zmenili, iné zostali nezmenené, no podstatné je, že sa toho udeje pomerne dosť. Opäť som sa nenudila, opäť bola späť akcia, opäť si ma Philip získal. Okrem toho, že pred nami otvoril osudy nových postáv, pekne sa uzavreli aj osudy z predchádzajúcich kníh. Niektoré záležitosti zostali nedoriešené a akoby visieť vo vzduchu a teraz sa všetko pekne vyriešilo. Bolo príjemné sa vrátiť v čase na miesta, ktoré si ma získali a spomenúť si na situácie, ktoré ma trápili alebo tešili. Za najväčšie pozitívum považujem nielen to, že sa striedali rôzne časové a miestne línie, ale aj pohľady postáv. Príbeh tak nabral na komplexnosti a neustále si držal moju pozornosť. Stále sa niečo dialo, otvárali sa nové tajomstvá a vytvárali intrigy. Zo všetkých dielov mám pocit, že sa práve v tomto autor najviac odviazal a nechal prúdiť svoju fantáziu. Komplikované rodinné osudy boli doplnené o úsmevné a vtipné, ale aj napínavé a dramatické scény a situácie. Mobilné mestá sú stále veľmi sympatické a evidentne sa z nich dá vyťažiť oveľa viac, ako som očakávala. Myslela som si, že ďalšiemu dielu už nedám šancu, ale Pekelné vynálezy si ma aj napriek istým chybičkám krásy získali a predsa len si prečítam aj posledný diel. Pevne verím, že sa v ňom vzťah Wren a jej matky zmení a že Hester už nebude taká protivná a zlá a že Tom si bude stáť za svojím slovom. Charakter Wren je aj napriek nevysvetliteľnej neznášanlivosti voči vlastnej matke veľmi sympatický a rozhodne si zaslúži ešte pozornosť.

"Hovorila potichu, sotva pohybovala perami. Ľudské ucho by ju nepočulo, ale jej modlitbu predsa len ktosi začul."

Aj napriek tomu, že dystopické série nepatria medzi moje obľúbené, predsa len si ma táto svojím spracovaním získala. Niekedy si síce myslím, že už ani nedostanem chuť na ďalší diel, no potom príde niečo, čo moje zmýšľanie úplne zmení a donúti ma pokračovať ďalej - v tomto prípade to bola práve postava Wren a zvedavosť ohľadom toho, čo si pre ňu ešte Philip pripravil.

Váhala som, aké hodnotenie príbehu udeliť, ale nakoniec som sa rozhodla pre štyri lajky. Som mimoriadne zvedavá, čo prinesie ďalší diel a pevne verím, že bude ešte lepší ako tento. Pokiaľ máte chuť na dystopiu a chcete siahnuť po niečo netradičnom, rozhodne dajte šancu tejto sérii. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. ZÍSKAJTE LIEČENIE HIV A OSTATNÝCH MORÁLNYCH CHOROB S MÔJ MEDICÍNOM ZALOŽENOU NA ZARIADENIACH DR BARBARA MÁME VEDIEJŠIE OTÁZKY, KTORÉ MÔŽU POMALIŤ MÔŽEM POMOCI ALEBO PENISOVÉ ROZŠIROVANIE
    Ponúkam kúzla všetkého druhu, ako sú ochranné kúzla, ktoré sú cenné na to, aby sme sa chránili, našimi priateľmi, rodinou, blízkymi, doma, cestovaním, zamestnaním, peniazmi, zdravím, domácimi zvieratami, tehotenstvom, rozšírením penisu a mnohými ľuďmi alebo vecami oceniť. obnoviť Ex. Dokážem vyliečiť HIV, rakovinu, hepatitídu, kvapavku, syfilis, akúkoľvek chorobu, o ktorej si myslíte, že prispieva k riešeniu s pomocou svojich koreňov a bylín. Neúčtujem za svoju prácu. Poskytne len tie peniaze, ktoré budem používať na nákup materiálov potrebných na prípravu liečby. Kontaktujte ma s nasledujúcimi informáciami
    1. Vaše meno a dátum narodenia
    2. Mená iných osôb, ktoré sa zúčastňujú na kúzla
    3. Dátum narodenia ostatných osôb (nepovinné, iba ak je to známe)
    4. Stručná história situácie
    5. Odsek alebo dva, podľa vlastných slov, presný želaný výsledok vášho kúzla
    6. Vaša poloha
    Môžete ma kontaktovať prostredníctvom e-mailu barbaravoodootempel@gmail.com
    alebo whatsapp +2347032152878
    Keď dostanem všetky informácie, budem vás kontaktovať s časmi a termínmi vášho odovzdávania kúzel, ako aj so všetkými ostatnými informáciami, ktoré potrebujete vedieť. Nebudete musieť robiť nič iné, než si sadnúť a vedieť, že ste začali dôležitý krok k zlepšeniu svojho života. Dotknite sa Dr. BARBARA e-mailu
    barbaravoodootempel@gmail.com
    alebo WhatsApp +2347032152878

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť