pondelok 10. júla 2017

Musíme zostať spolu - Jana Benková

Do čoho sa môžeme zvedavosťou zapliesť?

Simona pracuje v časopise pre ženy, no ani zďaleka nie je reportérkou, čo sa uspokojí s ľahkými námetmi. Mladá novinárka má šťastie na témy, ktoré obracajú jej život naruby. Keď pátrala po unesených modelkách, nestihla vlastnú svadbu. V tomto príbehu však už Simonin sobáš s milovaným Oliverom neohrozuje nič – okrem nečakanej, krutej metelici, zámeny svadobných šiat a... špecifického vzťahu k Danielovi, bývajúcemu o poschodie vyššie. Ten jej pri príprave článku o záhadnom miznutí utečencov zo záchytného tábora nechce pomáhať. Simona si poradí aj sama, hoci sa opäť vystaví napätým situáciám, ktoré ohrozia jej kariéru i život. Pátranie, čo rozbehla, vyvolá škandál. Ani nebezpečenstvo ju však neodradí a nebojí sa ako správna novinárka zasiahnuť aj tie najvyššie miesta. Tentoraz však už pre prácu a profesionálnu ctižiadosť neriskuje vzťah so svojím čerstvým manželom Oliverom. Prichádza na to, o čom je ozajstné šťastie.


Musím sa priznať, že knihy od slovenských autoriek príliš často nečítam. Neviem, čím to je, ale neviem si k ním vytvoriť taký vzťah a len málokedy ma vedia zaujať natoľko, aby som ich dočítala dokonca. Výnimkou sú pre mňa tituly od vydavateľstva Evita a potom je tu pár mojich obľúbených autoriek. Od Janky Benkovej čítam knihy už pár rokov, myslím, že moja prvá kniha od nej bol titul Lekcie od princeznej. Tak isto som prečítala aj pár jej bonusových titulov, a preto som si tento jej nový počin nemohla nechať ujsť.

"Náš obrad sa začal o pol hodinu neskôr, lebo sme museli čakať na meškajúcich hostí, a zrejme preto trval iba osem minút."

Román Musíme zostať spolu je voľným pokračovaním dvoch románov, ktorá autorky vyšli ako bonus k jednému ženskému magazínu. Tieto útle knižky vtedy zožali obrovský úspech, a preto sa ani nečudujem, že tu máme ďalší titul, ktorý sleduje život Simony, reportérky, ktorá s obľubou rieši oveľa tajomnejšie, napínavejšie témy, čo ju často priviedlo už do problémov. Opäť tomu nie je inak a Simona sa tento krát vydáva na cestu pátrania po zmiznutých utečencoch. Už tu som zostala potešená faktom, že si autorka za nosnú ideu románu zobrala veľmi populárnu a v súčasnosti aktuálnu tému akou sú utečenci. Do tejto problematiky zasiahla z viacerých hľadísk, keďže v knihe môžeme sledovať vplyv politiky, prácu žurnalistov, ale aj to akým spôsobom môže prebiehať kriminálne vyšetrovanie. Zo začiatku som ale váhala, či vlastne autorka vie, čo ide písať, ako keby sa nevedela rozhodnúť, či chce napísať ľúbostný román alebo kriminálnu knihy s poriadnou dávkou napätia. Postupne však už autorka našla takú zlatú strednú cestu a plynulo som sa začítala.

"Daniela som stretla, keď vystupoval z výťahu. Už sa mi nijako nemohol vyhnúť, ale tentoraz viditeľne ani nechcel."

Jankine knihy mám rada, pretože sa čítajú dobre, nie sú náročné a skvelé na oddych, preto ich väčšinou volím v lete, keď len tak oddychujem. Nikdy nemám príliš veľké očakávania, aj keď si na konci často poviem, že Janka opäť ukázala čo v nej je. Musíme zostať spolu síce viac smeruje k investigatívnemu žánru ako k ľúbostnému, ale aj napriek tomu ma tento titul zaujal a vedela som si ho užiť. Kniha má len cca 200 strán, a tak nie je príliš natiahnutú, bez pasáží, ktoré by ju zbytočne predlžovali. Čo naozaj oceňujem je, že aj napriek niektorým vypätým situáciám, dokázala autorka do knihy zapojiť humor. Niekedy si pripadám ako trtko, že len tak čítam a zrazu sa na pol autobusu smejem. 

Celkovo by som povedala, že prvá polovica bola o niečo slabšia ako druhá, ale nakoniec sa kniha pekne rozbehla a ja som si jej čítanie užila. Nebola to úplne najlepšia kniha, akú som čítala, ale rozhodne to bola jedna z tých lepších a najmä takto čo sa týka od slovenských autoriek (nemyslím to, pravdaže, v zlom, ide iba o môj súkromný pocit).

Nakoniec som sa rozhodla pre štyri lajky. Pokiaľ hľadáte niečo dobré a nenáročné, toto je podľa mňa skvelá voľba na horúce dni strávené len tak na lehátku a slniečku.

https://www.bux.sk/knihy/379935-musime-zostat-spolu.html

1 komentár: