pondelok 4. januára 2016

Čtyřka - Veronica Roth

Divergentné poviedky z pohľadu Tobiasa.

Nový příběh ze světa Divergence. Co bylo před tím, než Tobias potkal Beatrice? Příběh frakce Neohrožených.

Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. 

O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.


Na túto knihu som sa chystala už poriadne dlho. Divergencia patrí k jedným z mojich najobľúbenejších filmov a je pravda, že za to určite môže práve Tobias, ktorý patrí k mojim obľúbeným postavám. Na internete sa nie tak dávno objavil trailer na predposlednú časť, no a tak bol najvyšší čas dostať sa k tejto knihe. Je pravda, že som mala vysoké očakávania, ktoré sa mi úplne splnili.

"Nemužu si pomoct - směju se, až mě bolí břicho. Už si ten pocit ani nepamatuju."

Hlavným a najväčším plusom pre mňa je to, že tieto poviedky sú z pohľadu Tobiasa. Tris nie je zrovna typ hrdinky, ktorú by som zbožňovala a tak mi táto zmena prišla úplne vhod. Vždy ma zaujímalo čo bolo pred tým ako spoznal Tris. Aj keď sa spomenulo niečo s jeho otcom, bolo to len veľmi málo.  A tak som mala možnosť nazrieť do jeho hlavy a zistiť, ako to bolo ešte pred tým, aký bol jeho život. Myslím si, že je úplne skvelá osobnosť a vedela som sa s ním úplne stotožniť. Vždy mám radšej príbehy z mužského pohľadu, keďže nie sú také ufňukané. Každá z poviedok nadväzuje na predošlú a postupne ju dopĺňa. Aj keď nejdú úplne chronologicky za sebou ako by sme možno čakali, úplne do seba zapadajú. 

"Jako bych spatřil svou matku.
 Pak vlak zmizí a s ním i ona."

Aj keď mnohí, čo túto knihu čítali povedali, že sa z nej nič nové nedozvedeli, ja som mala práveže pocit, že dej obsahoval veľa nových informácií. Mnoho udalostí ma prekvapilo a vôbec som ich nečakala a knihu som si užila. Keďže Divergenciu som čítala v češtine, tak aj Čtyřku som chcela v nej, pretože som si na tento preklad zvykla. Za veľké pozitívum považujem, že sa autorka zamerala aj na vedľajšie postavy, ktorým v Divergencii nedala príliš veľký priestor. Mohla to teda napraviť aspoň teraz. Z každej poviedky som cítila veľké emócie a hĺbku, neboli to len plytké príbehy.

Neviem, čím to je, ale v poslednej dobe sa mi dostávajú do rúk samé dobré knihy. Opäť raz dávam plné hodnotenie, asi by som mala byť prísnejšia.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre: