sobota 7. novembra 2015

Baby z Brooklynu: Angie - Gemma Burgess

Pripravte sa na bujarý život Angie!

Navonok neskrotná, no vnútri beznádejne romantická Angie sa zobudí v hotelovej izbe, na stolíku má tritisíc dolárov a z predošlej noci si nepamätá vôbec nič. Život sa jej rozpadáva pred očami. Najlepšie priateľky sa s ňou nerozprávajú, nedarí sa jej nájsť si prácu v módnej branži a navyše sa jej rozvádzajú rodičia. Na bláznivej ceste životom, v ktorom nechýbajú súkromné lietadlá či luxusné žúry na jachtách, no ani špinavé stanice metra a hipsterské bary, šialené búrky, nárazové záplavy či otrasné skúsenosti z práce v obchode, spoznáva Angie samu seba, svoje túžby a spôsob, ako ich naplniť, a ešte aj také niečo, čomu sa hovorí skutočná láska. Jej spolubývajúce na tom nie sú o nič lepšie. Coco sa dopuje liekmi a nenávidí sa, Pia je na pokraji nervového zrútenia a rozchádza sa s jedným chalanom za druhým, Madeleine hľadá samu seba a Julia má veľký problém nájsť kohokoľvek, s kým by mohla chodiť.



Dlho mi trvalo nájsť nejakú sériu, ktorá by bola jednoduchá, romantická, vtipná a zároveň pre starších čitateľov (tým myslím tak 15+). Keď som zbadala na Juditinom blogu recenziu na túto sériu, hneď som vedela, že konečne som našla to, čo som tak dlho hľadala. Baby z Brooklynu sú skvelou voľbou pokiaľ chcete pauzu od všetkého fantasy a hľadáte kvalitné dielo, kde nie je na každej druhej strane iba sex. Prvá kniha bola vyrozprávaná z pohľadu Pie, tentokrát dostala šancu Angie.


"Už v živote nebudem žiadnemu mužovi dôverovať. Nikdy. Všetci klamú."

Angie je úplne odlišná ako Pia. Žije pomerne búrlivým životom (aspoň navonok), sama nevie, čo so sebou a ako ďalej so životom. Na pomoc má pri sebe svoje nerozlučné kamarátky, ktoré  však tiež riešia svoje problémy. Angie by som zhodnotila za najživšiu z celej partie a mne asi najbližšiu. Aj keď nie som žiadna vymetačka diskoték a barov, našla som veľa, čo sme mali spoločné, a preto mi hneď od začiatku príbehu prirástla k srdcu. Prežívala som s ňou všetko dobré i zlé a bola som zvedavá, akou cestou sa nakoniec vyberie. Keďže sa jedná o tenkú menšiu knižôčku, zhltla som ju za jedno popoludnie a momentálne teraz si hovorím, že kde je ďalší diel a prečo naň mám zas toľko čakať. Už mám niekedy dosť toho všetkého fantasy, anjelov a upírov a oveľa lepšie mi padne takáto oddychovka. Najmä po ťažkom dni v škole.


"A tiež viem, čo si teraz myslíte. Ale ja neutekám. Ja len začínam novú kapitolu."

Gemma má skvelý štýl písania. Nič príliš nenaťahuje, jej knihám nechýbajú prekvapivé momenty či och - scény. Čo sa mi najviac páčila bola uletenosť a tie hlášky - no neskutočne som sa nasmiala. Okrem toho sa opäť objaví starý dobrý sused Vico, ktorého rady sú na nezaplatenie. Mnohokrát som si povedala, že toto je naozaj dobrá rada, alebo že toto si musím zapamätať a niekedy to použiť. Taktiež sa objavia aj nejaké nové postavy, ktoré spríjemnia celú atmosféru, no nechcem vám pokaziť zážitok a tak nepoviem kto. Rada by som knihe niečo vytkla, no nie je čo. Bol to vynikajúci, svieži príbeh, ktorý vám aj v tieto chladné dni vyčarí úsmev na perách, pripomenie leto a rozosmeje vás. Nie je to žiadne prelomové dielo, ktoré by teraz lámalo rekordy a stalo sa medzinárodným bestselerom, no aj napriek tomu je to úžasné, dobre sa čítajúce dielo so zaujímavou zápletkou, ktoré vám môžem odporučiť všetkými desiatimi.

Angie nemôžem dať nič iné ako plné hodnotenie. Moje očakávania boli úplne splnené (ak nie ešte viac) a mám chuť si dať okamžite re-reading. Pokiaľ nad sériou stále váhate, je čas sa do nej pustiť :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU.

4 komentáre: