štvrtok 1. júna 2017

C. J. Redwine - Stínová královna

Zrkadlo, zrkadlo, kto je najmocnejší ?

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.

Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky...

Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

Stínová královna nie je na pultoch kníhkupectiev príliš dlho, no aj napriek tomu sa už teraz teší veľkej obľube, najmä v Čechách. Už na prvý pohľad kniha zaujme zaujímavou obálkou a anotáciou. Kniha je založená na podklade svetoznámej rozprávky a najmä preto ma hneď zaujala. Už viac krát som spomenula, že mám naozaj rada, keď sa nejaký autor rozhodne zobrať si pôvodný príbeh a pretvoriť ho, pravdaže, vždy je tu riziko, že sa to nemusí práve podariť. Podarilo sa to ale C. J. Redwine?                                                  

"Netvor mířil rovnou k ní a v letu srážel obrovskými křídly vrcholky stromu."

Nie je nič nezvyčajné, keď sa v knihe prelínajú dve rozdielne dejové línie. V tomto prípade sme však mali možnosť sledovať až tri odlišné dejové línie - Lorelai, ktorá chce zachrániť kráľovstvo pred zlou kráľovnou Irinou, pričom jej pri tom pomáhajú jej brat Leo a ochranca Gabril, druhá zachytáva Kola, napoly človeka napoly draka, ktorý sa neočakávane stane panovníkom a posledná nám približuje Irinu. Všetky tieto línie sa postupne prepoja a vy tak dostávate skvelý, zamotaný príbeh, pričom máte možnosť sledovať nie jeden, ale hneď niekoľko osudov. Práve takýto pohľad z viacerých strán mi zaručil príbeh, pri ktorom som sa ani na chvíľku nenudila. Stále sa niečo dialo, každú chvíľku nejaká akcia alebo zaujímavá scéna. Občas som sa stretla s názormi, že je príbeh až príliš prekombinovaný, no podľa mňa to vôbec nevadilo, pretože jednotlivé detaily do seba skvelo zapadli a naopak, mňa potešilo, že sa autorke nebála popustiť uzdu svojej fantázii a naozaj sa odviazala a vytvorila tak vlastný, originálny príbeh, kde bol príbeh Snehulienky iba inšpiračným zdrojom na napísanie vlastného príbehu. Okrem toho oceňujem, že autorka nečakala príliš dlho a rovno nás hodila do deja. Pravdaže, čitateľa oboznámi na začiatku s príbehom a základnými informáciami, ale príliš to nenaťahuje, každý z nás predsa pozná tento príbeh, a preto podľa mňa nie je úplne potrebné príbeh zbytočne naťahovať a zdržiavať.

"Zachránila ho. Zase.
Pokusil se říct "děkuju", ale ona zavrela oči a usnula."

Aj keď je podkladom rozprávka, príbeh ani zďaleka nebol len sladkým rozprávaním. Autorka nás nechala občas nechápavo pozerať na stránky knihy, či naozaj toto urobila a nebála sa napísať aj nejakú nepríjemnejšiu a drsnejšiu scénu. Nečakala som, že to miestami bude až také drsné, ale myslím, že to celkovému dojmu naozaj pomohlo. Nesmiem zabudnúť spomenúť ani postavy - jedna bola lepšia ako druhá! Už dávno som sa nestretla s takým titulom, kde by mi každá jedna postava takto perfektne sadla. Ani jednej z nich nemám čo vytknúť - Lorelai bola inteligentná, rozumná, nečakala na to, že za ňu nikto mávnutím čarovného prútika všetko vyrieši, ale sama bojovala proti tomu, čo si pre ňu osud prichystal. Jej brat Leo skvelo dopĺňal príbeh svojím vtipom a takým svojím postojom nad vecou, keďže si príliš nepripúšťal aj tie horšie situácie. Gabril zase skvelo naplnil postoj ochrancu a ja som z neho mala často taký otcovský pocit. Kol bol asi moja najobľúbenejšia postava, keďže sa na ňom najlepšie prejavilo, ako sa jeho charakter zmenil a ako rýchlo niekedy musí človek dospieť. Každý z nich si teda niesol svoje vlastné bremeno, pričom často som sa pri čítaní stretla s tým, že som nevedela predpovedať, čo ktorý z nich urobí. Celkovo sa príbeh nedal príliš predpovedať aj keď určite viete, už podľa rozprávky, čo sa asi stane, že nás neminie ani nejaká tá romantika, na ktorej však rozhodne príbeh nie je založený. Autorka sa rozhodla staviť na svoju fantáziu a napínavý, jedinečný vlastný príbeh.
Už vám je asi jasné podľa mojej recenzie, že nemôžem dať nič iné než päť lajkov, čiže plný počet. Absolútne som nezostala sklamaná, dostala som ešte viac ako som čakala a knihu vám môžem len a len odporučiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť za výhodnú cenu TU.

1 komentár:

  1. Úžasné spracovanie Snehulienky, už aby bol ďalší diel :) Skvelá recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť