sobota 29. marca 2014

Tieň noci - Deborah Harknessová

Ľúbostný príbeh plný vášne a zauzlených vlákien minulosti pokračuje

V predchádzajúcom diele Príbeh čarodejnice sa oxfordská vedkyňa Diana Bishopová a vzdelaný upírí genetik Matthew Clairmont, dve nadprirodzené bytosti, ocitli uprostred boja o stratený začarovaný rukopis Ashmole 782. Napriek odvekému tabu sa navzájom priťahujú a pri objavovaní čarami spútaných Dianiných schopností sa spoločne vydajú na cestu v čase. Druhá kniha trilógie zavedie Dianu a Matthewa do alžbetínskeho obdobia v šestnástom storočí. Nádejná čarodejnica sa zoznámi nielen s členmi mysterióznej Školy noci, ale aj s mnohými ďalšími historickými osobnosťami. Stretnutia s dávnou minulosťou sú miestami až bolestné, no Diana sa nevzdáva a tvrdošijne hľadá niekoho, kto by jej pomohol nájsť kľúč k porozumeniu čarodejníckeho dedičstva. S Matthewom pritom usilovne pátrajú po Ashmole 782, no keď sa okolo nich začne sťahovať sieť temnej minulosti tisícpäťstoročného upíra, vydajú sa na úplne odlišnú cestu. 

Deborah Harkness patrí k jedným z najlepších spiovateliek fantasy kníh, ktoré ponúkajú oveľa viac ako len jednoduhú love story. Je to už njekaký ten rôčik čo sa v kníhkupectvách objavil prvý diel tejto série - Príbeh čarodejnice. Deborah si ma však vtedy svojou prešpekulvanou knihou naplno získala a preto som sa nevedela dočkať druhého dielu. Aj keď bol vydaný už dávnejšie, do rúk sa mi dostal až teraz. S hrdosťou však môžem povedať, že ma autorka naplno navnadila na ďalší diel, ktorý potrebujem čo najskôr. Vážne.

"Keď som jemne fúkla na slová, aby zaschol atrament, do štrbiny medzi listami papiera som strčila rozmarín a levanduľu. "

Tieň noci začína presne tam, kde skončil Príbeh čarodejnice. Autorka nám neponúka dlhý úvod a v priebehu pár riadkov sa ocitám v Starej Hájovni v roku 1591. Celý príbeh je zasadený do Anglincka, kde už začínajú procesy s čarodejnicami (čo pre Dianu nie je zrovna najlepšia správa). Diana aj Matthew potrebujú nájsť silnú čarodejnicu a alchymistický rukopis. Aj keď sa to zdá ako celkom jednuchý plán, nepôjde tu úplne ľahko a mnoho vecií a situácií skomplikuje práve Matthewova minulosť.

Aj keď nás kniha plynulo vtiahne do deja, zo začiatku som mala strašný chaos v čítaní. Vyskytli sme sa v úlne inom prostredí a tým pádom sa na scéne objavilo aj mnoho neznámych postáv. Chvíľku potrvá, kým sa zorientujte a zistí kto je kto, no už po pár desiatkach strán som si mohla užívať dej. Aj keď vzťah Matthewa a Diany nebude úplne ideálny a budú sa škriepiť o niečo viac (o dosť viac) ako v prvom dieli, predsa len to je skvelý párik, ktorému všetci držíme palce. Knihy vôbec nie je presladená a je vidno, že autorka už podáva vyspelejší názor nielen na vzťahy, ale aj na celkový dej. 

"Obe ženy, upírka aj čarodejnica, počúvali, kým posledné tóny čarovnej piesne nezanikli v tichu."

Dobrou (skvelou) správou je, že kniha opäť obsahuje oveľa viac plusov a len minimum mínusov. Mnohí čitatelia ocenia, že hlavná hrdinka nie je žiadna hlupaňa, ale silná vyspelá žena, ktorá si pevne ide za tým čo chce. Diana naozaj patrí k jedným z mojich najobľúbenejších hlavných hrdiniek, keďže vás nedonúti si vytrhať vlasy. Matthew tiež nie je na zahodenie a som veľmi rada, že mu dala autorka v druhom dieli viac priestorua  že jeho postava sa tak mohla oveľa viac rozvinúť. Pre milovníkov histórie (ku ktorým patrím aj ja) bude kniha aj veľkým historickým zážitkom, zachytávajúcim sitúaciu v Anglicku na konci 16.storočia. Autorka vybrala úžasné obdobie, do ktorého vrhla Dianu a Matthewa a bolo vidno, že sa v histórii vyzná a nehovorí o nej len tak dovetra. Aj keď sa kniha opäť raz môže popýšiť 500 stranami a rozhodne to nie je len nejaká jednohubka, budete si želať, aby ste ju nikdy nedočítali (keďže to čakanie na tretí diel je otrasné). Ak by som sa mala vyjadriť aj k nejakým negatívam, tak ani sama neviem, čo vypichnúť. Možno by sa patrilo povedať, že okrem trošku chaosívneho začiatku, s ktorým sa treba popasovať, kniha neobsahovala nič, čo by z nej trebalo vyškrtnúť. Autorka presne vedela čo kde chce mať, kde to treba obohatiť podrobnejšími detailmi, kde treba pridať trochu lásky č napätia. Deborah je proste pani spisovateľka, ktorá vás nechá do psolednej stránky v napätí a nedovolí vám si nič domyslieť, premyslieť či hádam očakávať, čo by malo nasledovať na ďalšej stránke. Príbeh je tak prepletený a zamotaný až ej vlastne úplne jednoduchý. Tieň noci je jedna z mála kníh, ktorá vyvracia pravidlo o prekliatych druhých dieloch a so svojou predchodkyňou si môže podať ruku.

"Z prepichnutej pokožky pod okom padla na zem k mojim nohám kvapka krvi. Hoci som mala zaviazané oči, vnímala som jej nenáhlivý pohyb i to, ako sa rozpľasla.


Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži. Deborah si ma opäť získala a preto jej knihe dávam 5 lajkov. Momentálne m okrem radosti z tejto skvelej knihy zostali už len oči pre plač z čakania na ďalší diel, ktorý je u nás zatiaľ v nedohľade. Pevne verím, že sa však v našich kníhkupectvách objaví čo najskôr.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem kníhkuepctvu Ikarus. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. zajímavá obálka. a pěkná recenze. 500 stran? super to si musím sehnat, čím víc tím líp

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je naživo ešte krajšia. Ďakujem :))) Hej hej presnejšie okolo 548 :))) Moje slováá :)

      Odstrániť