streda 8. februára 2017

Diamantový dvor - Richelle Mead

Bohatstvo, dohodnuté manželstvo či tajenie vlastnej identity? 

Podľahnite čaru prepychových palácov a nekonečného bohatstva v príbehu mladej šľachtičnej Adelaide, ktorá sa musí vydávať za slúžku, aby unikla vopred dohodnutému manželstvu. Ak to však chce dokázať, musí vstúpiť na Diamantový dvor, čo však nie je len obyčajná škola, kde sa mladé chudobné dievčatá učia spôsobom vysokopostavených dám, ktorým sú súdení bohatí a mocní manželia. Adelaide vo svojej príprave, samozrejme, exceluje, a dokonca sa jej podarí pred všetkými utajiť svoj skutočný pôvod. Pred všetkými, až na Cedrica, syna zámožného majiteľa Diamantového dvora. Aj Cedric však skrýva mnohé tajomstvá. No potom Adelaide padne do oka mocnému guvernérovi a hrozí, že Cedricove a Adelaidine tajomstvá vyplávajú vo svetle ich vzájomnej príťažlivosti na povrch. Ak podľahnú láske, hrozí im škandál obrovských rozmerov, poškvrnenie povesti Diamantového dvora a zaľúbencov čaká život vydedencov kdesi na kraji obývaného sveta..

Richelle Mead rozhodne netreba predstavovať, ešte doteraz si pamätám ako všetci napäto očakávali jej sériu Upírska akadémia. Paradoxne, ja som sa k jej početným fanúšikom nerátala. Aj napriek tomu, že ma táto séria zo začiatku zaujala, myslím, že už pri nejakom treťom dieli moje nadšenie z nej opadlo a vôbec som nemala chuť na ďalšie diely. Zaznamenala som, že má na konte ešte aj ďalšiu, celkom populárnu, sériu Věk X, ale tá ma nezaujala ani natoľko, aby som jej čo i len venovala zvýšenú pozornosť. V kníhkupectve som však nedávno objavila túto krásku, a tak som si povedala, že predsa len skúsim dať ešte Richelle šancu, aj keď som videla, že sa postupne na internete začalo objavovať čoraz viac negatívnych recenzií. Musím však uznať, že ja som taká sklamaná ako množstvo iných čitateľov nebola, aj keď som nedostala zrovna to čo som čakala a označovať túto knihu ako fantasy je podľa mňa úplne zavádzajúce a hneď na úvod vám môžem povedať, že prvkov fantasy bolo v tejto knihe naozaj len minimum, a preto ak ešte niekedy budete počuť, že je táto kniha tak zaradená, môžte to rovno vyvrátiť.

"Počkal, aby v miestnosti vytvoril napätie. Hoci bol jeho tón radostný a upokojujúci, napätý výraz pani Mastersonovej mi hovoril, že nebolo všetko v poriadku."

S podobnou tematikou ste sa už pravdepodobne stretli, ja si doteraz pamätám, že už ako dieťa som zbožňovala, keď došlo k takýmto zámenám, dokonca aj na gympli som síce literatúru moc nemusela, ale doteraz si spomínam ako ma zaujala slovenská hra Dobrodružstvo alebo Zmierenie pri obžinkoch/dožinkoch. Preto som bola hneď nadšená. Ako som už spomínala, kniha je označovaná ako fantasy, ale aj napriek tomu, že sa autorka snažila vytvoriť nejaké vlastné svety, rozlišovala tu ako keby to dobré a zlé náboženstvo, v podstate neišlo o nič svetoborné a skôr mi to pripomínalo súčasné usporiadanie sveta len s tým rozdielom, že nepoužila názvy kontinentov, ale nejaké individuálne názvy, čo si ona sama vymyslela. Autorka sa ale pekne pohrala s historickou tematikou a nezabudla na krásne plesy, bále, šaty, aká tvrdá výchova kedysi čakala mladé dámy, poukázala na to, že aj ženy boli kvôli bohatým manželom schopné rôznych činov. Keďže mám históriu naozaj rada, užívala som si ako postupne do nej autorka nazerala. Tak isto sa k vám môže dostať aj informácia, že ide len lacnú romantiku, ktorej sú preplnené celé stránky. Aj napriek tomu, že autorka romantickej zápletke venovala podstatnú časť svojej pozornosti, nemôžem povedať, že by zatienila dynamiku, napätie, či rôzne zvraty. Čo ma však trošku sklamalo bol pomalý začiatok. Prvých 50 strán som sa nevedela poriadne začítať a potrebovala som niečo, čo by ma poriadne vtiahlo do deja. Našťastie sa to postupne začalo zlepšovať a už od tej deväťdesiatej alebo stej strany to bolo oveľa lepšie. Aj napriek tomu, že som pred tým od Richelle nečítala toho veľa, všimla som si, že ma takú mini superschopnosť, že vás dokáže prekvapiť a postaviť zo stoličky hocikedy sa jej zachce, aj uprostred knihy pokiaľ má na to akurát náladu. ce v tomto dielku nebolo množstvo takýchto prípadov, občas sa niečo vyskytlo. Kniha nie je až taká rozsiahla, ale po dočítaní som mala pocit, že sa vlastne toho odohralo oveľa viac ako sa mi na prvý pohľad zdalo. Pri čítaní som si to až tak neuvedomovala, lebo autorka ma postupne oboznamovala s určitými vecami, tajomstvami a keď som si to tak na konci pospájala, bolo to zrazu pomerne množstvo informácií, čo si na nás autorka vymyslela. 

"Pozorne som ho sledovala. Jemnosť naplnila jeho tvár, ale ja som spoznala, že tam bolo niečo, čo mi váhal povedať."

Diamantový dvor obsahuje neskutočné množstvo postáv, na mňa až príliš. Keď sa stále objavovali nové a nové charaktery, už som sa pozerala, či si autorka robí zo mňa srandu, alebo či si mám začať viesť nejaký zoznam, aby som sa v tom nestratila. Čo sa týka hlavnej hrdinky, Adelaide, prešla poriadnou vývinovou zmenou, čo riadne oceňujem, keďže zo začiatku nepatrila medzi moje obľúbené postavy. Celkom ma zaujali Mira a Tamsin a som zvedavá, aké tajomstvá ukrývajú oni, keďže boli len pomerne hmlisto načrtnuté. Práve Mire je určené pokračovanie a už teraz som zvedavá, čo autorka prinesie. Okrem nich sa tu teda naozaj vyskytlo kopec ďalších charakterov viac alebo menej zasahujúcich do deja a keby som len ku každému sa mala v skratke vyjadriť, bolo by na to treba samostatný článok. Autorka sa snažila, aby ani jedna z nich neostala v tieni druhej. Často sa táto séria prirovnáva k Selekcii, dokonca už bola Richelle aj obvinená, že nejaké prvky okopírovala a prebrala Kiere, no ja sama som zrovna podobné znaky nenašla a absolútne by som o nich netvrdila, že sú podobné, alebo dokonca rovnaké

Keby som to mala zhrnúť, autorka vytvorila zaujímavý, dobre napísaný romanticko - historický príbeh, ktorý však zo začiatku trošku stagnoval a autorka v ňom neprejavila svoju silnú stránku a najmä mu chýbala fantázia. Predsa len však ostanem pri 4 lajkoch, keďže sa mi páčila omnoho viac ako Upírska akadémia a autorka si dokázala udržať moju pozornosť, zaujať ma, občas aj ne/milo prekvapiť a druhý diel si rozhodne nenechám ujsť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem stránke PDFknihy.sk.
Pokiaľ máte záujem o knihu môžete si ju zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Vek X ťa nezaujal? :D :D Ty nemyslíš vážne. Podľa mňa je to najlepšia séria od Richelle, super postavy brutálne premyslené... proste všetko. Tiež sa tam riešia božstvá ako tu až na to, že tu to bolo mega divné a suché, tam to bolo brutálne podané. :D
    Neviem... mne to celé s tým, ako bol Cedric kacír, prišlo dosť pritiahnuté za vlasy a nehodilo sa mi to do príbehu. A najhoršie bolo, že od toho sa tam vlastne všetko odvíjalo, lebo keby nebol alazan, tak by sa tam nič nedialo.
    Romantika mi neprekážala, iba kvôli hlavnému páru a tomu, ako to s nimi dopadne, som to dočítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt ? Čo ja viem, mňa to vážne neoslovilo neviem :D Tak je to také, že nad niečo sa musíš ako keby povzniesť, ale kamarátka, čo to čítala predo mnou ma ako keby pred týmto varovala takže ja som vedela, že to bude dosť podstatné:)

      Odstrániť