štvrtok 28. júla 2016

Manželstvo z rozumu - Kristan Higginsová

Čo je vlastne pravá láska ?

Honor Hollandová dostala od svojej celoživotnej lásky kopačky. A len o tri týždne sa jej milovaný zasnúbi s jej najlepšou priateľkou. Húževnatá Honor sa rozhodne nežialiť, zdvihnúť hlavu a ísť ďalej, lenže to sa v malomeste ľahšie povie, než vykoná. Z náhleho popudu, no najmä z túžby vzbudiť vo svojom ex-priateľovi žiarlivosť, navrhne šarmantnému Britovi Tomovi Barlowovi dočasné manželstvo. 

Je to však správna voľba? Nastáva pre ňu hektické obdobie – snúbenec, ktorého v podstate nepozná, roztržka s bývalou najlepšou priateľkou, náročná práca v rodinnom vinárstve. Túži po romantickej láske, ale to predsa nemôže vyjsť s mužom, ktorý sleduje celkom iný cieľ.


Romantika, romantika, všade samé romantika. Kristan sa v knižnej sfére objavila len nedávno, no ja som si jej štýl písania obľúbila. Nie je to tak dávno, čo sa mi dostal do rúk prvý diel a už mám opäť v rukách voľné pokračovanie. Tento krát autorka zvolila tematiku dohodnutých manželstiev. Na Slovensku sa denne s niečím podobným nestretávame, no vo svete sa takéto veci stále dejú a myslím, že sa zhostila príjemnej a osviežujúcej témy, s ktorou sa popasovalo skvelo a ja by som povedala, že ma toto dielko milo prekvapilo.

"A ten bozk, panebože! Od takého bozku možno rovno otehotnieť. Pobozkal ju tak niekto?"

Čo by ste spravili, keby vám frajer ujde s najlepšou kamoškou? Asi by ste ho poriadne niekam nakopali a kamoške vytrhali vlasy. Honor sa tiež pár krát podobné nápady mihli hlavou, no vymyslela to oveľa rafinovanejšie. Nový priateľ? Prečo nie, čo môže  byť lepšia pomsta? Polovica z nás pri tejto myšlienke asi zakrútila hlavou a nevie si niečo také predstaviť. Ženy po rozchode však robia aj bláznivejšie veci. Nápad sa mi mimoriadne pozdával a keďže má Kristan skvelý štýl písania, zrodilo sa podarené dielko, ktoré malo prekvapujúco cez 400 strán. Tento počet ma trošku zarazil, keďže som si nebola úplne celkom istá, o čom autorka môže toľko písať. Neodohrávali sa žiadne napäté situácie, či dychvyrážajúce scény, Kristan sa sústredila na medziľudské vzťahy. Tie vedia byť niekedy poriadne komplikované. Najviac ma bavilo sledovať ako sa Honor vyrovnávala s tým, že práve jej najlepšia kamarátka, ktorá jej bola ako sestra a vždy jej pomohla, sa jej teraz otočila chrbtom a je to práve ONA kto si privlastnil snúbenca. Láske sa však nedá len tak rozkázať a čo je teda najlepšie v takomto prípade? Odpoveď nie je rozhodne jednoduchá, sama som sa zamýšľala nad tým, čo by som asi spravila. Kristan sa jednotlivé vzťahy podarilo vykresliť skvelo a myslím, že jej dielu nechýbala ani hĺbka. 

"Osprchovala sa a bolo to zvláštne. Do dnešného rána brala sprchovanie len ako očistu tela, a teraz sa pri mydlení zasnívala a myšlienky, čo jej schádzali na um, boli horúcejšie než kúdoliaca sa para."

Kristanin štýl písania a jej diela by som prirovnala k tvorbe Jennifer Probstovej. Sú ľahké, jednoduché, romantické, dobre čitateľné, nápady sú zaujímavé. Mám rada takéto tituly, pretože aj keď si mnoho čitateľov po prečítaní anotácie povie, že nemajú čím zaujať, že neprinášajú nič nové, ja nesúhlasím. Každé z týchto dielok môže byť skvelé, záleží len na tom, ako sa autor/autorka ponoria do témy a vypracujú ju. Kristan je rozhodne talentovaná spisovateľka. Keď moja mamina videla, čo čítam, spýtala sa ma, či nie sú tieto knihy určené skôr starším čitateľkám ako je napríklad ona (40+). To je opäť jeden z omylov. Nikdy nie je napísané, ktoré diela by mali jednotlivé vekové kategórie čítať a ja som už spomínala, že hľadám skôr vyspelejšie romány. Myslím, že po určitej dobe každá z nás začne hľadať v rámci romantiky už niečo iné, a preto mi vyhovujú takýto štýl písania. Predsa len je už vidno iné zmýšľanie, ktoré ma tak nerozčuľuje a nemám chuť každú chvíľu hlavnú hrdinku prefackať. Tak isto sa zmenilo aj prostredie. Kristan svoje diela zasadila do malomestského prostredia, niečo ako naše dedinky. Keďže v jednej takejto menšej bývam, úplne som si vedela predstaviť, aký je to pocit, keď o vás susedia vedia viac ako viete vôbec vy sami. Myslím, že podobné prostredie vytvára aj príjemnú, romantickú atmosféru a ešte viac vás navnadí na príbeh. Pre niekoho možno nepodstatný fakt, ale verte mi, nevhodné prostredie môže veľa pokaziť. Ak by som to mala teda zhrnúť, toto dielko sa mi páčilo ešte viac ako predchádzajúce, pretože aj keď neponúka svetový príbeh, aký tu ešte nebol, bol napísaný perfektne a ja som si pri ňom oddýchla. 

Na základe mojej recenzie už asi tušíte aké bude hodnotenie. Nemôžem dať nič iné než päť lajkov a všetkým vám Manželstvo z rozumu odporučiť. 

1 komentár: