sobota 4. januára 2014

Pravda o večnosti - Sarah Dessenová

Je lepšie zostať uzavretý alebo sa odhodlať vystúpiť zo svojej ulity?

Macy má pred sebou celé leto, no takmer všetok čas strávi bez svojho priateľa Jamesona nudnou prácou v knižnici a učením sa na skúšky. Ale niekedy sa udejú neočakávané veci – ako napríklad stretnutie s Wesom a jeho zábavnou partiou priateľov. Alebo projekt jej sestry na renováciu zanedbaného plážového domu, ktorý v nej a v jej matke prebúdza hlboko pochované spomienky na bolestnú stratu Macinho otca. Keď Macy stretne niekoho ako je Wes – chalana s minulosťou a udivujúcim umeleckým talentom – jej život už nie je ako predtým. A tak začína uvažovať o tom, či je naozaj lepšie ostať uzavretá, tak ako si až doposiaľ myslela, alebo sa odhodlať vyjsť zo svojej ulity...
O knihách Sarah Dessenovej počul už hádam každý a bezpochyby je to pani spisovateľka s veľkým S, ktorá sa dočkáva zo všetkých strán samej chvály a kritiku na jej diela by ste hľadali len márne. Pravda o večnosti teda rozhodne nebola žiadna hlúpa, zaujímavo vyzerajúca knižka, ktorá vás však prestane baviť už po pár stránkach a v knižnici si ju necháte len kvôli peknej obálke. Sarah mala celý príbeh dokonale premyslený, každý detail bol na svojom mieste a aj keď moja recenzia zatiaľ vyzerá tak, že sa bude jednať o samú chválu, musím vás sklamať, pretože som si čítanie tejto populárnej Dessenovky až tak neužila.

To, čo tejto knihe (ako aj všetkým Dessenovkám) velí sú emócie. Tie sa na vás valia z každej strany a keď si už myslíte, že to vaše srdce rozdýchalo a tlak sa vám upokojil, Sarah vás presvedčí, že vám môže ukázať ešte viac. Kniha má v podstate jednoduchú zápletku, ktorej dominuje hlavná hrdinka Macy a úžasný čarovný Wes, medzi ktorým sa začne rodiť láska. Pravdaže, nebude to také jednoduché a cesta k ich happy endu bude plná prekážok a komplikácií, ktoré máme možnosť sledovať na vyše 300 stranách. Nikto nemôže poprieť to, že kniha bola napísaná vynikajúcim štýlom, ktorý je pre autorka charakteristický a len tak ľahko ho niekto nenapodobní. Sama neviem ako by som ho opísala, alebo k čomu ho prirovnala, no môžem vám povedať aspoň to, že vás chytí za srdce a už nepustí a vy budete potrebovať čo najskôr ďalšiu knihu od tejto autorky. Ja sama som sa do deja vrhla veľmi rýchlo a užívala som si ho, kým sa nestalo presne to, čo vyčítam knihám v každej druhej recenzii a už sa za to normálne cítim niekedy trápne. Opäť raz mi začala liezť na nervy hlavná hrdina, Macy, čo som však vedela, že sa stane, lebo ma pred tým varovali už iné recenzie, ktoré som si pred tým prečítala. Neviem, či je chyba vo mne, alebo si len autorky nevedia dať pozor a stále sa pri knihách dopúšťajú tých istých chýb.

Strašne nechcem knihe nič vyčítať, pretože by si rozhodne zaslúžila veľkú pochavalu hlavne za dej, ktorý síce na prvý pohľad vyzerá veľmi jednoducho, no zdanie v tomto prípade naozaj klame. Okrem toho sa na scéne objavilo aj mnoho ďalších postáv, ktoré spríjemňovali dej a nebyť Macy, ktorá ma občas strašne štvala, kniha by sa zaradila medzi tie najlepšie aké som kedy čítala. To, že Sarah píše veľmi zaujímavo a že jej knihy nemusím nikomu predstavovať je určite všetkým do bodky jasné.

Je vidno, že Sarh dobre vie, čo robí a že v tom, čo robí patrí bezvýhradne k najlepším. Určite by každé dievča malo siahnuť aspoň po jednej jej knihe, ktorá nielen že je poučná v tom pravom slova zmysle, ale navyše vo vás odhalí všetky skryté miesta a poriadne s vami zamáva. Okrem Macy, ktorá mi občas poriadne liezla na nervy na knihe nevidím nič iné, čo by stálo za kritizovanie, možno by len stačilo spomenúť, že nie každého môže uplne potešiť koniec, ktorý veľa čitateľov hodnotí ako krátky, príliš rýchlo uzavretý, odseknutý a podobne. Ja sama by som prijala, keby sa s ním ešte autorka trochu pohrala, no že by som teraz kvôli tomu nemohla spávať, to určite nie.

Či sa ešte pustím do ďalších kníh tejto autorky nie je celkom jasné, teraz hlavne potrebujem čas, aby som sa dostala z toho šoku, čo mi spôsobila, no určite by som ju neodvrhla natrvalo, to by bol nezmysel a určite podraz pre jej spiosvateľský talent. Pravdaže jej knihy nemusíte čítať po poradí, keďže každá zachytáva iný príbeh, no možno je lepšie nezačať práve tou najlepšou, aby ste si potom pochutili aj na jej ostatných knihách.

 Viem, že sa mnohým z vás táto recenzia nebude úplne pozdávať, no vzhľadom na to, že knihy tejto autorky poznáte všetci a dobre viete o čom sú, bolo by podľa mňa zbytočné venovať pozornsť v niekoľkýh odstavcoch deju a hlavným postávam, keďže ich dokonalosť stačilo zhrnúť do pár riadkov a hneď nám je všetkým jasné, že nad kúpou či požičaním si tejto kniyh netreba dlho otáľať. Čo sa týka Pravdy o večnosti, tak táto kniha u mňa dostáva 4 lajky, keďže mala predsa len pre mňa nejaké tie chybičky krásy, ktoré ju delili od získania maxima. Celkovo som však s knihou spokojná a môžem vám ju rovnako ako každý len a len odporučiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

4 komentáre: