streda 21. decembra 2016

Královná stínů - Sarah J. Maasová

Nastal čas sa pomstiť!

Celaena bojuje za svůj lid ve čtvrtém pokračování světového bestselleru Skleněný trůn. 

Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.
Príde mi to ako včera, keď sa ku mne dostala táto skvelá séria a ja som sa do nej s očakávaním začítala. Teraz už som mala v ruke zrazu štvrtý diel a mňa čakalo ďalšie skvelé 600 stranové čítanie. Pravdaže, čím ďalej ideme a čím viac dielov vychádza, tým je väčšia šanca, že príbeh už nebude taký dobrý a kvalitný, pretože napísať toľko príbehov a strán nie je také jednoduché. Musím však uznať, že Sarah je talent sám o sebe a opäť ma prekvapilo. To, čo si na nás v tomto diele pripravila ma úplne dostalo a opäť raz som si povedala, že sa jedná o jednu z najlepších young adult sérií aká u nás vyšla.

"Chaol zavtrěl hlavou. Jednou, dvakrát. A ona ho málem litovala, když spatřila paniku, zármutek a zoufalství v jeho tváři."

Celaena už stratila mnohých, ktorých milovala a rozhodne nechce prísť o ďalších, ktorí jej ešte ostali. A tak sa musí pripraviť na tvrdý boj. Okrem toho sa už mnoho zmenilo - Dorian je poslušný sluha, Aedion je v zajatí a je odsúdený k poprave. Tak isto sa v jej blízkosti čoraz viac zdržiava Elide, ktorej úplne nedôveruje a má pravdepodobne niečo za lubom. Množstvo postáv úplne zmenilo svoj charakter a ja som miestami ani nevedela, že kto je stále rovnaký, kto to hrá na dve strany a kto je vlastne ten dobrý a kto zlý. Môže to pôsobiť trošku chaoticky, dokonca som mala pocit, že sa niektoré postavy správajú úplne v protiklade s tým, čo sme sa o nich dozvedeli v predchádzajúcich dieloch. Navyše som mala často pri čítaní pocit, že už to nie je hlavnou postavou len Celaena, ale že do popredia vystúpilo aj množstvo vedľajších postáv. Celkovo to bol podľa mňa od autorky dobrý ťah, keďže príbeh tak nabral na dynamike a nepôsobil monotónne. Do popredia sa dostali aj nové postavy, ktoré podľa mňa ešte dostanú neskôr priestor. Ako ste si možno už všimli, celkovo sa tu objavilo množstvo nových charakterov a niekedy je naozaj ťažké sledovať, ktoré postavy pribudli a akú úlohu zohrávajú. Sarah píše skvelo, no vždy keď čítam jej knihy zaplaví ma toľkými informáciami, že mám pocit, že to ani nedokážem všetko nasať.

"Když dopadla na zem, zanaříkala a v kolenou jí loupla skutečná bolest."

O deji ani nemožno povedať, že je jednoduchý alebo málo premyslený. Je vidno ako si Sarah premyslela každý detail a postupne mám pocit, že sa kvalita jej diel stále zvyšuje. Ako som už spomínala, mala som trochu obavy, či jej dielko bude stále rovnako kvalitné a či sa mi bude páčiť, pretože mám také skúsenosti, že akonáhle má séria viac ako štyri diely, už je to len silená motanica bezo zmyslu, ktorú ani nemáte chuť dočítať. Toto však nebol ten prípad. Dokonca by som povedala, že štvrtý diel sa jej podaril zo všetkých asi najviac v čo som ani len nedúfala, keďže po dočítaní tretieho som si kládla otázku, ako ďalej sa môže ešte príbeh skomplikovať, čo ešte ďalej môže autorka vymyslieť. Ona ma však prekvapila ďalšou akciu, napätím, skvelými scénami. Jednoznačne sú ťažiskom jej príbehu postavy, preto som im aj venovala osobitnú pozornosť v recenzii. Okrem toho si zakladá na tom, aby čitateľa nielen prekvapila a zaujala, ale doslova ohromila a zdvihla jeho zadok zo stoličky. A to sa stalo aj mne. Možno som niekedy krútila hlavou, že toto už je asi prehnané, ale o pár strán som si povedala, že presne chápem, prečo to autorka tak alebo tak napísala. Úprimne sa priznám, že mám problém písať čisto pozitívne recenzie, pretože sa vo mne miešajú všetky tie nadšené pocity, ktoré často ani neviem vyjadriť slovami. V tomto prípade môžem len povedať, že či dej, postavy, prostredie, všetko bolo skvelé a keď si myslíte, že vás Sarah nedostane už ničím, nebojte sa, ona to dokáže úplne s prehľadom. 

Pokiaľ máte radi túto sériu, určite si nenechajte ujsť ani tento diel. Ak mám dobré informácie pripravené sú ešte dva diely, ale koľko je presne všetkých pomimo noviel, to už presne neviem, rozhodne im ale dám šancu :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Túto knižnú sériu som ešte nečítala, ale už mám požičané prvé dva diely z knižnice, tak som na ňu zvedavá lebo som na ňu počula dosť chvály.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to naozaj skvelá séria určite sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť