nedeľa 8. marca 2015

Sempre Navždy - J. M. Darhowerová

Láska. Sloboda. Obeta. 

Sedemnásťročná Haven Antonelliová nikdy nepoznala slobodu. Odmalička vyrastala ako novodobá otrokyňa v izolácii uprostred púšte, kde spolu s matkou tvrdo pracovala a znášala neľudské zaobchádzanie. Obe sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi organizovanom rozsiahlou mafiánskou sieťou. Jedného dňa sa tu objaví doktor Vincent DeMarco a dievča dostáva šancu: opustí matku a odíde s ním, alebo zomrie. 
Haven sa tak nedobrovoľne ocitne v severokarolínskom mestečku Durante v doktorovom dome a zoznámi sa s jeho dvomi synmi Dominickom a Carminom. Tí nikdy nepoznali núdzu a nič im nechýba – azda okrem matky, ktorá záhadne umrela. Havenin rovesník Carmine je na rozdiel od staršieho brata výbušný nezvládnuteľný mladý muž, ktorému nič nie je sväté a za nič nenesie zodpovednosť. Rodiaca sa láska k Haven to všetko zmení. 
Haven a Carmine časom musia prehodnotiť všetko, čomu dovtedy verili. Čím hlbšie sa zapletajú do pavučiny lží a tajomstiev, tým viac zisťujú, že napriek zdanlivým rozdielom sú si veľmi podobní. Veľmi túžia oslobodiť sa od nebezpečného sveta, kde vládnu moc a peniaze, lenže reťaz udalostí, ktoré sa dali do pohybu ešte pred ich narodením, ohrozuje ich plány aj samotnú existenciu. V tomto svete sú zrada a vraždy všednou súčasťou života, nič tu nie je zadarmo a slovo navždy – sempre dostáva trpkú príchuť.


Okolo tejto knihy sa vytvoril naozaj veľký rozruch. Na to, aby ma kniha zaujala, nepotrebujem niekedy veľa - stačí dobrá anotácia a pekná obálka a ja sa mnoho krát nechám uniesť. A práve to sa mi stalo aj tento krát. Od knihy som mala vysoké očakávania, neodradilo ma ani päťsto strán a ja som sa do príbehu s radosťou pustila. Ako som však čítala a čítala, začala som sa nudiť a do príbehu som sa nevedela začítať. Nechcem tvrdiť, že by bola kniha zlá, len ma v určitých oblastiach poriadne sklamala. 

"Nemohla prehovoriť. Bála sa, že ak otvorí ústa, stratí nervy. K Michaelovi čosi také nikdy necítila. Roky znášala jeho týranie, bola dobitá, no silná, nedotknutá."

17-ročná Haven nemá život ako jej rovesníci. Spolu s mamou musia pracovať ako novodobé otrokyne uprostred púšte, pretože sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi. Jedného dňa však príde za ňou doktor Vincent, ktorý jej povie, že buď odíde alebo zostane s matkou a zomrie. Dostáva sa do úplne nového prostredia, sveta, ktorý však nie je taký pekný ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Samé vraždy, intrigy, ale na druhej strane aj láska a dvaja úžasní doktorovi synovia. Dokáže však Haven prežiť v takomto svete a naozaj to stálo za to, aby opustila svoju milovanú mamu? 

Na príbehu sa mi najviac páčila tá originálnosť. Ako môžete vidieť, jedná sa už o veľmi vážnu tému, po ktorej autori príliš pri písaní takýchto kníh nesiahajú. Preto sa mi páči, že autorka sa nebála a poriadne sa do nej obula. Hlavným problémom však bolo, že kniha bola príliš rozsiahla a bolo v nej mnoho častí, ktoré by som preškrtala, dala preč a skrátila tak celý príbeh o polovicu. Aj keď autorka použila talianske výrazy, snažila sa o obohatenie celej štylistiky, príliš sa jej to nepodarilo. Okrem Haven nedostali iné postavy skoro žiaden priestor. Trošku mi chýbalo, že som sa skoro nič nedozvedela o ostatných, pretože to bola veľká škoda. Najmä som bola zvedavá na doktorových synov, čakala som, že budú zohrávať v knihe väčšiu úlohu. Navyše bolo cítiť, že je celé dielko nepremyslené, má kopu chýb a nedokázalo ma zaujať.

"V hrudi sa jej rozhorela nádej. Vianoce. Darčeky. Budúcnosť."

Tak isto nemôžem ani povedať, že by bola kniha nejakou ľahkou oddychovkou a jednohubkou. Kým som sa dostala až na koniec, chvíľu to trvalo. Pravdaže, okrem negatív, som našla aj pozitíva, práve vďaka ktorým som knihu neodložila na bok už po pár stranách. Nielen námet, ale práve naša hlavná hrdinka boli skvelé. Bála som sa, že bude Haven len uplakané dievča, ale výrazne som ju podcenila. S celou situáciou sa vysporiadala viac než dobre. Nebola uplakaná, naivná, nečakala veľa. 

Ak by som to teda mala všetko zhodnotiť, kniha mala skvelý námet, tematika bola iná, autorka sa rozhodla pracovať aj s netradičnými problémami spoločnosti, no celkovo svoj nápad nedokázala úplne využiť a tak mi je ľúto, že sa jej kniha zaradí len medzi tie priemerné a nie najlepšie, aké som kedy čítala. Pevne však verím, že keby si autorka dá pozor na všetky tieto chyby, dokázala by napísať oveľa lepšie dielko. 

Moje hodnotenie bude také, ako aj kniha - čiže priemerné. Aj napriek všetkému vám však knihu odporúčam, môže vás totiž zaujať oveľa viac ako mňa, najmä pokiaľ hľadáte niečo iné, ako bežnú romantickú knihu, akých je na pultoch kníhkupectiev milión :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU

12 komentárov:

  1. O knize jsem nikdy neslyšela a nezaujala mě ani nějak extra anotace.. Nevím, jestli by se mi kniha líbila, ale soudím, že bych taky řekla že to bude průměrná kniha. moc hezky napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na první dojem mi obálka naháněla trochu hrůzu, ale po přečtení anotace a tvé recenze, která byla mimochodem pěkně napsaná, si myslím, že by to mohl být příjemný oddechový příběh :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa kniha veľmi páčila určite odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. :) btw. ako ste mi všetci traja naraz komentovali :D

      Odstrániť