sobota 22. marca 2014

Prekliate mesto - Lica McMannová

Odhalí Kendall dlho ukrývané tajomstvo?
 
Cryer's Cross je mestečko, kde sa takmer nič nedeje... až do chvíle, keď sa bez stopy stratí jedna študentka miestnej školy. Kendall Fletcherová sa s ňou príliš nepoznala, ale keď zmizne aj jej najlepší kamarát Niko a Kendall začne počuť jeho hlas, má strach, či náhodou nezošalela. V mestečku Cryer's Cross sa deje niečo neprirodzené a Kendall musí odhaliť dlho skrývané tajomstvá jeho obyvateľov...
O Lise McMann mnohí z nás prvý krát počuli, keď sa objavila trilógia V zajatí snov. Mnohí čitatelia boli z tejto série nadšení, no pre mňa to bolo utrpenie. Táto séria sa mi absolútne nepáčila a keby som mala vypísať všetky negatíva, bolo by to strašne nadlho. Nie som však typ človeka, ktorý zavrhne nejakého autora podľa prečítania jednej jeho knihy a tak som to riskla a pustila sa do jej ďalšieho dielka - Prekliateho mesta. Nemôžem povedať, že by som bola úplne sklamaná, no o nadšení sa taktiež nedá hovoriť.

"Pani Fletcherová a Kendall sa vyberú domov pešo a okolo nich prejdú s burácaním všetky autá televíznych štábov."

Príbeh začína zmiznutím Tiffany, ktorá spôsobí v takom malom mestečku veľký rozruch. Kendall je z jej zmiznutia veľmi rozrušená, no keď sa do mesta prisťahuje nová rodina, všetko sa na chvíľu upokojí. No čo keď po čase rovnako zmizne aj Kendallinin priateľ Nico? Pátranie opäť neúspešné, čo Kendall znáša veľmi ťažko a jedinou útechou je Jacián,prisťahovalec, ktorý má kopec vlastných problémov. Kendall, ktorá nie je úplne typickou hrdinkou, keďže trpí obsedantno-kompulzívnou poruchou, vie, že sa v mesteču deje niečo zvláštne (kto by to len bol povedal) a preto sa snažím všetkému prísť na koreň. 

Čo sa týka knihy, tak by som ju asi v skratke zaradila medzi tie, ktoré majú neokukaný námet a pútavú myšlienku, s ktorou sa dá pracovať, no autorka jej potenciál nevyužila. Veľmi ma mrzí, keď sa to nejakej knihe stane, pretože je škoda, že sa takto mrhá skvelými nápadmi. Na knihu som sa naozaj tešila (čo je dosť prekvapujúce, keďže mi nesľúbila žiadnu romantiku bez ktorej ja neviem žiť a čítať), no už po prvých sto stranaćh som vedela, že to bude ťažké čítanie. Nemôžem povedať, že by bolo kniha napísaná úplne zle, druhá polovica bola dobrá, aj ma celkom chytila, no keď si predstavím, koľko som bojovala s prvou polkou, tak ani neviem, či sa mi kniha nakoniec páčila alebo nie.

"V polovici októbra je Kendall úplne uväznená v nekonečnej slučke depresívnych myšlienok, ktoré ju odmietajú pustiť. Je stratená."

Najväčšou výhodu tejto knihy je neokukanosť témy. Ja sama som sa pred tým s ničím takým nestretla a preto som bola rada, že autorka opäť raz zvolila niečo nové a snažila sa to napísať po svojom. Tu sa však zároveň dostávame k negatívnemu bodu. Mnoho krát som mala pocit, že chce autorka už silou mocou knihu dopísať, mnohé pasáže sa mi zdali málo rozvinuté a len rýchlo uzavreté. Veľké plus však dávam autorke za koniec, bola to podľa mňa najlepšia časť z celej knihy. Postavy určite neboli nejaké otravné, no ani ničím neexcelovali. pri čítaní som mala pocit, že sme raz hore a potom zase dole, niekedy sa to ťahalo takým stredom a celkovo môžem povedať, že si tak kniha neustále držala taký svôj priemer. Na mnohých blogoch ste sa určite dočítali v recenziách, že kniha patrí k takým jednohubkách, chuťovkám a oddychovkám a je pravda, že všetky tieto slová ju naprosto vystihujú. Nie je to žiadne rozsiahe dielko, knižka je útlejšia a tým pádom to ani nie je dlhé čítanie. Sama musím poveda, že keby mala o nejaké strany navyše, asi by som sa s ňou pasovala ešte dlhšie a získala by ešte horiše hodnotenie. Na druhej strane však nechcem byť úplne kritická a rada by som autorka pochválila, pretože dokázala vymyslieť knihu, ktorá ma zaujala oveľa vaic ako séria V zajatí snov.

"A hlas v jej hlave - ktorý nie je Nikov, nikdy nebol Nikov - vrieska od bolesti."

Knihe nakoniec udeľujem 3 lajky. Myslím si, že keby boli aspoň niektoré pasáže napísané lepšie, kniha by si určite zaslúžila lepšie hodnotenie. Bolo v nej však mnoho vecí, cez ktoré som sa nevedela preniesť a strašne mi čítanie proste kazili. Pevne verím, že sa mi dostane od Lisy do rúk ešte nejaká kniha, ktorej už budem môcť dať lepšie, ak nie najlepšie hodnotenie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.

6 komentárov:

  1. V zajatí snov som čítala a asi ju hodnotím tak, že prvé dva diely sa ešte dali, no ten tretí bol vážne divný, moc sa mi nepáčil, čo ma dosť sklamalo :/ :)
    Túto knižku som si chcela prečítať a určite sa k nej aj dopracujem. Podľa anotácií vyzerá dobre, no tak uvidíme, či budem mať aj ja podobný názor ako ty :)
    PS: pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa v Zajatí snov nepáčilo vôbec, ten príbeh mi strašne nesadol. A určite si knihu prečítaj, uvidíš, možno ti sadne lepšie ako mne . :) Anotácia sľubuje naozaj dobrý príbeh, a ďakujem pekneeee :)

      Odstrániť
  2. Čítať Prekliate mesto bolo niečo príšerné. Nemalo to hlavu ani pätu a autorkine diela budem obchádzať oblúkom. Presne, aj ja som bola rada, že to malo iba toľko málo strán :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som strašne zvedavá že či sa od teto autorky ešte niečo vydá . :))) Keby to malo viac strán, tak to asi nedočíta nikto . :D

      Odstrániť
  3. Ahoj.. :) Vtedy som ti zabudla dať link na RED HILL knihu od Jamie tak tu je: http://www.martinus.sk/?uItem=166715 Strašne sa teším :))
    PS: Knihu som nečítala (Prekliate mesto) a ani ma to úprimne k nej neťahá.. :D Ale niekomu sa to môže páčiť, takže som ticho.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ahoj . :) Ďakujem ďakujem aj ja, sa veľmi teším, teraz si chcem zaobstarať Chodiacu čo najskôr . :)))
      P.S.: Myslím, že je to na každm či sa mu zapáči a čo sa týka tejto knihy tak tie názory sú veľmi protichodné . :)

      Odstrániť