streda 8. júna 2016

Odvrátená tvár lásky - Colleen Hooverová

Nepýtaj sa na minulosť a nepočítaj s budúcnosťou!

Tate Collinsová sa nezaľúbi na prvý pohľad, keď sa stretne s tajomným a príťažlivým pilotom Milesom Archerom. Nezájdu ani tak ďaleko, aby sa z nich stali dobrí priatelia. Jediné, čo majú Tate a Miles spoločné, je vzájomná fyzická príťažlivosť, ktorú nedokážu potlačiť. Keď ich vášne prepuknú naplno, uzavrú akúsi dohodu. Miles nehľadá lásku, pretože má za sebou nešťastnú skúsenosť z minulosti, a Tate na ňu pre školu a prácu nemá čas – takže im zostáva len spoločný sex. Zdá sa, že to bude fungovať, ak Tate dodrží dve Milesove pravidlá: nikdy sa ho nebude pýtať na minulosť a nikdy od neho nebude čakať spoločnú budúcnosť. Lenže Tate čoskoro pochopí, že so záhadným, uzavretým a smutným Milesom chce prežiť oveľa viac. Napokon zaváha aj Miles, keď pochopí, že láska je silnejšia ako všetky pravidlá, sľuby a odhodlania, hoci vie mať aj svoju odvrátenú tvár.
Občas sa na internete objaví správa o vydaní nejakej knihy. Občas túto správu len tak necháte visieť vo vzduchu. Občas ale odpočítavate dni do vydania tejto knihy. A to bol presne môj prípad s knihou Odvrátená tvár lásky. Na túto knihu som sa tešila tak veľmi ako na koniec môj maturity. Čiže naozaj veľmi. Colleen Hooverová a ja nie sme až také veľké kamošky. Jej séria Beznádejná sa mi s odstupom času vôbec nepáči a keď som si dala re - reading, po pár stranách som to vzdala. Jej ďalší titul ma však hneď zaujal a keď som si prečítala anotáciu, potom sa pozrela na meno autorky, znovu si prečítala anotáciu, rozmýšľala som, či sa niekto nepomýlil. A to isté som si povedala aj na konci knihy. 

"Nemá oči ako Miles. Keď sa na mňa pozrie Miles, jeho oči odzrkadľujú všetko. "

Nie je žiadne tajomstvo, že romantické knihy s nádychom erotiky zbožňujem a keby ste sa pozreli do mojej knižnice, jej prevažnú časť by tvorili práve podobné tituly. Odvrátená tvár lásky nebola iná. Klamala by som ak by som povedala, že sa naši hlavní hrdinovia na seba nevrhali viac ako by to bolo možno vhodné. Tak isto by som ale klamala, keby som povedala, že mi to nejako extra vadilo. Už po prečítaní anotácie som hneď vedela, že môžem očakávať kopu posteľných scén. Našim hrdinom to ale tak klapalo, atmosféra sa dala krájať, nechýbalo poriadne iskrenie a ja som mohla len pretáča čo najrýchlejšie stránky, aby som sa dozvedela, čo sa bude diať. Čo sa mne páčilo najviac bolo, že kapitoly sú striedavo rozprávané z pohľadu Tate aj Milesa. Milujem toto striedanie pohľadov, keďže podľa mňa posúvajú príbeh oveľa rýchlejšie dopredu a navyše je vždy zaujímavé sledovať jednotlivé situácie z obidvoch strán. Tento krát však Milesove kapitoly nezachytávajú súčasnosť, ale udalosti spred šiestich rokoch, ktoré vysvetľujú, prečo sa už viac nechce zaľúbiť a občas sa správa ako necitlivé hovädo. Čo však ja najviac oceňujem je, že práve on má tragickú minulosť. Konečne jedna skvelá kniha, kde nie je hlavná hrdinka tá, čo sa trápi. Takúto zmenu som prijala naozaj rada, pretože Tate bola tá "nad vecou", tá, ktorá práve Milesovi pomáhala zvládnuť jeho minulosť, nálady. Nebolo to vôbec jednoduché, no obaja to zvládli perfektne. Málokedy sa môžeme stretnúť v knihe s takým dokonalým párom a priala by som si, aby som podobných ľudí stretla aj v reálnom živote. Zaslúžili by si môj obdiv.

"Pozeráme si do očí a absolútne porušíme pravidlo číslo dva." 

Bola to jedna obrovská emočná jazda. Knihu som prečítala za jedno popoludnie a keď som ju dočítala, iba som si povedala wau. Bolo to také dobré. Autorka využívala skôr kratšie vety, kapitoly tak isto neboli nejaké zdĺhavé a ani raz sa mi nestalo, že som si povedala, že to nie je dobré, že sa nudím alebo podobne. Dnes ráno som dokonca išla do obchodu na bežný nákup a celú cestu mi po rozume behalo toto dielko. Po dočítaní naozaj skvelej knihy, ktorá ma zasiahne, nad ňou dokážem premýšľať aj niekoľko dní. Okrem toho som ešte nespomenula tú emocionalitu! Toto dielko bolo naplnené emóciami, ktoré na vás vyskakovali z každej strany a zasiahli vás až priamo do srdca. A to bol aj môj prípad. Čaro tohto príbehu spočívalo aj v tom, že som cezeň neprešla len pasívne, ale naozaj sa ma dotkol. Donútil ma premýšľať nad mnohými vecami a uvedomiť si, že láska a zdravie sú naozaj najdôležitejšie veci v živote. Viem, že som možno trošku sentimentálna, ale naozaj si neviem pomôcť. Opäť sa mi tlačia slzy do očí z toľkej hĺbky. Neviem ako to Coollen spravila, stále neverím tomu, že takúto perfektnú knihu napísala ona. A možno písať naozaj vie, len mi proste témy jej predchádzajúcich príbehov nesadli. Tento krát si ma však naozaj získala a nebojím sa povedať, že Odvrátená tvár lásky je jedna z najlepších kníh nielen z new adultiek, ale celkovo zo všetkých kníh, ktoré som zatiaľ mala možnosť prečítať. Nenašla som nič, čo by som mohla knihe vyčítať, všetko bolo úplne dokonalé a ja som proste nadšená, nadšená, nadšená!

Škoda, že tu nemám aj viac lajkov, keďže aj päť je pre túto perfektnú knihu málo. Môžem vám ju odporučiť všetkými desiatimi a myslím, že by sa mohla páčiť aj čitateľom, ktorí podobné knihy považujú za povrchné.


2 komentáre:

  1. Taky jsem Odvrácenou tvář lásky četla a je úžasná. Musela jsem si koupit i předchozí knihy autorky, jenže k těm jsem se ještě nedostala. Jenom si myslím, že u nás jí dali trošku lepší obálku,ale závidím, u vás vždycky vyjdou knihy dříve. :-D Jinak super recenze. Měj se krásně Veronika V.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rada vidím, že si si našla knižku od Colleen, ktorá sa ti páči. Ja som od nej zatiaľ síce čítala iba 4 knížky - Confess, Maybe someday, Maybe not a Ugly Love a všetky som si nesmierne užívala. Celkovo som počula, že jej novšie diela sú lepšie ako tie prvé, ale osobnú skúsenosť zatiaľ nemám.

    OdpovedaťOdstrániť