štvrtok 30. septembra 2021

Veriť znova - Mona Kasten

 Dokáže znova milovať?

Šťastné konce sú iba vo filmoch. V tom má Dawn Edwardsová jasno. Odkedy pristihla svojho bývalého s inou, zanevrela na chlapcov a radšej sa zamerala na štúdium a svoj veľký sen. Túži po kariére spisovateľky, a hoci už istý čas publikuje poviedky na internete, nik z okolia sa o tom nesmie dozvedieť. Ani Dawnini najbližší priatelia o jej záľube netušia. Popravde, všeličo o nej netušia. Rovnako ako Spencer Cosgrove, atraktívny kamarát, ktorému nie je ľahostajná. Spencer je síce neodbytný, ale Dawn zas neoblomná. Jedného dňa náhodou spozná jeho pravú tvár a uvedomí si, že naoko večne veselý chlapec vlastne nemá veľa dôvodov na úsmev. Spencera viac nevníma len ako zvodcu, na ktorého sa hrá, no postačí to na to, aby poľavila v zásadách?

Veriť znova som mala na svojom wishliste hneď, ako som sa dozvedela, že sa dočkáme slovenského prekladu. Jej predchodkyňa, Začať znova, sa zaradila medzi najlepšie new adult knihy, aké som čítala, a preto som netrpezlivo očakávala voľné pokračovanie, v ktorom si pre nás pripravila Mona rozpracovanie postáv Dawn a Spencera. Moje nároky boli veľké, keďže prvý diel si ma naplno získal. Autorka nasadila latku poriadne vysoko a bola som zvedavá, či si ju dokáže udržať alebo ju dokonca prekonať. Najmä pokiaľ ide o "prekliate" druhé diely (vyplýva z mojej skúsenosti, že druhé pokračovania sú zväčša najslabším článkom sérií).
 
"Znovu som zdvihla zrak, no iskričky v jeho očiach vystriedalo čosi iné. Vyschlo mi v hrdle a stiahlo žalúdok."

Dawn a Spencera sme mali možnosť spoznať už v prvom dieli. Dawn je najlepšia kamarátka Allie a Spencer je zase najlepší kamarát Kadena. Zatiaľ čo v jednotke stáli verne po boku svojich priateľov a pomáhali im prekonať temné chvíle, v dvojke sa karta obráti a Dawn a Spencer budú tentokrát potrebovať pomoc od nich. Obidvaja si so sebou nesú ťarchu z minulosti, ktorú pred okolitým svetom, dokonca aj najbližšími priateľmi skrývajú a ktorá ich pohlcuje. Aj napriek tomu, že ich to k sebe ťahá ako dva magnety, boja sa, že ich minulosť dobehne a pokazí všetko pekné, čo by spolu mohli vybudovať. Láska so sebou prináša riziká a oni si nie sú istí, či ich dokážu prekonať. Bohužiaľ, táto neistota trvá poriadne dlho. Na jednej strane oceňujem, že im autorka dopriala priestor, aby sa lepšie spoznali a nevytvorila z nich najzaláskovanejší pár na svete hneď po pár desiatkach strán. Na druhej strane som ale mala pocit, že sa naše postavy absolútne nevyvíjajú, sú zaseknuté na jednom mieste a opakujú tie isté frázy dokola. Aj napriek tomu, že boli obidvaja mimoriadne sympatickí hrdinovia a vôbec by mi nevadilo mať ich ako kamarátov, občas by si zaslúžili trošku preplieskať. Zo začiatku som nemala absolútne žiadny problém s tým, že sa romantická zápletka trošku naťahuje, naopak, o to viac som sa tešila, kedy príde nejaký zlomový moment. Po určitom čase som ale už bola unavená z toho, že sa poriadne nič nedeje a doslova som tŕpla, či príde nejaká prelomová chvíľka, ktorá ma vytrhne z letargie. Našťastie, tento moment prišiel a druhá polovica knihy sa mi čítala už oveľa lepšie, ako keby autorka nabrala nový dych. Opäť sa vrátila Mona, na ktorú som si zvykla už pri prvom dieli a s ňou aj úžasné pasáže, chytľavé a dojímavé scény, ktoré ma nútili pretáčať stránky rýchlosťou svetla.

Štýl, ktorým Mona píše, je mimoriadne svieži, chytľavý, jednoduchý, odbremenený od zbytočných a nepodstatných informácií. Ponúka čitateľovi len to, čo potrebuje vedieť na to, aby pochopil príbeh ako celok. Vynikajúcim ťahom bolo aj zasadenie príbehu do školského prostredia. Veriť znova pokračuje v šľapajách svojej predchodkyne a opäť nás zavedie do prostredia, internátnych izieb a komplikovaných osudov študentov. Na prvý pohľad možno neponúka nič nezvyčajné oproti iným new adult knihám, ale rozhodne sa od nich odlišuje kvalitou spracovania deja, postáv a aj zápletky. V druhom pokračovaní síce autorka nepodala pre mňa až taký fantastický výkon, ale stále ju považujem za mimoriadne talentovanú spisovateľku, ktorá rozhodne vie, ako si získať čitateľa. Sila jej kníh spočíva najmä v dôveryhodnosti s reálnym svetom, vďaka ktorej budete dúfať, že podobný osud možno čaká aj vás. Navyše, všetky jej postavy si rýchlo obľúbite bez ohľadu na to, či ich je funkcia kladná alebo záporná. Stránky sú nabité silnými emóciami, ktoré vás doslova pohltia a ktoré vám nedovolia odložiť knihu nabok. 
 
"Pripadalo mi to, akoby som cítila zvyšky sĺz pod hrubou vrstvou soli."

V tomto prípade sa mi kniha ako celok hodnotí veľmi ťažko. Druhá polovica bola kvalitou oveľa vyššie ako prvá, ktorá ma občas poriadne hnevala, až som mala pocit, že mám v rukách titul od iného autora. Romantická zápletka stagnovala, postavy sa nevyvíjali, celkovo som čakala oveľa rýchlejší rozbeh, vzhľadom na to, že zvyšné postavy aj prostredie nám už boli dobre známe. Našťastie sa karta obrátila a Mona opäť ukázala, že písať vie a splnila všetky kvality, ktoré som u nej našla počas čítania jednotky. Tým, že boli moje očakávania vysoké, som bola oveľa kritickejšia. Pevne však verím, že v treťom dieli, ktorý sa sústredí na Sawyer a Isaaca sa opäť už od prvých strán budeme môcť tešiť na poriadnu romantickú jazdu. Veľmi sa teším na spojenie týchto postáv, keďže sú to dva absolútne odlišné charaktery.

Váhala som, či udeliť tri alebo štyri lajky, ale keďže nás čakajú ešte tri pokračovania, verím, že ešte budem môcť dať plný počet lajkov. Veriť znova ma síce až tak neohúrila, no rozhodne vám ju odporúčam prečítať. Pokiaľ máte chuť na romantiku, ktorá vám spríjemní sychravé dni, rozhodne siahnite po tomto titule. Ide síce o voľné pokračovanie, avšak neprehliadnite ani titul Začať znova, ktorý je lepšie čítať ako prvý (najmä pre pochopenie súvislostí).
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára