sobota 28. marca 2015

Zaľúbená hypnotizérka - Liane Moriartyová

Ohrdnutá láska môže pripraviť človeka o rozum!

Hypnoterapeutka Ellen sa cez internet zoznámi so sympatickým Patrickom a ich vzťah naberie rýchle obrátky. Keď si uvedomí, že by mohol byť ten pravý, prekvapí ju nečakanou správou – už celé roky ho prenasleduje bývalá priateľka Saskia. Keďže Ellen odjakživa zaujímalo, čo vedie ľudí k nezvyčajnému správaniu, táto informácia ju neodstraší. Práve naopak. Pochytí ju zvláštna súťaživosť, snaha dokázať, že je lepšia. Čím viac o Saskii počúva, tým viac sa s ňou túži stretnúť. Netuší, že sa tak stalo už neraz.

Saskia navštevuje Ellen ako klientka, no skrýva sa za iné meno. Nie je schopná vzdať sa života s Patrikom, o ktorý nečakane prišla, a túži sa dozvedieť všetko o žene, ktorá ju nahradila. Preniká hlboko do Elleninho sveta a vyrába čoraz väčšie problémy. Neškodné správy a „náhodné“ stretnutia v reštauráciách Saskii nestačia a postupne pritvrdzuje.

Ellenin ľúbostný život sa tak nečakane zvrtne. Aké hranice je schopná prekročiť, aby dosiahla svoje?

Od Liane som čítala už obe jej knihy, ktoré u nás vyšli a to Manželovo tajomstvo a Prečo sme sa vlastne rozišli. Obidve sa mi mimoriadne páčili, a preto som si nechcela nechať ujsť aj jej ďalšiu knihu - Zaľúbená hypnotizérka. Práve táto je niečím iná od svojich predchodkýň - vôbec som nemala pocit, že by to písala tá Liane, na ktorú som zvyknutá, ale nejaká úplne iná žena! Keď som sa spamätala po pár stranovom šoku, rozhodla som sa príbehu dať šancu aj keď musím uznať, že som nebola až taká potešená ako pred tým. Ale pekne po poriadku.

"Freud vždy hovoril, že prestal využívať hypnózu, keď nejaká pacientka vyskočila na nohy a pobozkala ho."

Hneď po prečítaní anotácie ma kniha zaujala - dve ženy, ktoré majú záujem o toho istého chlapa, no zároveň ani netušia, že sa už stretli? Nádych akejsi magickosti, záhadnosti, možno aj nejakých intríg? Tak to vyzeralo skvelo. Celý príbeh bol vymyslený úplne super. Bolo to obyčajný nápad, spracovaný veľmi netradične (dokonca aj dosť rozsiahlo, kniha nie je žiadna jednohubka).

Aj keď som bola z anotácie nadšená a tak isto som nedokázala odolať ani krásne obálky mala som na knihu vysoké očakávania, ktoré boli podmienené aj tým, že autorka už v predchádzajúcich dieloch nasadila laťku poriadne vysoko. Zvykla som si na jej štylistiku, na jej spôsob vyjadrovania sa a preto som mala pocit, že tak trochu sa svojej kvality vzdala a dopustila sa pár chýb. Najviac mi asi vadilo, že príbeh často stagnoval a neposúval sa dopredu a dal by sa skrátiť minimálne o polovicu. Práve pri knihách ako píše Moriartyová je niekedy ťažké udržať čitateľa v napätí, no pred tým sa to autorke darilo, nikdy som si nepovedala, že by mi vadilo, že sú knihy trošku tučnučké. Pri Zaľúbenej hypnotizérke prvý krát nastal prípad, keď som knihu odkladala nabok, nevedela som sa do nej pustiť a užiť si ju naplno, aj napriek tomu, že aj naše postavy boli skvelé, či už Patrick, Ellen alebo Sakia. Každý z nich mal silný charakter, prežil si akýsi príbeh, ktorý každému z nich dával istú výnimočnosť.

"Deň za dňom sa z každej stránky cítim čoraz lepšie a lepšie."

Za najväčšie pozitívum knihy považujem striedanie pohľadov Ellen a Saskie. Mám rada, keď môžem vidieť do hlavy hlavným hrdinom aj keď som väčšinou zvyknutá, že jedna z tých hláv je mužská. Vďaka tomu, že som sa mohla pozerať na to, ako celú situáciu vnímajú naše hlavné hrdinky, som nemala z knihy až taký zlý pocit. Okrem toho autorka opäť raz potvrdila, že sa nejedná o žiadnu presladenú romancu, určenú iba ženám po 30-tke, ale aj mladším čitateľkám, či mužom.


Aj keď mala hypnotizérka od úplnej kvality trošku ďalej, predsa len to bolo veľmi zaujímavé a dobre spracované dielko. Liane opäť ukázala, že má veľký talent a potenciál a že má ešte čo ukázať. Jej knihy skrývajú okrem skvelého deja, postáv či prostredia aj poučné myšlienky a citáty, skoro na začiatku každej kapitoly, až máte pocit, že sa na vás Liane snaží pôsobiť moralisticky a núti vás premýšľať aj o veciach, ktoré by vás inokedy ani nenapadli. Z jej kníh je cítiť akúsi fimiliárnosť a lásku, práve vďaka ktorý sú tieto knihy tak skvelé a iné. Pokiaľ ste tejto autorke ešte nedali šancu, určite by ste to mali v čo najbližšej dobe napraviť. Keďže jej knihy na seba nenadväzujú je úplne jedno, ktorou začnete a ktorá vám prirastie k srdcu najviac. Mojou srcdovkou je jednoznačne Manželovo tajomstvo, aj keď ani zvyšné dve sú naozaj veľmi dobré :)  

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU. :)   

4 komentáre:

  1. Ja som zatiaľ čítala len Manželovo tajomstvo, ale doma ma čaká už aj Prečo sme sa vlastne rozišli? Zaľúbená hypnotizérka ma však až tak nezaujala. A na tom, že sa na nás snaží pôsobiť moralisticky môže niečo byť, keď sa volá Moriartyová. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úžasná kniha aj recenzia všetkým odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa až tak nepáčila kniha :/

    OdpovedaťOdstrániť