sobota 1. marca 2014

Malakandra - C. S. Lewis

Prvý diel úžasnej kozmickej trilógie

Ransom začínal vnímať aj inú, duchovnejšiu príčinu svojho narastajúceho nadšenia a ľahkosti srdca. Stále viac sa oslobodzoval spod vplyvu nočnej mory, ktorú v mysli moderného človeka vytvorila mytológia, kráčajúca v stopách modernej vedy. Aj on čítal o „medziplanetárnom priestore“ a niekde vzadu v mysli si celé roky nosil bezútešný obraz čiernej studenej prázdnoty, totálne mŕtvej tmy, ktorá oddeľovala svety. Predtým si vôbec neuvedomoval, ako veľmi ho takýto obraz vesmíru ovplyvňuje. Termín „medziplanetárny priestor“ sa mu teraz zdal ako rúhanie a vôbec nevystihoval tento nebeský oceán blaženosti, ktorým sa plavili. Už ho viac nemohol nazvať „mŕtvym“, keď cítil, ako mu každú minútu do tela prúdi život. A vlastne prečo by to malo byť inak? Veď z tohto oceánu povstali všetky svety a aj život na nich. Myslel si, že vesmír je pustý. Teraz videl, že je ako plodné lono, ktorého žiarivé potomstvo hľadí každú noc na Zem nespočetným množstvom očí… Nie: „medziplanetárny priestor“ je úplnene nesprávny výraz.

C. S. Lewisa mnohí z nás poznajú ako autora úžasnej série Kroniky Narnie, ktorá je kvalitou aj kvantitou hrdá kamarátka série Harry Potter. Lewis aj Rowlingová sú si veľmi podobní, keďže obaja majú skvelú fantáziu, dokážu sa vyhrať so svojimi postavami aj prostredím, proste vytvoriť niečo, čo len tak v nejakých knihách nenájdete. Aj keď pre mňa Kroniky Narnie zostanú asi navždy number one, musím uznať, že Malakandra ma príjemne prekvapila a že Lewis opäť raz svojich fanúšikov nesklame.

"Hross zagúľal očami a zámaval rukami okolo seba, čím sa pravdepodobne snažil naznačiť, že to slovo označuje celé okolie. Ransom sa tešil tomuto pokroku."

Príbeh sa točí okolo univerzitného profesora Ramsona, ktorý sa pri hľadaní nocľahu (nešťastne) zapletie s dvomi chlapmi, ktorí ho omámia. Všetko sa začne komplikovať, keď sa prebudí a  zistí, že sa nachádza v kozmickej lodi smerujúcej na Malakandru. Ramson sa tak vydáva na dobrodružnú cestu, ktorá nebude ani zďaleka taká, ako by ktokoľvek z nás očakával.

"Dom pre hostí bol prázdny. Vyšiel von. Z jazera stúpal modrastý opar a nad zubatým okrajom východnej steny kaňonu bolo vidno jasnú oblohu."

Tí, čo čítali Narniu určite vedia, že sa v Lewisových knihách vyskytuje veľmi veľa opisov a že je vidno, že sa v nich autor doslova vyžíva a práve vďaka tomu sa nestanú pre vás nudné a nepokazia vám zážitok z celej knihy. Autor opäť raz vytvoril dokonalý svet fantázie, pohral sa s prostredím aj postavami a mal vymyslený každý detail. Jeho dielo je veľmi prepracované a určite čitateľov zaujme, aj keď bolo vydané prvý krát už pred vyše 70 rokmi. S tým súvisí, že je jazyk knihy trošku iankší ako sme zvyknutí a nie je napísané tou tradičnou americkou fantasy formou s veľkou láskou a happy endom na konci. Určite to však nepovažujem za chybu, na to, aby sa kniha stala dobrou, predsa nemusí vždy riešiť všetky sladké a romantické veci, o čom vás určite presvedčí aj Lewis. Malakandra nie je rozsiahle dielo, autor si radšej ponechal čas a celú sériu si rozdelil na tri časti. 

"Ransom sa zhlboka nadýchol a rukou sa dotkol noža, ktorý mal skrytý za pásom. Potom cez prielez prestrčil hlavu a ramená a jeho ruky sa dotkli malakandrijskej pôdy."

Malakandra je vynikajúce dielo, ktoré určite splnilo moje predpoklady. Ako som už spomínala, Lewis má rad opisy a nezameriava sa príliš na priamu reč, čo však mne v tejto knihe trochu chýbalo a preto jej dávam 4 lajky. Pokiaľ vám však prevládajúce opisy nevedia, knihu si užijete rovnako ako ja, ak nie aj oveľa viac. Pokiaľ ste ešte s s C.S. Lewisom nemali tú česť a tak trochu odsť početná séria Kroniky Narnie vás desí, odporúčam vám začať práve s touto knihou :)

2 komentáre:

  1. Já mám tedy radši "rozhovorové" knížky, než ty popisné, ale zaujala mě. :)
    Moc hezká recenze!

    OdpovedaťOdstrániť