nedeľa 19. marca 2017

Nora Robertsová - Ustlané na ružiach

Láska na celý život alebo chvíľková známosť?

Štyri nerozlučné priateľky Parker, Emma, Laurel a Mac si v Connecticute založili úspešnú svadobnú agentúru s názvom Sľub.  Emme Grantovej, romantickej duši a šikovnej kvetinárke, sa splnil sen. Celé dni trávi medzi kvetmi a tvorí originálne svadobné dekorácie.  Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že rovnako prekvitá aj jej ľúbostný život. Táto štíhla a zmyselná žena rozžiari každú miestnosť, do ktorej vkročí. Muži jej ležia pri nohách, lenže stále nenašla toho pravého. Komu by napadlo, že ho napokon objaví tam, kde by ho nikto nehľadal? Jack Cook a Emma sa poznajú už dlhé roky. Jack je blízkym priateľom Parkerinho brata, a preto tak trochu patrí do rodiny. Šarmantný architekt si jedného dňa uvedomí, že jeho priateľské city k Emme prerástli do niečoho hlbšieho. Keď mu Emma opätuje náhodný bozk, vzťahy v Sľube sa odrazu všetko komplikuje. Problém je v tom, že zatiaľ čo Jack sa trvalého vzťahu bojí ako čert kríža, Emma túži po láske na celý život. Ak chcú nájsť spoločnú cestu, musia veriť v spoločný cieľ. 

Myslím, že len pár dní dozadu sa na blogu objavila recenzia na prvý diel zo série Sľub - Sen v bielom. Táto kniha sa mi tak páčila, že som sa rozhodla hneď aj pustiť do druhého dielu, aj keď nájsť si naň čas nebolo vôbec jednoduché. Ale stálo to za to. Pri takýchto sériach je vždy risk pokračovať, pretože niekedy aj tá najlepšie rozbehnutá séria sa môže utnúť a zrazu vôbec nie je taká skvelá. Nora ma však zatiaľ milo prekvapilo a tento diel by som dokonca označila za lepší ako jednotku.
"Vliezla do postele. Spať aj tak nemôže, a tak si povedala, že bude len ležať a zízať do tmy, až kým nevymyslí nejaké riešenie. Do niekoľkých sekúnd spala ako drevo."
Emma je kvetinárka. Priznám sa, keď som bola mladšia vždy som túžila stať sa raz kvetinárkou, preto som na jej príbeh veľmi tešila. Emma bola proste skvelá, plachá, ale zároveň aj papulnatá, veselá, milá, proste opäť raz skvelo vytvorený charakter. Ako hlavná hrdinka mi neuveriteľne sadla, úplne som sa s ňou vedela stotožniť a viem si predstaviť, že by som ju z tej knihy vytiahla, aby existovala aj v reálnom živote. Okrem toho pre mňa úplne najväčšie plus bol jej optimizmus. Ak môj blog sledujete dlhšie viete, že absolútne nemám rada knihy, kde sa autorka strašne snaží hrať na city a spraviť z hrdinky najväčšie chúdiatko utrápené, to mi proste nesedí. Za to žena so sršiacou radosťou všade naokolo - to už áno! Jack k nej pasoval ako prdel na šerbel (lepší výraz na to ma nenapadá). Pravdaže na scéne sa objavili aj všetky ostatné hrdinky, ktoré opäť dotvárali kolorit celého diela. Na jednej strane to možno vyzerá všetko až príliš dokonale, pretože naozaj každý z nich je tak jedinečný charakter, že by ste na ňom chybu hľadali len márne. 
"Naklonil sa k nej a pobozkal ju. Odtiahol sa a opäť ju nežne,pomaly pobozkal." 
Čítanie som si užila nielen vďaka hrdinom, ktorí boli skvelí, ale aj celkovo príbeh sa mi zdal zaujímavejší, lepší, viac som sa bavila a smiala, všetko proste do seba zapadlo ako kúsky skladačky. Ako keby si autorka po prvom dieli povedala, že to ide napísať ešte lepšie, že presvedčí svojho čitateľa, že ona to dokáže dať ešte o stupeň parádnejšie. A podarilo sa jej to. Ak existuje nejaký zoznam s bodmi, ako napísať kvalitnú romantickú knihu, Nora ho našla a dodržala snáď každý jeden. Nebojím sa povedať, že je to jedna z ukážkových kníh, ako napísať dobrú knihu s neotrepanou romantickou zápletkou. Oceňuje, že sa aj Nora neuchýlila k tomu, že by stavila na erotiku a prepchala stránky knihy sexom, keďže v súčasnosti je to veľký trend ako vyplniť priestor v knihe. Autorka však radšej stavila na istotu a nesnažila sa príbeh umelo predlžovať, veď ešte dostane príležitosť v ďalších dvoch dieloch. Nemôžem teda na knihu povedať nič zlé, keďže sa aj zasmejete, aj si povzdychnete, aj si trošku zasnívate. Emócie sa vami budú príjemne liať a vy ani nebudete vedieť, ale budete za chvíľku na konci knihy a okamžite chcieť ďalší diel. Po Jennifer Probstovej som si myslela, že sa len tak ľahko nenájde autorka, ktorá by jej mohla konkurovať, keďže ona je vo svojom obore naozaj excelentná a má na konte už nejakú chybu. Nápad so svadobnou agentúrou je však silná konkurencia a ja vám ju môžem všetkým len a len odporučiť!
Niekedy je vám podľa mňa úplne jasné, aké hodnotenie asi dám a v tomto prípade to opäť nemôže byť nič iné než päť lajkov. Naozaj skvelé, skvelé, skvelé čítanie a mňa napadajú len samé superlatíva, nič negatívne.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHY PRE KAŽDÉHO. Knihu si môžete zakúpiť TU.
http://www.knihyprekazdeho.sk/Autor/robertsova-nora-9387

1 komentár: