streda 5. októbra 2016

Skok do neznáma - J. A. Redmerská

Buď rešpektujete pravidlá, alebo svoje srdce

Sienna Murphyová sa nikdy do ničoho nepustí bez vopred pripraveného plánu a všetky jej doteraz vychádzali. Hneď po promócii si našla prestížne zamestnanie a získala vytúženú stabilitu – až kým ju práca nezaviedla na slnkom zaliate pláže havajského Oahu a nepostavila jej do cesty sexi surfera Luka Everetta. Sienna prvýkrát prenechá opraty svojmu srdcu. Vďaka Lukovmu bezstarostnému šarmu sa spontánne a veľmi „nesiennovsky“ rozhodne na všetko zabudnúť a predĺžiť si pobyt na Havaji ešte o dva týždne.

Luke žije rýchlo a divoko. Po stretnutí so Siennou je presvedčený, že trocha neviazanej zábavy je práve to, čo jej chýba. Lenže keď medzi nimi namiesto zábavy prevládne vášeň, už nemôže poprieť, že cíti oveľa viac. Na odmietanie dlhodobých vzťahov však má dobrý dôvod. Neodváži sa Sienne sľúbiť naveky, pretože mu minulosť vraví, aká krehká vie byť budúcnosť. Môže sa napriek všetkým rizikám podariť skok do neznáma?


J. A. Redmerská u nás nie je neznáme meno a myslím, že si ešte mnohí spomínate na jej dilógiu Radšej nikdy obsahujúcu mimoriadne silný príbeh. Veľa čitateľov mu podľahlo, jeho hĺbka bola neuveriteľná. Práve toto bol jeden z dôvodov, prečo som sa aj ja (tak isto ako mnohí ostatní čitatelia) neskutočne tešila, keď som sa dozvedela, že u nás vyjde jej ďalšia kniha. Musím však uznať, že Radšej nikdy predčiť nedokázala. 

"Jeho náhly pohyb ma tak ohromil, že chvíľu som sa zmohla hýbať len očami, ktorého ho nasledovali."

Už podľa anotácie som čakala jednoduchý, romantický príbeh s príjemnou atmosférou Havaja. Autorka ma milo prekvapila, že si zvolila takúto netradičnú destináciu a navyše môjmu srdcu blízku, keďže je to jedno z miest, kam by som sa chcela aspoň raz za svoj život ísť pozrieť. Navyše si myslím, že aj prostredie má veľký vplyv na dej (je to predsa aj jeden zo základných epických princípov) a určite je cítiť rozdiel, keď sa ocitneme na takomto príjemnom mieste ako v rušnom meste. Hlavná hrdinka, Sienna, nedostala všetko na zlatom podnose. Pochádza z pomerne chudobnej rodiny a keďže chcela pre seba aj pre svojich rodičov lepšiu budúcnosť, makala či už na škole, ale aj po nej, aby si našla dobrú prácu a nemusela žiť tak ako predtým. V mnohých dielach sa stretávame s hrdinkami, ktoré nemusia robiť nič, no aj napriek tomu im všetko dochádza, no v tomto prípade bola Sienna zobrazená realistickejšie, aby sa s ňou vedela stotožniť každá jedna z nás. Myslím, že ako postava sa mimoriadne vyjadrila a ja som s ňou nemala najmenší problém. Luke bol jej presný opak, snažil sa užívať si život, no aj on mal svoje tajomstvá poznačené skúsenosťami z minulosti. Aj napriek tomu sa ale snažil ísť dopredu a taký pohľad, aký mal on na svet, má len málokto. Obdivovala som ho a mnohokrát som si priala uvažovať ako on. Spolu tvorili perfektný celok a s takým podareným párom som sa už dávno nestretla. Čo ma prekvapilo asi najviac oproti minulým knihám, autorka sa nesústreďovala len na hlavnú dejovú líniu, ale vytvorila aj množstvo zaujímavých, vedľajších, a tak dostala kniha úplne nový rozmer a mali sme tak možnosť vnímať jednotlivé situácie z viacerých pohľadov. 

"Neprišiel. Bože, cítila som sa ako hlupaňa. Naozaj som sa ním chcela ešte raz stretnúť."

Dej sa plynulo posúval dopredu, aj napriek tomu, že som nenašla žiadne hluché miesta, bolo pár pasáži, kedy som sa nudila a príbeh stagnoval a stál na jednom mieste. Aj napriek tomu, že si autorka ponechala svoj skvelý štýl, vymyslela perfektnú zápletku, mala som pocit, že proste knihe niečo chýba, nejaká iskra, niečo, čo by ma zdvihlo zo stoličky a donútilo po prečítaní povedať, že to bolo vážne skvelé dielo. Nechápte ma zle, Skok do neznáma považujem za naozaj kvalitné dielo, skvelo sa číta, no čitatelia hľadajúci ozajstnú kvalitu, ktorí už majú za sebou množstvo podobných titulov, budú hľadať niečo viac. Ťažko povedať, čo by autorka mala zmeniť, čo je ten aspekt. Ešte by som rada upozornila na to, ako autorka nepriamo naznačuje, že peniaze v živote človeka nie sú. Množstvo silných myšlienok a pravdivých citátov mi utkvelo v pamäti a z tejto podarenej knižky som si tým pádom aj niečo odniesla. Myslím, že keď ju prečítate, váš život sa nezmení o 180 stupňov, no určite vás aspoň donúti premýšľať. 

Skok do neznáma teda hodnotím ako príjemnú, romantickú oddychovku, ktorá vám spríjemní poobedie, neuškodí, no zároveň ani neoslní.

Dlho som rozmýšľala nad hodnotením a nakoniec som sa rozhodla pre štyri lajky, keďže cez hranicu na plných päť sa knihe nepodarilo dostať. Pravdaže, titul vám odporúčam, možno sa vám zapáči oveľa viac ako mne.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Kniha sa mi páčila, dobre sa čítala, aj keď nebola až taká famózna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Príliš sladké, nedobre vymyslené, mňa až tak nenadchla, ale super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť