piatok 16. októbra 2020

Prisľúbená - Kiera Cassová

Dodrží sľub alebo sa bude riadiť srdcom?

Prisľúbila sa kráľovi. No čo ak jej srdce bije pre iného?

Všetky dievčatá na šľachtickom dvore sa snažia získať si srdce okúzľujúceho kráľa Jamesona. Keď kráľ začne dvoriť Hollis a vyjadrí túžbu požiadať ju o ruku, Hollis prekypuje šťastím. Pomaly si zvyká, že ju čaká život plný prepychu, darov a kráľovej lásky. No potom sa zapozerá do Silasových očí. Silas strháva dvoranskú pozlátku a chce ju zasypávať pozornosťou a kvetmi, nie šperkami. Láska nie je o bohatstve či postavení. Je však Hollis ochotná vzdať sa trónu a kráľovej priazne?

Kieru Cassovú mnohí z vás, ak nie aj všetci, poznajú vďaka jej sérii Selekcia, ktorá žne úspech nielen v českej či slovenskej literatúre, ale po celom svete. Internet je zaplavený dohadmi o tom, či sa dočkáme filmového alebo seriálového spracovania. Toto čakanie si však môžeme zatiaľ skrátiť vďaka jej ďalšej knihe s názvom Prisľúbená. Opäť sa ocitáme v kráľovskom prostredí, tentokrát má však príbeh iný odtieň. Boj za pravú lásku ale pokračuje aj teraz.

"Vyletela som z miestnosti, ešte než si niekto stihol všimnúť, ako mnou otriasa plač."

Hollis môže mať všetko. Ušľachtilého panovníka, bohatstvo, dary, luxus až do konca života. Každé iné dievča by bolo za výsady, ktoré môže získať sobášom s kráľom Jamesonom, ochotné aj zabíjať. A to doslova. Hollis je sprvu z tejto ponuky nadšená, no až kým do jej života nevstúpi Silas. Silas nemá peniaze, nemá veno, nemá v podstate nič, okrem čistej lásky a krásnych činov, ktoré predbiehajú aj tie peňažné. Hollis preto čaká ťažká úloha, či sa rozhodne pre rozum alebo srdce. Sama som bola nesmierne zvedavá, akým smerom sa bude príbeh vyvíjať. Samu seba by som zaradila medzi najväčších opovrhovateľov ľúbostných trojuholníkov, a preto som bola mimoriadne prezviedavá, či ma dokáže tento príbeh zaujať. Sprvu som sa bála, že celý príbeh bude založený iba na ľúbostnej zápletke a že sa nebude diať nič iné. Našťastie som už po pár stranách zistila, že si pre nás Kiera pripravila množstvo rôznych zvratov a zápletiek a že cesta do finále nebude len taká jednoduchá. Príbeh sa čítal naozaj veľmi dobre. Žiadne nudné pasáže, siahodlhé opisy, či vnútorné monológy. Za veľké plus považujem aj obrovské množstvo postáv, ktoré sa objavilo na scéne. Rodičia Hollis, či jej najlepšie priateľky boli príjemným obohatením celkového diania. Každá z týchto postáv mala mimoriadne silný charakter a zaslúžila by si osobitnú pozornosť. Viem si predstaviť, že by sme sa v ďalších dieloch bližšie povenovali aj im. 
 
"Moja rodina ma už nechcela a v domove svojho detstva som nebola vítaná. A tak som odišla, vďačná za tú jednu ruku, ktorá ma pevne držala okolo pliec."

Veľká pozornosť bola venovaná kráľovskému dvoru. Páčilo sa mi, že sme mali možnosť dozvedieť sa viac o tom, ako jednotlivé postavy žijú, akú musia dodržiavať etiketu, čo môžu a zároveň nesmú hovoriť. Jazyk knihy je venovaný dobe, v ktorej sa príbeh odohráva, a preto sa pripravte skôr na historizmy ako na novodobý slang. Užívala som si jemný jazyk plný nežných slov a komplimentov, ktorý medzi sebou postavy mali. Občas som sa pristihla pri tom, ako sa hlúpo usmievam a predstavujem si, že by sme sa tak rozprávali aj my v dnešnej dobe. Asi by nás ostatní vysmiali.

Musím sa však priznať, že predsa len sa našla istá nedokonalosť, ktorá mi trošku skazila dojem z čítania. Plytkosť. Konkrétne plytkosť ľúbostnej zápletky. Aj napriek tomu, že zo začiatku sa vyvíjala pomerne sľubne, postupne začala upadať do roviny totálneho klišé až sa napokon všetko zrazu vyriešilo prirýchlo, akoby švihnutím čarovného prútika. Čakala som od nej trošku viac a myslím si, že Kiera rozhodne má na viac. Ostatným zložkám príbehu nemám čo vytknúť. Bolo príjemným spestrením ocitnúť sa v historickej dobe, v ktorej je úplne iný jazyk, iná mentalita, spôsob správania aj života, na aký sme zvyknutí. Moje srdce v týchto pochmúrnych dňoch dostalo nový impulz. Prisľúbenú by som odporučila všetkým fanúšikom autorky, ale aj fanúšikom kvalitných romantických kníh s nepredvídateľnou zápletkou a akciou sálajúcou skoro z každej druhej strany.

Príbehu by som udelila nakoniec štyri lajky. Keďže ma romantická línia, konkrétne jej vyvrcholenie, sklamalo, predsa len by som jeden lajk siahla. Prisľúbenú však môžem ohodnotiť ako dynamickú jazdu, ktorá skončila, bohužiaľ, až prirýchlo. Pevne verím, že sa od Kiery dočkáme aj ďalšieho knižného počinu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU. 

2 komentáre:

  1. Som veľmi šťastný, že môžem zdieľať toto moje fantastické svedectvo. Môj život sa úplne zmenil za 48 hodín. Vidím sa do zrkadla a usmievam sa. Prvýkrát po vekoch mám dôveru v seba a svoje schopnosti. Svojho manžela mám späť v živote pomocou doktorky Adelekeovej. Ospravedlnil sa po 24 hodinách, po vytvorení kúzla. Povedal, že si uvedomil, že sa nikdy veľmi nechcel rozísť; nezvládal emocionálnu batožinu, ktorú som neustále nosila. Povedal, že si myslí, že má na môj život negatívny vplyv, a že je najlepšie odísť. Tvrdil, že je ťažké, že som stále hovoril o minulosti. Obaja sme si navzájom odpustili. Vo vrecku mám peniaze, ktoré sú konečne moje vlastné. (Prebehla moja kontrola kompenzácie a bolo mi povedané, že to je už o pár mesiacov. Som živým dôkazom toho, čo dokáže doktorka Adelekeová. Ďakujem vám veľmi pekne, doktorke Adelekeovej za úžasnú vec, ktorú ste urobili v mojom manželstve. Som teraz šťastná. S vašu pomoc, obaja sme mohli vidieť a hovoriť si navzájom pravdu. Nikdy som si nemyslel, že by kúzlo mohlo pomôcť párom, skôr ako som veľmi rád, že vás môžem kontaktovať a iniciovať, aby sa toto všetko stalo. Ktokoľvek, kto má problém vo vzťahu, môže kontaktovať doktorku Adelekeovú. .
    E-mail: aoba5019@gmail.com
    Volajte na číslo Whatsapp: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som veľmi chudobná žena, ktorá nie vždy našla šťastie v hre v lotérii. Lotériu hrám od svojich 21 rokov a teraz mám 45 rokov, čo znamená, že lotériu hrám 24 rokov. Najväčšia čiastka, akú som v živote vyhral, bola 400 dolárov. Ale jedného dňa sa môj príbeh zmení na históriu potom, čo som na internete našiel meno tohto muža, ktorý je najlepší, pokiaľ ide o výhru v lotérii. Tento muž je veľmi silný lekár voodoo, ktorý dáva čísla, ktoré nikdy nemôžu zlyhať. Po všetkých rokoch práce a boja o víťazstvo v lotérii som nakoniec vyhral (27 miliónov dolárov), doktor Adeleke je meno aoba5019@gmail.com. alebo ho kontaktujte na jeho whatsApp čísle +27740386124 toto je jediný spôsob, ako vyhrať v lotérii a najlepšie. Ďakujem neskôr

    OdpovedaťOdstrániť