sobota 8. februára 2014

Susan Ee - Pád anjelov

Vôľa a odhodlanie nepoznajú prekážky

Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila. Naozaj čokoľvek. Dokonca pristúpi na dohodu s nepriateľským anjelom. Iba s pomocou Raffyho, ktorému jeho vlastní usekli krídla, môže Penryn nájsť svoju sestru. Ona potrebuje jeho, on ju. Spolu sa vydávajú na cestu po temnej a zvrátenej krajine a postupne sa medzi nimi vytvorí zvláštne puto, ktoré je však v tomto svete absolútne neprípustné.
Kniha Pád anjelov ma zaujala hneď na prvý pohľad. Anjeli v nedobrej podobe? To vyzeralo nozaj lákavo. Postupom času sa však začali objavovať recenzie a ja som si už nebola až taká istá, či sa do knihy pustiť, predsa len, nie je to úplne moja šálka kávy. Rozhodla som sa však dať knihe šancu a nezavrhnúť ju podľa recenzií. Po pár úvodných stranách som si búchala hlavu, že na čo som sa to ja dala. Triler? Keď sa však príbeh posunul dopredu, moje obavy pominuli a ja som si knihu začala užívať. No keď som si už myslela, že ide všetko tak ako má, predsa len sa to zvrtlo a opäť ma to prestalo baviť. Nakonci knihy som len zostala sedieť s otvorenými ústami a asi pól hodinu som sa snažila pochopiť, či je ten koniec naozaj taký divný, alebo som len ja taká hlúpa, že tomu neviem úplne pochopiť. Ešte stále sa neviem presne rozhodnúť, či sa mi kniha vlastne páčila alebo nie, či to bolo to, čo som čakala, alebo som dostala niečo iné. Stále sú moje pocity tak 50 na 50 a ešte sama presne neviem, čo sa nakoniec z tejto recenzie vykľuje.

"Nepríjemne mi zviera hruď a na pár sekúnd sa mi zastavil dych. Nedokážem sa ani pohnúť a len nečinne vyvaľuejm oči." 

Príbeh sa točí okolo Peryn, silnej hlavnej hrdinky, ktorej unesú sestru Paige. Jej mama, namiesto toho, aby jej pomohla ju nájsť, utečie a ona zostane s raneným anjelom Raffym, ktorý je jej jedinou nádejou k tomu, aby našla svoju sestru. Spolu sa vydajú naprieč spustošeným San Franciscom na veľmi náročnú cestu. Pokiaľ teraz čakáte, že Peryn bude nejaké ufňukané dievčatko, tak sa veľmi mýlite, keďže je to veľmi silná osôbka so srdcom na správnom mieste. Na zahodenie určite nie je ani Raffy, ktorý mi tiež sadol, aj keď mu to trvalo trochu dlhšie ako Peryn. Aj keď som sprvu očakávala, že sa bude kniha dosť sústreďovať aj na ích vzťah, v podstate tam bolo toho oveľa, oveľa menej ako som čakala. Obaja mali nejaké chyby, neboli to tie dokonalé strašne super postavy bez chybičky, a preto sa mi stali aj sympatickejšími. Ostatné postavy boli fajn, dej obohatili, no nevenovala som im nejakú extra pozornosť (ak teda nerátame ešte Paige, kvôli ktorej vlastne celá cesta vznikla). Ak nerátame postavy, ktoré boli asi najväčším plusom tejto knihy, tak si ma autorka získala tým, že z anjelov vytvorila poriadne zlých chumajov (dúfam, že môžem takéto slovo použiť v recenzii) a ani náhodou o nich nehovorila ako nejakých dobrákov. Celá kniha mala nádych smútok a depresie a ja som po jej dočítaní potrebovala pusu na čelo a kakavko.

"Zhlboka s bolesťou nasávam do seba vzduch. Schúlila som sa, snažím sa príliš nekašľať, keď sa mi studený vzduch hrdnie do pľúc. Na košeli mám krv."

Nechcela som vás od tejto knihy odradiť, a preto som sa najskôr zamerala na to dobré. No pravdou je, že to nie je len o pekných a milých psotáv. Celá kniha bola písaná dosť drastickým spôsobom a aj keď mám žalúdok na veľa hnusných vecí, proste je pár takých, z ktorých mi nie je zle, ale skôr sa mi chce plakať. Musím uznať, že sa ich v tejto knihe vyskytlo obrovské množstvo, až som sa sama čudovala, kde to všetko autorka nahrabala. Je pravda, že je majsterkou opisov a že majú túto knihu čítať decká od 15, no ja mám 17 a úprimne mi chvíľu trvalo, kým som sa po niektorých pasážach dala dokopy a dokázala pokračovať ďalej. Rozhodne by preto knihu nemali čítať naivné duše, ktoré potrebuje kopec lásky a romantického príbehu. Okrem toho značnú časť knihy tvorili opisy, ktoré môžu byť fajn, no keď je všade vopchatých milión a pól, tak sa to už nedá tolerovať ani najlepšiemu autorovi. Veľkým, ale naozaj, že veľkým mínus bol pre mňa záver knihy. Chvíľu som na to len pozerala a rozmýšľala som, čo to preboha je, veď to nedáva zmysel. Naozaj neviem, či som taká hlúpa, alebo či presne o to autorke šlo a chcela zmiasť môj zdravý rozum, no tak trochu to celé nedávalo zmysel. Okrem toho, absolútne nechápem, o čom budú ďalšie 4 diely. Podľa všetkého som sa dočítala, že sa jedná o päťdielnu sériu, no mne by vôbec nevadilo, keby sa to skončilo tak ako to je. Vôbec neviem, či naberiem odvahu sa pustiť do ďalšieho dielu, no určite viem, že po tomto nutne potrebujem niečo milé a sladké a nekomplikované.

"Pod hlavu mi strčil vankúš. Pri tom mi odhrnul vlasy z tváre a zastrčil mi ich za ucho. Jeho ruka je príjemná a nežná. Mala by som mať strach, ale nemám."

Kvôli mojím zmiešaným pocitom dávam knihe 3 lajky. Po celý čas som mala pocit, že keď sa stalo niečo, čo am bavilo a bolo super, tak to autorka musela pokaziť a presvedčiť ma o tom, že sa z jej diela nemám náhodou tešiť. Nemôžem povedať, že by som bola sklamaná, keďže som od knihy neočakávala veľa, no či sa pustím aj do druhého dielu, nebodaj ešte do ďalšieho, je len vo hviezdach.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

10 komentárov:

  1. Na túto knihu čítam fakt rôzne recenzie.. Niekoho očarí a niekoho práveže moc nenadchne. :)
    Odrádzajú ma opisy a tak trochu aj to, že je to pentalógia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To, že je to pentalógia odradilo aj mňa, no nakoniec som to riskla :) No tak neviem, možno sa ti zapáči :)

      Odstrániť
  2. Ja práveže vidím v knihe veľký potenciál. Autorka má ešte určite veľa vecí, ktoré nám ďalších dieloch povie. Ja som si napríklad nevedela predstaviť, o čom budú ďalšie diely série Lux, keďže sa to furt točilo iba okolo hlavných hrdinov a ich vzťahu.

    Oceňujem na tejto knihy originálny nápad a hlavných hrdinov, boli mi veľmi sympatickí. Z niektorých scén mi bolo trochu zle a tiež som sa čudovala, ako na také niečo autorka prišla (možno je nejaký psychopat). A ten koniec?! Kniha sa mi veľmi páčila, ale záverečné scény... no čo ja viem, nie som si istá, či mi vyzneli tak hlúpo kvôli prekladu, alebo boli naozaj divné. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým koncom som aj ja bola, že čo to je ? A myslela som si, že som sama, no potom som videla aj tvoju recenziu a odĹahlo mi, že v tom nie som sama. Ja ešte neviem, či sa psutím do ďalších ielov, možno počkám na tvoju recenziu a uvidím :) A originalita jej určite nechýba, to sa nedá poprieť, že sa so všetkým autorka pohrala, no a niektoré scény sú bez komentára. To sa hádam ani len nedá vmyslieť.

      Odstrániť
    2. Tak ja si ďalší diel určite prečítam, som na to veľmi zvedavá :D

      Odstrániť
    3. To som rada, budem sledovať čo napíšeš :))

      Odstrániť
  3. Na tuhle knížku jsem dost zvědavá. Četla jsem kladné i záporné recenze. Snad se mi bude líbit. =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No dúfam, že áno, keď už mne nie :) Hádam si ju užiješ :))

      Odstrániť
  4. Mňa táto kniha nejako neláka, aj keď má veľmi dobrú obálku a knihy o anjeloch mám rada :) Možno raz sa k nej dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa až tak enoslnila :) Možno áno, skúsiť sa vždy oplatí :))

      Odstrániť