utorok 21. septembra 2021

Vi Keelandová - Nevhodné správanie

 Aké tenká je hranica medzi tým, čo je vhodné a čo nie?

Pracovný pomer ukončený s okamžitou platnosťou - pre nevhodné správanie. Neverila som vlastným očiam. Deväť rokov! Deväť prekliatych rokov som drela v jednej z najväčších amerických spoločností, a po návrate z dovolenky mi poslali výpoveď. Všetko pre jedno plážové video s kamarátkami. Podotýkam súkromné video natočené v čase osobného voľna. Nie všetci to videli rovnako. Vytočená do nepríčetnosti som si otvorila fľašu vína a od srdca napísala najvyššiemu riaditeľovi, tomu milionárovi, čo si o ňom a praktikách vo firme myslím.

Nečakala som, že mi odpovie. A už vôbec som nečakala, že si s pánom zazobaným začneme písať pravidelne. Nakoniec uznal, že mi krivdili a dohliadol na to, aby som prácu dostala späť. Lenže to nebola jediná vec, s ktorou mi chcel Grant Lexington pomôcť. V žiadnom prípade som sa nechcela zapliesť so šéfom šéfky svojho šéfa, hoci neskutočne dobre vyzeral a bol nebezpečne sebavedomý a šarmantný. Nebolo by to vhodné. Bolo by to priam nepatričné! Takmer ako video, ktoré ma do kaše dostalo. Nuž, dve chyby sa navzájom nevynulujú, no niekedy z toho môže byť dvakrát toľko zábavy.
 
Vi Keelandová nie je pre fanúšikov šteklivých kníh žiadne neznáme meno. Nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku si získala mnoho fanúšikov. Ja sama som od nej čítala už viacero titulov a aj keď sa nie vždy zaradili medzi tie najlepšie knihy, aké sa mi dostali do rúk, predsa len ju považujem za veľmi talentovanú a šikovnú autorku, ktorá rozhodne vie, ako zaujať svoje publikum. Nevhodné správanie nie je na knižnom trhu príliš dlho, dokonca aj originál vyšiel len minulý rok. Vi sa v ňom opäť nebojí odhaliť sexuálne túžby a posvietiť si aj na to, či môže ne/vzťah fungovať aj na pracovisku. A či sa jej tento počin naozaj podaril?
 
"Povedala som mu, že sa doňho možno zamilujem."
 
Ireland tvrdo makala na svojej kariére, ktorej obetovala pomerne veľkú časť svojho života. Jedno šteklivé video zavesené na Instagrame ju však obralo o všetku snahu, ktorú do svojej práce za uplynulé roky zverila. Namiesto toho, aby zvesila hlavu, rozhodne sa konať a napíše poriadne naštvaný email svojmu šéfovi, z ktorého sa ale vykľuje okúzľujúci chlap, ktorý jej nie je úplne cudzí. Na jednej strane túži po svojej práci, na druhej strane ju ku Grantovi niečo ťahá. Miešať prácu s potešením sa ale nie vždy vypláca a tak sa obaja vydávajú na neľahkú cestu, počas ktorej musia spoznať nielen to dobré, ale aj to zlé. A táto cesta vôbec nebude jednoduchá. Aj napriek tomu, že príbeh môže pôsobiť plytko, skrýva v sebe veľkú hĺbku, dokonca by som povedala, že zo všetkých kníh od Vi, ma práve táto zasiahla najviac. Príjemnou zmenou bol aj fakt, že nie Ireland, ale práve Grant bol ten, ktorý mal nevyrovnané účty s minulosťou. Väčšinou sa stretávame s tým, že práve hlavná hrdinka je poznačená tragickou minulosťou, ktorá zmenila jej celkový pohľad na svet. Bola som veľmi rada, že sa v tomto prípade autorka rozhodla sústrediť na Granta a poukázať na to, že ani chlapi nie sú z ocele a častokrát sú možno zraniteľnejší ako ženy. Tým, že boli kapitoly striedavo vyrozprávané z oboch pohľadov, sme mali možnosť zoznámiť sa s obidvoma postavami. Klamala by som, keby som nenapísala, že Grantove úseky sa mi páčili viac. Ako som však už zvyknutá, kapitoly boli krátke, svieže, plné priamej reči, vtipné dialógy striedali vážnejšie a ja som si knihu mimoriadne užívala. Veľmi rada sa vraciam k autorkám, od ktorých som už niečo čítala a poznám ich štýl písania. Je to pre mňa záruka toho, že nebudem otrávene prevracať oči a vyhnem sa veľkému sklamaniu. Pri Vi cítim, že jej písanie stále ide a aj napriek tomu, že mám v ruke už jej niekoľkú knihu, nenudila som, nenašla som knihu plné klišé a fádneho deja.
 
"Občas človek toľko rýpe do múra, až ho to vysilí na smrť, no múr sa ani nehne."

Nevhodné správanie, pravdaže, nie je len citlivou romantickou knihou, ale obsahuje aj množstvo šteklivých scén. Ich opis a prevedenie bolo zvládnuté veľmi ladne, bez zbytočných trápností, pri ktorých by som len krútila hlavou. V poslednej dobe sa veľmi často stretávam s tým, že opisy sexuálnych scén autorkám absolútne nevychádzajú a pôsobia umelo, trápne a nerealisticky. V tomto prípade však ani jeden z týchto bodov nebol splnený. Autorka dokázala do príbehu vložiť všetko, čo si od kvalitnej romanticko-erotickej knihy sľubujem - kvalitná zápletka popretkávaná ťažkými hrami osudu, sympatické postavy, chytľavý štýl, citlivá, ale zároveň aj hravá romantika. Nevhodné správanie bolo kombináciou všetkého, čo má kvalitná kniha obsahovať. Ako som už spomínala, tento žáner je v súčasti tak obľúbený a spopularizovaný, že je veľmi ťažké si vybrať tú správnu knihu. Som veľmi rada, že Vi Keelandovú vám so spokojným svedomím môžem len a len odporučiť. 

Nevhodné správanie neobsahovalo nič, čo by som mola vytknúť. Obrovským plus je duálne rozprávanie a postavenie mužskej hlavnej postavy do role človeka poznačeného trpkou minulosťou. Ak k tomu pridáme dej bez klišé, silné myšlienky a zároveň jednoduchý, ale chytľavý štýl písania, nemôžeme dostať nič iné než kvalitné romantické dielko, ktoré vás zahreje, ale zároveň aj pohladí po duši.
 
Ak mám byť úprimná, nečakala som, že by si ma tento literárny počin až tak získal. Čakala som kvalitný titul, ale nečakala som, že moje emócie po prečítaní budú až také silné. Pokiaľ hľadáte knihu na chladnejšie jesenné večeri, bežte do kníhkupectva a rozhodne siahnite po tomto titule.
 

2 komentáre: