pondelok 14. októbra 2019

Elle Kennedyová - Omyl

Môže fungovať aj láska na druhý pohľad?

Je rodený hráč...
John je tretiak na vysokej a môže mať každú, na ktorú si ukáže. Život tejto vysokoškolskej hokejovej hviezdy je samý žúr a samá známosť na jednu noc, ale za jeho odzbrojujúcim úsmevom a očarujúcim šarmom sa skrýva strach, že sa po skočení štúdia dostane do slepej uličky. Stretnutie s prváčkou Grace mu prinesie potrebné rozptýlenie, ale pre jediný omyl sa ich cesty rozídu. John je odhodlaný stráviť nasledujúci rok na výške dokazovaním, že si zaslúži druhú šancu.

Tentoraz musí na svojej stratégii riadne popracovať!
Grace nastupuje do druhého ročníka na Briarskej univerzite, je staršia, múdrejšia a rozhodnutá zabudnúť na arogantného hokejistu, s ktorým takmer prišla o panenstvo. Už nie je tá zakríknutá chuderka z minulého roka. Ak si John myslí, že sa mu bude podlizovať ako iné dievčatá, veľmi sa mýli. Chce ju späť? Nech sa posnaží. Tentoraz je vo vedení Grace a užije si to. 

Omyl je druhým dielom veľmi populárnej série Off - Campus, ktorá sa v zahraničí, ale aj v Čechách, dočkala veľkého úspechu. New adult žáner je môj najobľúbenejší, a preto doslova vyhľadávam knihy tohto žánru. Keď som sa dozvedela, že sa dočkáme slovenského prekladu, jasala som ako malé dieťa. Prvý diel, Návrh, u mňa získal plný počet lajkov a veľmi sa mi páčil, preto som sa púšťala do Omylu s istými očakávaniami. Hneď na úvod ešte musím uznať, že naše slovenské obálky sa mi páčia oveľa viac ako české, keďže sú podľa mňa zaujímavejšie a nepôsobia tak vulgárne a v podstate aj presne zodpovedajú deju. A aké boli moje pocity a dojmy po prečítaní tejto knižky?

"Nedokázal som ho nenávidieť. Nemohol som."

Logan môže mať ktorékoľvek dievča, na ktoré sa pozrie. Aj napriek tomu, že zvonku vyzerá ako poriadny tvrďas, v skutočnosti si nevie dať dokopy zlomené srdce, pretože sa tak nejako zamiloval do frajerky svojho najlepšieho kamaráta. Do cesty sa mu však pripletie Grace. Až príliš dobré, slušné, cieľavedomé, no za to tvrdohlavé dievča. Pokiaľ očakávate lásku na prvý pohľad, tak vás sklamem, pretože ich cesta nie je vôbec taká jednoduchá. Páčilo sa mi, že sa autorka rozhodla ich vzťah trošku zamotať a vytrápiť. Tak ako aj v prvom dieli, aj v tomto prípade ich spoločná cesta nebude vôbec taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Grace a Logan boli veľmi milé, slušne vypracované charaktery. Autorka vytvorila dokonalý prototyp bad boya a milého dievčatka. Musím však povedať, že mi medzi nimi chýbala tá chémia, ktorá priam vyskakovala zo stránok Návrhu. Aj napriek tomu, že som si ich pomerne rýchlo obľúbila, predsa len som z nich tak nevystrájala ako pri Hannah a Garrettovi. Ich rozhovory, humor, spoločné romantické aj erotické scény - všetko mi prišlo ako keby o stupeň slabšie, ako keby sa autorka vyčerpala pri prvom dieli a už jej neostalo toľko dobrých nápadov. Nehovorím, že boli napísané zle, naopak, Elle si opäť ponechala svoj voľný, svieži štýl, ktorý je založený na malom množstve opisov a prevažujúcich dialógoch. Chýbala mi však tá iskra, ktorá ma držala v napätí a vďaka ktorej som stránky prehadzovala ako besná. V tomto prípade som nemala problém knihu odložiť nabok a vrátiť sa k nej aj po pár hodinách, čo by sa mi pri Návrhu nestalo.

"Ježiši. Povedala som, že nie je chudera? Beriem späť."

Čo však oceňujem bolo, ako autorka do príbehu vložila aj sociálne a rodinné problémy. Každý z nás si v živote niečím prechádza a tak tomu bolo aj v tomto prípade. Alkohol, rozvod, problémové rodinné vzťahy - toto všetko ešte viac zamotalo príbeh a pridalo na jeho vážnosti. Okrem toho, všetky postavy zmýšľali na svoj vek naozaj veľmi múdro. Ani jedna z postáv mi neprišla detinská, ufňukaná, dokonca v niektorých situáciach by som si ani ja možno nezachovala takú chladnú hlavu ako oni. Veľmi silnou zložkou je humor, ktorý je doslova nákazlivý. Keďže zbožňujem sarkazmus a iróniu, užívala som si ho plnými dúškami. Keď k tomuto všetkému pridáme ešte duálne rozprávanie príbehu, dostaneme perfektnú kombináciu, ktorou nemá autor čo pokaziť. Omyl môžete čítať aj nezávisle od Návrhu. Zo začiatku tu je načrtnuté isté prepojenie, ale postupne je zásahov postáv z predchádzajúceho dielu naozaj len veľmi máličko. Keďže má séria viacero dielov, pevne verím, že aj zvyšné vedľajšie postavy ešte dostanú svoj priestor. Každý z týchto hokejistov má svoj potenciál, aj keď som veľmi zvedavá, či ma ešte niektorý z nich dokáže natoľko prekvapiť, aby prekonal Garretta. Ten totiž nasadil latku poriadne vysoko.

Ak by som mala zhodnotiť druhý diel, musím povedať, že je oproti jednotke o trošičku slabší. Aj keď bol dej aj postavy vykreslený naozaj perfektne, nechýbali zamotané ľudské osudy, romantika, krásne myšlienky, predsa len mi chýbala práve tá spomenutá iskra, ktorá by dala celému príbehu šťavu a šmrnc. Štýl písania je naozaj veľmi skvelý, chytľavý a len veľmi ťažko by ste našli nejaké pasáže, ktorými by ste sa museli prelúskavať.

Nakoniec by som udelila štyri lajky. Váhala som chvíľku, či nedať len tri, ale keďže moje sklamanie naozaj nebolo až také silné, rozhodla som sa ubrať len jeden lajk. Pevne verím, že sa v slovenčine dočkáme aj ďalšieho pokračovania, ktorému budem môcť dať opäť plný počet. Pokiaľ hľadáte nejakú chytľavú new adult sériu, rozhodne vám odporúčam začať s touto.

https://www.bux.sk/knihy/417200-omyl.html

1 komentár:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť