sobota 22. februára 2014

Manželská pasca - Jennifer Probstová

Má zmysel vzťah bez lásky?

Príťažlivý a zatiaľ nezadaný milionár Michael Conte chce splniť sľub daný otcovi na smrteľnej posteli, a preto si hľadá nevestu. Poslušnú žienku domácu, ktorá zapadne do jeho tradičnej rodiny žijúcej v Taliansku. Musí to urobiť rýchlo, pretože podľa tradície sa má oženiť najprv najstarší brat, hlava a ochranca rodiny, a až potom prídu na rad mladšie sestry. Jedna z nich, Venezia, sa už nevie dočkať. Michael jej chce vyhovieť, sám však netúži viazať sa, preto formálne požiada o ruku temperamentnú, voľnomyšlienkarskú Američanku Maggie Ryanovú. Módna fotografka Maggie nemá s mužmi dobré skúsenosti, ale napokon súhlasí. Dohodnú sa, že ak ona bude počas fotografovania v Miláne hrať novopečenú manželku, Michael prestane pliesť hlavu jej najlepšej kamarátke Alexe, aby neohrozoval jej šťastné manželstvo.Lenže osud sa s nimi nečakane zahrá a už krátky pobyt v Taliansku spôsobí, že medzi Michaelom a Maggie sa prudko rozhorí plameň vášne. Stane sa napokon ich manželstvo tou najvábivejšou pascou?

Jennifer Probstová sa na slovenskej scéne predstavila len prednedávnom, no vo svete žne úspech už dlhšie. Pokiaľ si podľa názvu, či anotácie myslíte, že je kniha určená skôr starším čitateľkám (ktoré majú radi telenovaly a romantické večervy v televízii Doma), tak sa hlboko prerátate, keďže sa teší obľube u rôznych, vyšších či nižších, vekových kategóriach. Manželská pasca je v poradí druhou knihou zo série Manželstvo a pokračovaním knihy Dohodnuté manželstvo.

" Sklonil hlavu a na tvári sa mu rozžiaril široký úsmev. Maggie sa cítila ľahká ako prierko. Opätovala mu úsmev a svet okolo nej akoby prestal existovať."

V prvej časti tejto série sme sa zoznámili s Alexou a Nickom, no v druhej sa presunieme do Talianska a svoj príbeh lásky nám vyrozprávajú Maggie a Michael. Maggie je Nickova sestra, ktorá je fotografkou a nemá s mužmi veľké skúsenosti. Michael je taliansky gróf a milionár, ktorý chce splniť sľub, ktorý dal svojmu otcovi a nájsť si poslušnú žienku domácu. Ich cesty sa spoja nečakane a aj keď zo začiatku Maggie má iba hrať novopečenú manželku, postupom času sa medzi nimi začne vytvárať láska. No je Maggie takou ženou, akú by si Michael predstavoval po svojom boku? Ich cesta bude kľukatá a plná prekážok, no nakoniec sa dočkáme happy endu. Či? 


Príbeh sa rozvýja pekne po poriadku a dá sa povedať, že dej je spracovaný podobne ako v jednotke. Autorka na nás nevychrlí všetko naraz a nechá si čas, aby nás dostalo do deja, zoznámila s postavami aj prostedím. Celá kniha bola naladená na jednej nôte, nemala som pocit, že by tam boli hluché miesta, no naopak ani nervydrásajúce scény. Autorka si udržiavala svoj priemer, presne vedela, čo kde chce dať a ako sa čo bude vyvýjať. Nebola priveľmi pohrúžená do detailov, nesnažila sa dej silou mocou skomplikovať, čím vytvorila príjemnú, oddychovú knihu, pri ktorej nemusíte priveľa rozmýšľať a môžete si odskočiť aj na WC či najesť sa bez toho, aby ste si obhrýzli nechty až po lakte (čo sa mne stalo pri knihe Beznádejná) od nervov, čo tak asi nasleduje ďalej. Obe hlavné postavy, Maggie aj Michael, boli veľmi sympatické a výrazné postavy, ktoré výrazné stáli v popredí, keďže bola kniha vyrozprávaná z ich pohľadov, ktoré sa plynulo striedali a posúvali dej pekne dopredu. Okrem nich sa však na scéne objaví aj mnoho iných postáv, ktoré si určite obľúbite rovnako ako ja. Najsympatickejšie boli hlavne Michaelove sestry, no plus si určite zaslúži aj Alexa. Tak isto knihe veľmi pomohlo aj Taliansko, presnejšie Miláno, kam sa s hlavnými hrdinami poberieme a ktoré bude gradovať mnoho situácií.

"Alexa výskala a húkala, keď Nick prestrihol červenú stužku, Maggie jej neostala nič dlžná a cítila pritom obrovskú hrdosť."

Asi najväčšou nevýhodou tejto knihy je niekedy mierne prehnaný charakter Michaela. Jeho reakcie mi často nesedeli, až prehnane sa snažil miestami všetko riadiť a s jeho charakterom som sa nevedela úplne, vždy a všade, stotožniť, čo sa mi pri knižných hrdinoch nestáva. Keď však on niečo kazil, Maggie dobehla na scénu a všetko dala do poriadku. Je jednou z mála hrdiniek, ktoré si dokážu zachovať chladnú hlavu, bola duchaplná, zo začiatku trošku nepríjemná, no neskôr veselá a milá, no proste nedostatky sa na nej hľadajú ťažko. Celému príbehu pomohlo aj Taliansko, čo je úžasná krajina a pre takúto knihu dokonalá voľba. Kniha síce pôsobí romantickým dojmom, no nie takým gýčovým (ako nájdete vo filmoch od Rosamunde Pilcher), ale práveže takým akurát, aby toho nebolo primálo, ale aby bolo jasné, že o tom tá kniha je. Po prečítaníjednotky možno budete mať pocit, že sú knihy úplne rovnaké (vďaka podobnej dejovej línii), a preto je lepšie dať si medzi týmito knihami pauzu, pustiť sa do niečoho komplikovanejšieho, aby sa vám potom čítala táto kniha ešte lepšie. Ja sama by som ju nepokladala za fiasko a určite vám ju môžem len odporučiť, no som veľmi zvedavá, čo si na nás autorka pripravila v ďalších dvoch dieloch.

"Chvíľu si nechala zatvorené oči, kým nenadobudla istotu, a potom ich otvorila. Sedel opretý o sedadlo, s prekríženými nohami a uvoľneným úsmevom na tvári."

Aj keď sa kniha čítala dobre a až na Michaelov charakter v nej nebolo skoro nič, čo by sa dalo vytknúť, predsa len autorka nahodila hneď prvým dielom tejto série vysokú latku, ktorú sa jej prekonať nepodarilo. Knihu však nehodnotím záporne, určite ju autorka napísala dobre a vy by ste si ju nemali nechať ujsť, určite už len kvôli krásnym obálkam (za ktoré si zaslúži Ikar obrovské plus).

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.

9 komentárov:

  1. Nuž asi som knihy vážne nemala čítať v rozmedzí dvoch týždňov, pretože túto knihu naozaj považujem za nevydarenú kópiu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dva týždne sú naozaj málo, možno keby ju prečítaš neskôr, tak by získala lepšie hodnotenie u teba. Neviem :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia. Veľmi sa mi páči, ako si ju spracovala :) Minulý rok som robila recenzie na blogoch na rôzne knižky, ale ani jedna nedosahovala úroveň tejto recenzie. Len tak ďalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti veľmi pekne, ždy sa poteším, keď ma niekto pochváli, cením si to, naozaj :)

      Odstrániť
  3. PS: Prečo sa Ti len takto dajú pridávať komentáre? Máš to nejako ošetrené? Je to veľmi nevýhodné, lebo žiaľ jedine google profil mám a to ostatné mi nechce prijať a aj keď mám wordpress vypisuje, že to nie je platné, to vie naštvať...
    inak sherylinlee.sk :/, tam by si ma našla, ak by si chcela :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, nikdy som nad tým nejako nerozmýšľala, keďže s tým nebol problém, no pozriem sa na to, mrzí ma, že ti to inak nejde. Keď prídem an to, ako to všetko zmeniť, hneď ti odpíšem. Inak máš krásnu stránku, už som si ju pridala aj do záložiek ;) :)

      Odstrániť
  4. Už dávno hľadám túto knihu v mojom obľúbenom kníhkupectve, ale stále nikde nič :/ (Budem musieť zase otravovať úbohého predávača, ktorý keď ma vidí, tak už mu vlasy stoja dupkom :D) Prvýkrát, keď som čítala obsah mi nedoplo hneď, že to je ten Michael a tá Maggie z Dohodnutého manželstva. Vedela som, že bude pokračovanie, ale netušila som že knihy budú na seba, tak nadviazovať (mám chuť sa zakopať po čiernu zem!!!!!!) :X Čo som si pre Boha myslela?! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je škoda, že ju tam ešte nemáte :/ Ak by sa dlho neobjavila tak neváhaj objednať z internetu (ja to tak tiež mnoho krát robím). A nie si jediná :D Ja som tiež netušila, že sa to hentak popretkáva všetko, a preto som strašne zvedavá, že o kom budú ďalšie knihy :D :D

      Odstrániť
  5. http://book-fans.blogspot.sk/2014/02/mesacna-chvastacka-za-januar-taka.html?showComment=1393415925096#c4846239463177291058 :))

    OdpovedaťOdstrániť