štvrtok 9. júna 2016

Nádych - Penelope Douglasová

Dokáže láska prekonať šikanu?

Tate a Jared majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil...žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého?
Keď som uvidela túto knihu v kníhkupectve neskutočne som sa tešila, že ju budem mať doma. Keď mi prišla na recenziu tak som sa do nej hneď pustila a čítala som ju až do večera a bola som rozhodnutá, že nepôjdem ani spať, kým sa nedostanem na poslednú stránku. Odbila polnoc, zavrela som knihu a vtedy som si to uvedomila. Toto bolo jedno z najväčších čitateľských sklamaní. Som názoru, že na každom diele sa dá nájsť niečo pekné a že vždy netreba zabúdať na to, že sa jedná len o môj subjektívny názor a každému sa páči niečo iné. V tomto prípade bude však veľmi ťažké nájsť niečo pozitívne. Dokonca aj nemožné.

"Pomaly sa ku mne blížil a na tvári sa mu formoval obrovský úsmev, z ktorého môj žalúdok urobil ďalší kotrmelec."

Čo sa týka šikany, je to asi taká populárna téma ako tragická minulosť, znásilnenie či smrť alebo rozvod rodičov. Ak sa mám priznať, nie som príliš veľký fanúšik týchto tém, nedokážem si ani pozrieť Modré z neba, pretože by som večer nezaspala (a to si nerobím srandu) len tak. Táto kniha ma však zaujala anotáciou, ktorá bola nezvyčajná. Čakala som nejaké parádny príbeh. Márne, márne, márne. Dostala som len jeden veľký chaos. Po prečítaní poslednej vety som sa samej seba pýtala, aká bola pointa? O čo vlastne išlo? Pozerala som na knihu a rozmýšľala. Dokopy približne 320 strán. 270 strán bolo v podstate o tom istom, zvyšok knihy zrazu obrovský zvrat, ktorý som vôbec nechápala a ťukala si na čelo, ako môže byť hlavná hrdinka taká hlúpa, kde autorka prišla na to, že niečo takéto by zdravý rozum v reálnom svete dopustil a ako ju vôbec napadlo takto pokaziť taký skvelý nápad. Naše postavy boli bez štipky zdravého rozumu, to isté platí aj o vedľajších, zápletka nedávala zmysel, dokonca som písala aj Domčovi, či mi môže objasniť o čo ide, na čo mi aj on odpísal, že to poriadne nepochopil. Celé to bol obrovský zmätok, nič mi nedávalo zmysel, pozrela som sa na obálku, či sa nejedná o nejaké sci - fi, ktoré som len nepochopila, ale nie. Bola to typická new adultovka, ktorá proste nepodarilo. K Tate a Jaredovi sa asi nejako zvlášť vyjadrovať nemusím, nesadol mi ani jeden z nich a keby existovali v reálnom svete, oboch by som ich prefackala.

"Skúsenosti, ktoré som získala v zahraničí, spôsobili, že veci, ktoré sa mi kedysi zdali hrozivé, boli zrazu triviálne."

Najradšej by som vám porozprávala o všetkom, čo ma zarazilo, no dávam si pozor na spoilery, nechcem vám nič prezradiť, a preto iba poviem, že jediným pozitívom pre mňa bolo, že sa dej odohráva počas štúdia na strednej škole, konkrétne v štvrtom ročníku. Toto je jedno z mojich najobľúbenejších období aj vo filmoch, keďže američania predsa len maturitný ples prežívajú trošku viac a ja mám celú tú pompéznosť mimoriadne rada. Preto mám rada aj školské prostredie z tohto obdobia. Okrem toho určite oceňujem (aj keď neobľubujem), že autorka sa rozhodla zapojiť do diela tému šikany. Je to veľmi aktuálna téma a je pravda, že mnoho ľudí pred ňou zakrýva oči, snaží sa radšej tváriť, že sa nič také u nás nedeje, aj keď to nie je pravda. Ako som už spomínala nie som obľúbenec, ale zas na druhej strane, sú určité veci, na ktoré by sa nemalo zabúdať. 

Podľa mojej recenzie asi súdite, že hodnotenie nebude príliš vysoké. Keďže som predsa len našla aspoň nejaké pozitíva, dávam knihe aspoň dva lajky. Vždy sa snažím nebyť príliš negativistická, pretože si myslím, že sa nájde niekto, komu sa toto dielo bude páčiť, no pre mňa to bolo veľké sklamanie, čo ma aj patrične mrzí. Budem rada, ak si knihu prečítate a sami si na ňu utvoríte názor.

3 komentáre:

  1. Mne sa naopak táto kniha celkom páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež ma sklamala, vôbec som to nepochpil

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uff, ako pozerám, Slováci veľmi nie sú z tejto knihy nadšení. Ja sa ešte asi radím do tej prvej vlny, ktorá knihu objavila pred dvomi rokmi a musím sa priznať, že vtedy si ma úplne získala. No medzitým už vyšlo kopu ďalších podobných a zrejme aj lepších príbehov a keby som to čítala teraz, možno by to už ani mňa tak neohúrilo.
    Ktovie.

    OdpovedaťOdstrániť