nedeľa 14. apríla 2019

Ženy z rodu Springovcov - Anna Toddová

Štyri sestry. Štyri rôzne príbehy.

Meg, Jo, Beth a Amy sú sestry. Každá je iná, ale trápia ich rovnaké starosti – otec na misii v Iraku a mama skrývajúca tajomstvo. Túžia po živote, za ktorý sa nebudú hanbiť, celkom inom, aký práve vedú. Pred sebou majú rok, ktorý rozhodne o ich budúcnosti.
Najstaršia Meg sa chystá vydať za dôstojníka a vstúpiť do armádnej spoločnosti ako mnohé ženy, ktoré uznáva, ak ju v rozlete nezastavia jej vášeň a reputácia.
Beth je usilovná ako včielka, ale bojí sa vychádzať z domu a hrozí sa predstavy, že nikdy nepríde na to, kto vlastne je.
Jo chce jednoducho odísť. Kiežby mohla preskočiť maturitu, pretože sníva o živote v New Yorku a kariére novinárky. Chce, aby tu po nej niečo zostalo. Nič ju nezastaví, ani láska.
Najmladšia Amy zas s obdivom hľadí na svoje sestry a učí sa od nich, ako nakladať so životom. Ženy z rodu Springovcov sú drzé, romantické aj teatrálne a každá z nich je stratená v snoch o budúcnosti.


Anna Toddová je momentálne jedno z najskloňovanejších mien na Slovensku. Do kín práve zamierilo filmové spracovanie prvého dielu série After, na ktoré som aj ja zvedavá. Pred tým, ako pôjdem do kina, som si však čas skrátila pri jej novej knižke Ženy z rodu Springovcov. Už podľa anotácie je cítiť, že pôjde o úplne odlišný titul oproti sérii After. Bola som zvedavá, či autorka dokáže vytvoriť pôsobivý príbeh a či si ma opäť získa. O tejto knižke som pred jej vydaním nič nepočula a priznám sa, že som bola aj poriadne prekvapená, že niečo takéto Anna napísala. O to väčšia však bola moja zvedavosť.

"Amy s Meredith vyzerali ako z disneyovky. Amy bola najviac blond, ale, paradoxne, bola z nás najtemnejšia."

Kniha zachytáva osudy štyroch sestier. Každá z nich je iná, každá sa na svet pozerá odlišne, každá si rieši niečo iné. Aby sme ešte viac mohli porozumieť ich pohnútkam a zmýšľaniu, autorka zvolili rozprávanie z viacerých uhľov pohľadov, čo bol určite skvelý ťah. Pri takomto množstve hlavných postáv by sa totiž čitateľ mohol ľahko stratiť v deji. Avšak, vďaka viacerým uhlom bolo veľmi jednoduché si všetky súvislosti pospájať do seba. Niektoré zo sestier mi boli viac sympatické, iné menej, ale rozhodne si každá z nich zaslúžila svoju pozornosť. Mám pocit, že počas knihy neprešli až takým veľkým vývojom, skôr si len niektoré veci bližšie uvedomili. Anna sa zamerala najmä na vykreslenie ich psychologickej stránky a emócií, ktoré sú pre príbeh mimoriadne dôležité. V podstate som mala pocit, že dôraz nie je ani tak na epickú, ale skôr lyrickú zložku. Mám radšej, keď je dej v pohybe a je dynamický, v tomto prípade však Anna písala tak chytľavo a ľahko, že mi vôbec neprekážalo, že sa často v podstate nič až také dôležité nedeje. Nemôžem povedať, že by bol dej napínavý alebo dramatický. Občas sa síce odohralo pár prekvapivých scén, ale nebolo to nič časté. Po celý čas nám nad hlavami visí isté tajomstvo, ktoré skrýva mama všetkých postáv a ja som sa nevedela dočkať, kedy sa ho konečne dozvieme a zistíme, prečo sú isté veci tak, ako sú.

"Mal pozlátku dobre udržiavaného syna politika, ale ostrovtip ako syn barmana."

Mimoriadne oceňujem zapojenie vojny a vojnového prostredia. Je to téma, ktorá nie je až taká frekventovaná, ale zároveň sa dá pekne využiť. Na príbehu bolo cítiť, že nadobudol úplne inú atmosféru, všetko bolo o niečo viac napäté, stále bolo cítiť vo vzduchu, ako otec v domácnosti chýba. Autorka nezabudla ani na vykreslenie fungovania bez jedného rodiča, aké to má niekedy matka ťažké, keď je doma sama na štyri deti, ešte aj dievčatá. Celkovo sa príbeh pekne posúval dopredu a ja som si ho užívala. Pri konci som však ostala sklamaná, pretože som si uvedomila, že som očakávala niečo viac. Ani nie tak z príbehu, pretože tomu niet čo vytknúť, ale skôr celkovému záveru a vyzneniu. Vôbec som nemala pocit, že sme dostali záver, aký by sme si zaslúžili a posledné strany mi prišli odfláknuté, ako keby len na rýchlo dopísané, aby nejaký záver bol. Je to podľa mňa veľká škoda, keďže príbeh bol napísaný veľmi dobre a hlavne vyspelo. Keď si túto knihu porovnám so sériou After, musím uznať, že je oveľa serióznejšia. Anna dokázala, že vie napísať aj kvalitné dielko, ktoré zaujme aj starších čitateľov. Túto knihu by som prirovnala možno ku knihe Big little lies od Liane Moriarty. Pokiaľ sa vám páči jej štýl písania, verím tomu, že sa vám bude páčiť aj tento titul.

Ženy z rodu Springovcov si podľa mňa zaslúžia štyri lajky. Ako som už spomínala, námet aj spracovanie bolo perfektné, trošku to však zlyhalo na ukončení. Pokiaľ máte chuť na nejakú rodinnejšiu knihu, určite dajte šancu tomuto titulu.

 

2 komentáre:

  1. Mne to trochu pripomína sériu Malé ženy. Tiež je to o štyroch sestrách, myslím, že majú aj rovnaké mená. Možno ide o nejaký retelling. Každopádne, som na to veľmi zvedavá, lebo Malé ženy som nečítala, ale videla film a bolo to super 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je tam veľká spojitosť aj s touto knihou :) určite skús aj toto, myslím, že by sa ti to mohlo páčiť :)

      Odstrániť