pondelok 4. júla 2016

Láska medzi písmenky - Jodi Picoultová a Samantha van Leeroová

Princ z knihy v reálnom svete? Čo to môže spôsobiť?

Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? 

Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje.

Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?



Keď som bola malá rozprávky som zbožňovala. Po istom čase moja láska k ním opadla. Znovu sa prebudila len prednedávnom. Všetci čo ma poznajú vedia, že romantiku zbožňujem. Či sa jedná o filmy, seriály alebo knihy. Keď som zbadala túto knihu, zaujala ma hneď obálkou. Je naozaj prekrásna a už len na základe nej môžeme zhruba predpokladať o čom kniha asi bude. Po prečítaní anotácie mi už bolo hneď jasné, že to bude poriadne romantická, sladká kniha. Vynikajúca na leto!

"Delilah ukáže do prostoru za mnou. Otočím se. Ve vzduchu visí tři slova. Slova, která jsem nikdy nechtěl spatřit."

Mnohí z nás kedysi mali, ale nepochybujem o tom, že aj v súčasností majú, nejakého hrdinu, ktorého by z knihy najradšej vytiahli zo stránok do reálneho sveta. Čo keby sa nám niečo takéto podarilo ? A čo keby to bol sám princ? Delilah sa to podarilo. Čo je skvelé. No čo už len môže takýto princ v našom svete robiť? Úprimne mi táto predstava prišla vtipná a sama som chvíľu rozmýšľala, čo by už len povedal na dedinu, v ktorej žijem. Musím uznať, že tento nápad je naozaj skvelý. Je síce pravda, že už som sa s ním vo filmovej podobe stretla, ale nevadí. Jodi má na konte už množstvo kníh, tento krát si na pomoc zobrala aj svoju dcéru. Ako som už spomínala, idea sa mi naozaj páčila. Celý príbeh je poriadne sladký a romantika či klišé frázy sú súčasťou skoro každej stránky. Pri čítaní som sa cítila ako by som jedla nejakú poriadne sladkú čokoládu, čo sa mi až lepila na zuby také to bolo celé presladené. Nemôžem povedať, že by mi to vadilo, keďže mám podobné príbehy rada, ale občas by som možno privítala malé rozptýlenie. Dej je pomerne jednoduchý, občas predvídateľný, ale napísaným skvelým, jednoduchým štýlom bez zbytočných naťahovačiek, dvojstranových opisov stromov, pri ktorých vás poráža. Autorky mali všetko pekne dopredu premyslené, nenašla som ani jedno hluché miesto a knihu som prečítala zhruba za jedno popoludnie. Aj keď som si po prečítaní nepovedala, že to bolo niečo skvelé, super, extra, určite ma napadlo, že to bola kvalitná, milá, romantická oddychovka, ktorá ma zahriala pri srdci.

"Život bez Delilah si neumím představit, ale úpřímně řečeno, vždycky jsem si myslel, že Frump taky bude po mém boku."

Za veľké pozitívum považujem aj to, že kapitoly sú striedavo rozprávané z pohľadu Olivera, Edgara a Delilah. Všetky pohľady sa mi páčili, no ani k jednej postave som si nevytvorila nejaký silnejší vzťah. Sú to neutrálni hrdinovia, ktorí nerobili veci, čo by ma rozčuľovali, ale ani činy, ktoré by ma ohúrili. Stále sa pohybovali na neutrálnej vlne a mne to úplne vyhovovalo. Povedala by som ale, že aj napriek tomu, že sa mi kniha páčila a jej čítanie som si užila, je určená skôr mladším čitateľom. Ako som už spomínala, nepovedala som si na konci, že to bolo fakt dobré a tak isto si nie som úplne istá, či si knihu ešte niekedy prečítam. Skôr si myslím, že nie alebo možno po nejakom dlhšom čase. Všetko, pravdaže, záleží od v kusu a nehovorím, že si nenájde svojich priaznivcov aj medzi starším čitateľmi, no rozhodne by som ju skôr odporučila násťročným čitateľom. Trošku ma prekvapil aj fakt, že Láska medzi písmenky je vlastne druhý diel série a predchádzalo mu vydanie knihy Medzi řádky. Nie som si úplne istá, prečo sa vydanie tohto príbehu preskočilo, myslím, že by to bolo oveľa lepšie, keďže občas som tušila, že vysvetlenie niektorých častí, ktorým som úplne nechápala, je práve v prvom dieli. Možno sa ho dodatočne ešte dočkáme, to by ma naozaj potešilo. 

Lásku medzi písmenky považujem za milú, roztomilú knihu , ktorá vám spríjemní tieto letné dni. Ja nakoniec dávam 4 lajky a som zvedavá, či aj vám sa tento titul zapáči.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre: