sobota 10. decembra 2016

Iskra v popole - Sabaa Tahirová

Telo a krv odovzdajte impériu. Dušu si nechajte.

V ríši vojakov sa odpor trestá smrťou. Tí, čo nezaprisahajú svoju krv a telo cisárovi, riskujú popravu svojich blízkych a skazu všetkého, čo im je drahé.V tomto krutom svete sa životom ťažko prebíja otrokyňa Laia, ktorá žije so starými rodičmi a starším bratom Darinom v pokútnej štvrti. Rodina živorí a vedie biednu existenciu. Nikto z nich sa nestavia na odpor proti ríši, lebo videli, ako dopadli tí, čo tak urobili. Jedného dňa k nim však vtrhnú vojaci, zabijú starkých a Lainho brata zatknú za zradu. Laii sa podarí utiecť a vyhľadá pomoc rebelov, ktorí jej prisľúbia, že zachránia jej brata, zato však bude musieť pre nich robiť špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Laia sa tam stretne so synom krutej veliteľky Eliášom – najlepším vojakom školy, ktorý však v kútiku duše celú ríšu i armádu hlboko nenávidí. Túži iba po tom, aby sa oslobodil spod tyranie, ktorou si ríša vynucuje poslušnosť. On aj Laia čoskoro zistia, že ich osudy sú prepletené a že ich činy môžu zmeniť osud celej ríše.

Keď vyšla Iskra v popole jej vydania som postrehla, ale nevenovala som mu nejako extra pozornosť, pretože ma kniha nezaujala až natoľko, aby som po nej okamžite stiahla. Postupne sa na internete začali objavovať recenzie, ktoré knihu ospevovali a tak isto aj moji známi mi spomínali, že je to kvalitné čítanie a že by som rozhodne knihe mala dať šancu. Prečítala som si anotáciu ešte raz, pozrela som sa obálku a povedala si, že možno to predsa len bude dobré. A spravila som vynikajúce rozhodnutie!

"Boleli ma svaly, ako keby som celé hodiny ležal v rovnakej polohe. Bolesť mi hovorila, že to nie je sen. Tackavo som sa postavil, osamelá silueta v nesmiernej prázdnote."

Zo začiatku sa môže zdať, že je kniha preplnená klišé. Máme tu tradičné rozdelenie na niekoľko tried, pričom na jednej strane stojí Laia, ktorá patrí do triedy učencov, v ktorej ju vychovávajú aj s jej bratom starí rodičia. Na druhej strane stojí ďalšia významná postava, Eliáš, jeden z najlepších bojovníkov, ktorý ma byť onedlho vymenovaný za masku. Keďže je príbeh rozprávaný z dvoch pohľadov, máme možnosť nazrieť obidvom do hlavy a zistiť, že nie všetko je také, ako sa na prvý krát môže zdať. Aj keď Eliáš patrí k najlepším, v skutočnosti nesúhlasí s režimom a najradšej by sám niektoré veci zmenil. Laia zase príde o starých rodičov a jej brata zaujmú a keďže ho chce zachrániť, nezostáva jej nič iné len za cenu jeho slobody robiť špeha v Černomúre. A práve tu sa osudy našich hlavných postáv pretnú.

Aj keď možno niektorí z vás už prevracajú očami, lebo si myslia, že opäť pôjde len o jednoduchú romancu, kde je podstatou dať našich hlavných hrdinov čo najskôr dokopy, môžem povedať, že sa hlboko mýlite. Dej je preplnený rôznymi intrigami, bojmi, nechýbajú ani krvavé zápasy či smrť a rozhodne toto nie je čítanie vhodné pre nejaké slabšie povahy. Autorka mala príbeh premyslený od začiatku až do konca, hneď od začiatku sme vhodený do dramatického deja, ktorý stále graduje a naberá na obrátkach. Ani na chvíľku som sa nenudila, nenašla som jedinú pasáž, ktorá by bola napísaná zle. Tak isto sa mi páčilo ako sa autorka vyhla dvojstranovým opisom alebo vnútorným monológom a stavila skôr na napätie a akciu. V poslednej dobe som si všimla moju novú schopnosť, ktorou je odhalenie toho, či budete príbeh zaujímavý, pútavý, už po prečítaní pár strán. Práve pri tejto knihe som mala možno prečítaných možno nejakých 30 – 35 strán a už som si tak hovorila, že toto bude asi skvelé, fakt sa mi to páči. A presne sa mi to vyplnilo. Možno je to tým, že sme aj v škole nedávno riešili, že niekedy stačí pár strán a už viete, či je dielko vydarené alebo sa zaradí skôr k tým nepodarenejším (nie vždy to však platí, niekedy dokonca môže nastať aj situácia, že ani po prečítaní celej knihy si nie ste istý, či sa vám to vlastne páčilo alebo nie).

"Čo videl, keď na ňu pozeral? Malé dievča, ktorým bola kedysi? Netvora bez duše, ktorým bola teraz? Vedel, prečo sa ním stala? Prizeral sa, ako sa to dialo?"

Stretla som sa už aj s názormi opovrhujúcimi touto sériou. Mnoho čitateľov ju totiž považuje za akúsi napodobeninu Hier o život. Ja sama sa zaraďujem medzi nefanúšikov Hunger Games, naozaj sa mi táto séria nepáčila, a preto vám môže povedať, že aspoň pre mňa bolo toto oveľa lepšie, kvalitnejšie a zaujímavejšie čítanie. Aj keď sa možno ocitnú nejaké spoločné prvky, je ich naozaj minimálne, keďže Iskra v popole zachytáva úplne iný príbeh. Postavy boli, pravdaže, spracované a vykreslené naozaj perfektne, či už hlavná, alebo vedľajšie, ale najviac ma asi oslovilo prostredie. Škola pre masky bolo jedno z mojich najobľúbenejších miest a vždy, keď sme sa v nej ocitli, som len jasala radosťou. Keby sa dalo, veľmi rada by som sa tam išla niekedy pozrieť (viem, že sa to nedá, ale nekazte mi radosť). Mierne ma chytali obavy, že sa tu vytvorí ľúbostný trojuholník medzi Eliášom, Laiou a Eliášovou najlepšou kamarátkou Helenou, s ktorou sa poznal od detstva, obaja sa mali pridať k maskám a boli si veľmi blízky. Akonáhle sa však na scéne objavila Laia, Helena bolo iba vzduch, ktorý ako keby ani neexistoval. Pevne verím, že aj v ďalších dieloch to takto ostane, keďže by som bola nerada, aby dramatické scény nahradilo rozhodovanie, ktorá z nich je tá práva, lepšia a podobne. Pri čítaní je ešte cítiť, že sa jedná o prvý diel, keďže autorka občas trošku opatrne našľapuje a odhaľuje určité veci, ako keby sa bála ako to čitatelia prijmú. Skvelý ťah bol aj to, že aj keď odhalila množstvo zvratov už teraz (čo sa nie vždy pri prvých dieloch stáva, keďže sú to skôr uputávky na to, čo ešte len príde), predsa len si toho ešte mnoho nechala do ďalšieho diela, na ktorý sa už teraz mimoriadne teším.

Aj keby som chcela, nemám knihe čo vytknúť. Postavy, nápad, dej, všetko bolo vymyslené skvelo, do úplných detailov a ja som nenašla ani jednu chybičku krásy. V poslednej dobe som už skoro zanevrela na tento žáner a typ kníh, no po prečítaní Iskry mám chuť siahnuť ešte po nejakom takomto dielku. O kvalite knihy svedčí nielen množstvo pozitívnych ohlasov od čitateľov, ale aj kladné recenzie, či šuškanie o tom, že sa možno dočkáme aj filmu. 


Knihe by som nakoniec udelila päť lajkov, čo nikoho z vás asi neprekvapí. Ešte stále som v tej eufórii, ktorá na mňa doľahne vždy, keď sa mi niečo mimoriadne páči. Tento titul vám môžem len a len odporučiť a som zvedavá na vaše názory.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Jedna z naj kníh, aké som čítala, super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak táto kniha mi stojí na poličke už od leta a ešte stále som sa do nej nepustila, ale podľa tvojej recenzie by som sa mala do nej čím skôr pustiť :)

    OdpovedaťOdstrániť