utorok 14. februára 2017

E L James - Päťdesiat odtieňov slobody

Jej nočné mory sa stávajú skutočnosťou...

Keď Anastasia Steelová prvý raz stretla mladého úspešného podnikateľa Christiana Greya, netušila, ako veľmi jej to zmení život...
 
Od začiatku vedela, že vzťah s jej Tieňom nebude prechádzka ružovou záhradou. Christianov životný štýl jej nikdy nebol blízky, no musí sa ho naučiť žiť spolu s ním, a to bez toho, aby stratila vlastnú tvár, integritu a nezávislosť. Christian zas musí prekonať svoju posadnutosť kontrolou a vyrovnať sa so svojimi vnútornými démonmi.
 
Teraz, keď sú konečne spolu, zažívajú nekonečnú lásku, vášeň a 
vzájomnú blízkosť a otvára sa pred nimi svet nekonečných možností. Zdá sa, že im nič nechýba. Náhle však zasiahne osud a pred Annou ožívajú jej najhoršie nočné mory... 


Len pred pár dňami sa do kín dostalo pokračovanie 50 odtieňov sivej - 50 odtieňov temnoty. Nemusím asi ani hovoriť aké šialenstvo sa spustilo a keď som si pozerala v stredu večer lístky do kina, beznádejne bolo vypredané až do nedele. Mnohých fanúšikov možno prekvapilo, že sa objavili už aj nejaké zábery z pripravovaného tretieho dielu, ktorý by mal do kín doraziť o rok. Čo sa týka tretieho dielu je podľa mňa takým osobitným celkom, keďže sa v ňom mieša všetko - napätie, erotika, romantika, dokonca aj deti!

Neviem, či aj vás, ale mňa teda poriadne prekvapilo, akým smerom sa posledný diel udial. Možno ste teraz podľa obrázka zostali trochu prekvapení, že som vám vyspoilerovala dej, ale úprimne, všade na internete je toľko spoilerov z Päťdesiat odtieňov slobody, až som mala pocit, že ma už pri čítaní nemôže nič prekvapiť. Ako som už spomínala, tretí diel je naozaj takou zmesou všetkého - pravdaže, erotika má stále svoju úlohu, no už rozhodne nie je taká frekventovaná ako v predchádzajúcich dieloch, ani sa nevyskytuje v takom množstve, čo niektorí z vás možno aj ocenia. Tak isto sem autorka nezabudla pridať aj pár tvrdších a drsnejších scén, aby vytvorila napätie, nechýbalo napríklad riešenie rodinných vzťahov, či sa objavili aj nejakí neprajníci z predošlých dielov, ktorí si chceli vybaviť svoje účty. Oceňujem, že sa autorka takto snažila o rôzne prvky a o to, aby naozaj tretí diel napísala ako kvalitné ukončenie celej série, no mám pocit, že som sa úplne nestotožnila s jej zámerom. Niektoré kapitoly boli podľa zbytočne preplnené a potom zase nasledovali také, keď som len zívala, kedy sa už konečne niečo stane. Úplne mi preto nesadlo, akým spôsobom si jednotlivé scény rozložila a určite mi viac sedel jej predošlý štýl. Aj napriek tomu však musím uznať, že sa mi celkovo toto dielko páčilo. Niečo by som si možno vedela predstaviť inak, ale páčilo sa mi akou zmenou celá séria prešla. Keď si ju porovnám s prvým dielom, cítila som určitý rozdiel. Zatiaľ, čo na začiatku sa môže celý dej zdať povrchný, na konci už autorka preniká do hĺbky.

Osobitné zhrnutie si určite zaslúžia aj postavy. Anna prešla podľa mňa obrovskou vývinovou zmenou. Doteraz si pamätám, ako som si pri prvom dieli hovorila zo začiatku, že to ani nech si zo mňa niekto nerobí srandu, že Anna bude fakt takáto otravná. Keď sme sa však blížili ku koncu, celkom mi prirástla k srdcu a obľúbila som si ju. O Christianovi asi ani nemusím hovoriť, jeho charakter, minulosť, zvrátené ja všetkých oslovilo a myslím, že zaujal mnohé čitateľky. Neviem, či som ale niekedy spomenula, že na tejto sérií zbožňujem aj vedľajšie postavy. Každý z nich, či už kladná alebo záporná, určitým spôsobom prispela k deju, mala nejaké svoje čaro a najmä silnú osobnosť. Vždy ma poteší, keď autorka nepovažuje vedľajšie postavy len za akési krovie, ale naozaj chce, aby sa určitým spôsobom pričinili a ukázali, že nie sú súčasťou deja len ako pekná, ale neužitočná ozdoba. 

Autorka napísala pomerne početnú sériu, každým dielom si nastavila inú latku. Je evidentné, že zatiaľ asi žiadna autorka nevyvolala také rozporuplné názory u čitateľov a tak isto je to jedna z najpredávanejších sérií, čo už o niečom svedčí. Ja sama sa zaraďujem medzi fanúšičky a ako vždy tvrdím, v príbehu ide o oveľa viac ako len sex. Máte možnosť sledovať rozličné charaktery, trošku iný vzťah, ktorý asi bežne neregistrujete vo svojom okolí, psychológiu, zamyslieť sa nad krutým detstvom týraných detí a pod. Na základe tohto môžete vidieť, že kniha má čo ponúknuť. Čo sa týka 50 odtieňov slobody, aj napriek tomu, že mal nejaké chybičky krásy a nepovažujem ho za najlepší diel (tým je pre mňa jednoznačne stále dvojka), ale rozhodne má svoje čaro a autorka skvelo zakončila túto sériu. Naozaj ma mrzí, že sa na internet dostalo toľko spoilerov, keďže tak mnohí z vás prídu o tie najzaujímavejšie prekvapenia, a preto vám radím, aby ste radšej nevyhľadávali žiadne informácie, nech sa nepripravíte o tie najlepšie momenty.

Nakoniec som sa rozhodla pre štyri lajky. Na základe mojej recenzie chápete, prečo som nemohla dať päť lajkov, no nebolo by fér ani knihu znížiť na úroveň priemerného príbehu. Pokiaľ ste sa do tejto série už začítali, rozhodne ju dočítajte až do konca a pokiaľ ste jej ešte nedali šancu, určite to napravte.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Podľa mňa bola tiež dvojka lepšia, ale súhlasím, super recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skutočne milujúci muž svojej skutočnej ženy a svojich detí by nikdy nehral takúto rolu!

    OdpovedaťOdstrániť