sobota 10. decembra 2016

Šprtka - Holly Smalová

Katastrofy priťahuje ako magnet!

"Volám sa Harriet Mannersová a som šprtka," hovorí o sebe hlavná hrdinka tejto knihy. Vie, že mačka má tridsaťdva svalov v každom uchu, že "okamih" trvá stotinu sekundy a že priemerný človek sa smeje pätnásť ráz za deň. Vie, že netopiere sa vždy vydajú doľava, keď vyletia z jaskyne, a že arašidy sú jednou zo zložiek dynamitu. No nevie, prečo sa jej v škole nikto nepáči. Preto keď ju osloví zástupca modelingovej agentúry, Harriet sa okamžite chytí novej šance, hoci to znamená spustiť lavínu nepríjemností a dokonca klamať ľuďom, ktorých miluje. Ide z jednej katastrofy do druhej a začína si uvedomovať, že svet módy nie je pre ňu. Harriet by chcela žiť v reálnom svete, lenže bude schopná zmeniť sa skôr, než všetko zničí?
Nie je to tak dávno čo sa na pultoch kníhkupectiev objavila kniha Šprtka. Ak ste pred tým o knihe nikdy nič nepočuli, určite vás zaujme aspoň obálka, ktorá je mimoriadne podarená a rozhodne ju zaraďujem k jedným z najlepším tohto roku! Keď som si prvý krát prečítala anotáciu nebola som si úplne istá akej vekovej kategórii je kniha určená. Snažila som sa nemať vysoké očakávanie, keďže som si nebola istá, či je určená aj takej starej babizni ako som ja (preháňam, mám len 20 :)). Napočudovanie však musím povedať, že aj napriek pár nedostatkom som si čítanie užila.


"A len čo doznie slovo, ktoré nemožno vziať späť, Nat zoskočí z pódia a odbehne preč."


V podstate je dej jednoduchý. Harriet je šprt a ako všetci vieme, tí to v živote nemajú ľahké. Nie je príliš obľúbená, má len jednu skutočnú priateľku, chlapci sa o ňu príliš nezaujímajú, až na jedného prenasledovateľa, a jej úhlavnou nepriateľkou je kráľovná školy. Cítite to? To klišé priam kričí a vy máte chuť knihu ani nezačať čítať. Našťastie, potom príde zvrat. Nemáme tu typický sled udalostí, kedy sa zo škaredého káčatka stáva krásna labuť a potom príde najpopulárnejší chlapec školy, ktorý sa do nej bezhlavo zamiluje. Z Harriet sa nám rovno stane modelka. Odmyslime si absurdnosť tejto situácie a to aká je asi šanca, že sa vám toto stane. Ale ako nápad do knihy? Prečo nie! Bola som mimoriadne rada, že sa to autorka rozhodla poňať z iného súdka a vytvorila tak zaujímavý príbeh, ktorý len tak ľahko na plutiev kníhkupectiev nenájdete. 

Harriet je ten typ hrdinky, ktorú si buď pre jej nešikovnosť, trápne momenty a múdrosť zamilujete, alebo vám naopak budete liezť po celý čas na nervy a čítanie si vôbec neužijete. Ja som zo začiatku nebola nadšená, keďže to nie je presne ten typ hlavných postáv, ktoré ja obľubujem, ale časom si k nej vytvorila celkom pozitívny vzťah. Okrem nej na scéne vystúpilo množstvo ďalších postáv, ktoré svojou maličkosťou prispeli k nej. Dôležitú úlohu podľa mňa zohrali aj rodičia Harriet, prostredníctvom ktorých autorka poukázala na to, ako rodičia reagujú, keď ich dcéra (mimochodom len pätnásťročná) príde domov so správou, že sa rozhodla dať na modelingovú dráhu. Okrem toho tu bola taká nerovnováha, pretože zatiaľ čo jej mama bola prísnejšia, otec zaujal skôr liberálnejší postoj. 

"Zvládnem to. Naozaj mi to ide. Dokážem prejsť po móle v pekných šatách a nič pritom nezničiť, neroztrhnúť, nedolámať a nezhodiť."

K deju sa asi veľa ani povedať nedá, keďže vás nechcem pripraviť o nejaké prekvapenie. Ide o príjemnú, nenáročnú oddychovku, ktorou si môžete spríjemniť poobedie. Dej nie je komplikovaný, občas sa vyskytnú nejaké zvraty, no nie je ich veľa, ani nie sú extra výrazné, či príliš dramatické. Vďaka autorkinmu štýlu si však Šprtku užijete, keďže píše pútavo, rýchlo. Ja som mala problém najmä s tým, ako som už na začiatku správne predpokladala, že je tento titul určený skôr mladším čitateľom a tak som sa nevedela úplne začítať a viac krát som knihu odložila nabok. Pokiaľ sa však po nej rozhodnú siahnuť mladšie čitateľky, myslím si, že budú spokojné. Ako som už spomínala, autorka nielen skvelo načrtla ako sa takáto situácia rieši v rodine, ale aj ako vás prijmú kamaráti, spolužiaci, či neznámi ľudia a ako rýchlo sa môže zmeniť ich názor aj napriek tomu, že v podstate o vás nevedia nič. Aj napriek tomu, že je to pomerne jednoduchý príbeh, nájdeme tu aj silné morálne posolstvo. Holly napísala naozaj podarené dielko a ja sa nečudujem, že v zahraničí zožala taký úspech, pevne verím, že si svojich priaznivcov nájde aj u nás. 

Ak by som mala knihu zhrnúť, povedala by som, že sa jedná o ľahkú jednohubku, ktorú zhltnete na za jedno popoludnie. Autorka vymyslela zaujímavý nápad prostredníctvom ktorého nám ukazuje na to, ako sa aj z obyčajného dievčaťa môže stať modelka a ako sa naše sny môžu vyplniť. 

Nakoniec by som udelila štyri lajky práve pre dôvod, že je toto podarené dielko určené skôr mladším čitateľkám a staršia generácia môže mať problém sa začítať alebo sa do príbehu vcítiť. 

4 komentáre:

  1. Skvelá kniha, mne sa veľmi páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka aj mňa uchvátila :D Knižku som zatiaľ nečítala, ale v kníhkupectve som si ju prelistovala a mala som z nej tiež taký pocit, že je určená skôr mladším ročníkom tak okolo štrnásť/pätnásť rokov. No, ale záleží aj od vkusu. Mne sa niektoré tínedžerské knihy páčia a po dvadsiatke mám už dávno :D Inak pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne je pravda je aj podľa mna skor určená mladším čitateľom ale tažko povedat mozno sa ti zapáči :)

      Odstrániť