piatok 11. novembra 2016

J. K. Rowlingová, John Tiffany, Jack Thorne - Harry Potter a prekliate dieťa

Ako sa zmenil Rokfort a aký je Harry rodič?

Ôsmy príbeh. O devätnásť rokov neskôr.

Vždy bolo ťažké byť Harrym Potterom a nie je to ľahké ani dnes, keď je prepracovaným zamestnancom Ministerstva mágie, manželom a otcom troch školopovinných detí.
Harry zápasí s minulosťou, ktorá sa ustavične vracia. Jeho najmladšiemu synovi Albusovi pripadla ťarcha rodinného dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem. Keď minulosť a prítomnosť vytvoria hrozivú výbušnú zmes, otec aj syn musia čeliť nepríjemnej pravde, že raz sa temnota zjaví na nečakaných miestach.

Nová hra Jacka Thorna Harry Potter a prekliate dieťa vychádza z pôvodného nového príbehu J.K. Rowlingovej, Johna Tiffanyho a Jacka Thorna. Je to ôsmy príbeh o Harrym Potterovi a prvý, ktorý sa objavil na javisku. Toto knižné vydanie scenára prináša pokračovanie príbehu Harryho Pottera, jeho priateľov a rodiny bezprostredne po svetovej premiére hry v londýnskom West Ende 30. júla 2016.

Každý  mesiac sa vydá množstvo kníh, o ktorých niekedy ani nevieme, no často krát sa medzi nimi nájde aj taký titul, ktorý okolo seba vyvolá taký povyk, že sa ani nestíham čudovať. Takéto šialenstvo nastalo, keď svetom obletela informácia, že sa chystá ôsma časť Harryho Pottera s názvom Prekliate dieťa. Klamala by som, keby som povedala, že som sa netešila ako malé dieťa. Moja radosť však opadla tak rýchlo, ako aj nastúpila.

Najväčším sklamaním pre mňa bola totiž forma. Poézia aj dráma okolo mňa len prechádzajú a aj keď som sa snažila, ani jeden z týchto žánrov si nezískal moju priazeň. Keď som sa dozvedela, že Prekliate dieťa je len divadelnou predlohou a že sa musím rozlúčiť s prozaickou podobou jednej z mojich najobľúbenejších sérií, skoro mi zaplakalo srdce a určitú chvíľu som aj rozmýšľala, či sa do čítania vôbec pustím. Zvedavosť ma ale premohla a keďže svet okolo mňa bol plný noviniek zo sveta Harryho, rozhodla som sa mu dať šancu. Myslím si, že nápady, ktorými Rowlingová srší sú neuveriteľné. Aj po toľkých napísaných dielach opäť vymyslela úžasný dej, stavila na istotu a staršie témy doplnila o nové. Po prvých pár stranách som si povedala, že táto kniha nakoniec nebude taká zlá, ako som si myslela. Páčilo sa mi ako sa autorka pohrala s dejom, aké vzťahy a príbehy vytvorila. Tak isto som si porovnala, ako veľmi sa naši hlavní hrdinovia zmenili, že oproti tomu, ako sme sa s nimi stretli v prvom dieli, kde to boli v podstate len malé deti, teraz už riešili oveľa vážnejšie problémy, boli z nich dospelý ľudia, ktoré mali vlastné deti. Čo ma však trošku prekvapilo bol celkový feeling, ktorý som mala z nich. Pôsobila na mňa neskutočne depresívne. Keď sa nad tým tak zamyslíte, v podstate všetky knihy sú určitým spôsobom smutné, jednak preto, že sa tam spomína často smrť Harryho rodičov, zomreli aj ďalšie postavy, no aj napriek tomu som sa vždy vedela zasmiať, dej sa nejakým spôsobom odľahčil. V tomto prípade som sa však nevedela zbaviť pochmúrneho pocitu, ktorý na mňa doľahal počas celého čítania. Neviem, či to bol autorkin zámer, alebo či tak toto dielo pôsobilo len na mňa, no po určitom čase som už len čakala na nejaký svetlý okamih, ktorý by to oživil, na nejakú šťastnú chvíľku. Našlo sa aj pár zaujímavých zvratov, ktoré som nečakala, príbeh sa (ako inak) nedal predvídať a rozhodne aj koniec považujem za perfektne vymyslený (ak nás teda autorka neprekvapí ďalším pokračovaním).

O tom, že je Rowlingová skvelá autorka netreba pochybovať, no zas na druhej strane ani to, že už má na konte skvelé knihy neznamená, že to bude platiť aj o každom jej ďalšom titule. Prekliate dieťa som si užila, ale bolo to podmienené najmä zvedavosťou. Oproti ostatným dielom sa mi zdal tento autorkin počin slabší, kvalitou sa podľa mňa predchádzajúcim dielom nevyrovnal. Ako som už spomínala trošku ma rozhodila aj forma, no snažila som sa to nevnímať, no aj napriek tomu som sa stále nedokázala úplne začínať. Viem, že mnohí z vás určite čakajú na to, že keď si prečítajú recenziu na tento diel, uvidia v nej len samé pozitívne ohlasy. 90% recenzií je takých, ale nájde sa aj pár takých, ktoré knihe vyčítajú nejaké nedostatky, dokonca som sa stretla už aj s úplne zavrhujúcimi recenziami, ktoré tento titul zakopávali pod zem. Tak isto je na internete množstvo teórií tvrdiacich, že nejde o nič iné len o marketingový ťah, že autorka už ani nevie, čo rozpráva, keď pred tým tvrdila, že tento príbeh je ukončený. Ja sama som popravde zostala zmätená, pretože si veľmi dobre pamätám autorkine vyjadrenia o tom, ako je táto séria ukončená siedmym dielom a každý z nás si to, čo nasleduje ďalej, môže domyslieť. Veľa krát sa však stane, že autori prekvapia a to je prípad aj Rowlingovej.

Celkovo by som teda dielo zhrnula ako zaujímavé s dobrým nápadom a témou, ktoré ma však nedokázalo chytiť na toľko, aby som mu dala plné hodnotenie. Pre každého milovníka Harryho je však toto dielo podľa mňa jasnou voľbou, keďže každý z nás chce určite vedieť, ako sa príbeh vyvinul a ako vyzerá budúcnosť našich obľúbených postáv. 

Aj napriek tomu, že udeľujem tri lajky, vám tento titul odporúčam a som veľmi zvedavá, čo naň poviete. Okrem toho by som vám chcela pripomenúť, že už ďalší týždeň sa objaví v knihe film Fantistic beats and where to find them so slovenským dabingom (ani sama tomu neverím).

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Pre mňa Harry Potter bude navždy srdcovka, ale súhlasím, kniha mala aj svoje nedostatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa sklamanie, ktoré bolo podmienené tým, že som mal vysoké očakávania :)

    OdpovedaťOdstrániť