streda 29. júna 2016

Hrdina - Samantha Youngová

Otec im zničil životy. Dokážu ich ešte spojiť?

Alexa Hollandová vždy pokladala svojho otca za hrdinu, ale iba do chvíle, keď odhalí, že ona a jej matka nie sú jeho jedinou rodinou. Zrazu sa zrútia všetky jej istoty, a preto chce od základov zmeniť svoj život. Začne si budovať vlastnú identitu, nechce mať nič spoločné s desivým tajomstvom, ktoré sa práve dozvedela. Náhoda jej do cesty postaví Caina Carrawaya, ktorému jej otec takisto zničil detstvo a pre ktorého Caine prišiel o rodinu. Rozhodne sa pomôcť mu, ale on jej pomoc odmieta. Začne pracovať ako jeho osobná asistentka, lenže stále to medzi nimi iskrí. Caine totiž vie, že nikdy nebude tým rytierom, ktorého Alexa hľadá. Chce, aby ho nenávidela, svojím správaním ju irituje a očakáva, že sa zvrtne a odíde preč...



Samantha Youngová je meno, ktoré na Slovensku (a myslím, že ani v Čechách) netreba predstavovať. Jej knihy sa tešia veľkej obľube, a preto niet divu, že ľudia bažia aj po jej ďalších a ďalších dielach. Klamala by som, keby som povedala, že Samantha nie je kvalitná autorka. Sama som od nej už nejaké tituly čítala a bola som s nimi spokojná. O knihe Hero som počula už dávnejšie, za hranicami Slovenska zožala obrovský úspech a hovorilo sa o nej viac ako o ostatných Samantiných knihách, preto ma mimoriadne potešilo, keď som sa dozvedela, že sa dočkáme aj slovenského prekladu (keďže pre mňa je angličtina smrť).

"Caine chcel iba pomer, myslel tým sex. Iba sex. A očividne príležitostné raňajky."

Samanthine knihy by sme mohli skôr zaradiť ako diela pre dospelých, ale je pravda, že už násťroční čitatelia jej diela zbožňujú. Pri tejto knihe som už mala pocit, že autorka sa zamerala na vyspelejšie postavy a celkovo sa nejednalo len o nejakú hlúpu romancu, no dej má svoju podstatu, tak isto nie je celá kniha len o sexe, ale autorka sa zamerala aj na vážnejšie témy. Samantha má skvelý štýl písania, ani raz som sa nenudila alebo nechcela pustiť z ruky, žiadne hluché miesta, zbytočné kapitoly či pasáže. Kniha je v podstate jednoduchá, ľahká, romantická, čo ale oceňujem je nápad, keďže som sa podobnou tematikou, kedy práve otec hlavnej hrdinky zničí rodinné šťastie dvom rodinám, ešte nestretla. Pri podobných knihách je podľa mňa dôležité prísť s niečím novým, zaujímavým, aby kniha len nezapadla s prahom, ale zožala úspech. Možno sa niektorým z vás budú zdať niektoré situácie zbytočne zdramatizované a už trošku prehnané, pri Samanthe som si na to ale zvykla a už mi to vôbec neprekáža. Myslím si, že zahraničný autori majú celkovo trošičku iný pohľad na lásku a všetko s tým spojené a tiež sa veľakrát pristihnem pri tom, ako si hovorím, že na Slovensku by sa takéto niečo určite nestalo. A možno to je na tom práve to fajn.

"Ešte som nebola zamilovaná. Kedy je správny čas povedať to?"

Hlavné postavy boli super. Páčilo sa mi, že to bol práve hlavný hrdina, ktorý mal odmietavý postoj a že autorka neurobila z hlavnej hrdinky žiadnu chuderu, ale silnú ženu, ktorá vedela, čo chce. Vládla medzi nimi obrovská chémia a bolo úžasné sledovať ako sa nenávisť postupne menila na lásku. Ako to už pri Samanthe býva, v knihe sa objavili aj nejaké vedľajšie postavy, nebolo ich veľa, no príjemne dopĺňali naše hlavné postavy. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa autorka rozhodla ďalšiu knihu venovať poprípade jednej z nich.Tak isto za veľké plus považujem, že aj keď sa kniha v podstate ukončila, niektoré veci zostali nevyriešené a len tak visieť vo vzduchu. V ostatných prípadoch by mi to vadilo, ale čuduj sa svetu, tento krát som bola absolútne spokojná. Tak isto netreba očakávať úplnú drámu, jedná sa jednoznačne o romantickú knihu, no rozhodne sa našlo aj pár momentov, kedy by si autorka zaslúžila riadnu pochvalu a kedy mi začala rýchlejšie prúdiť krv v žilách. Opäť raz sa mi stalo, že som po prečítaní ešte dlho rozmýšľala, stále ju mám v hlave. Toto dielo vo mne vyvolalo množstvo emócií (cítila som sa ako by som mala PMS), v jednu chvíľu som sa smiala, zrazu mi bolo do plaču, potom prišiel hnev. Samantha sa s vami proste hrá, všetko má už dopredu pripravené a tým pádom sa toto dielko číta skvelo.

Ako som už vyššie spomínal, nie je ľahké prísť s nápadom, ktorý by zaujal a vytŕčal z davu. Hrdina však ponúka zaujímavý námet, ktorý bol použitý na vytvorenie perfektného príbehu. Táto kniha je svieža, romantická, jednotlivé kapitoly sú popretkávané rozličnými situáciami a vy sa na jednej strane chcete dostať na koniec knihy, no zároveň nechcete, aby sa takéto skvelé dielko. Z tohto žánru už mám celkom dosť odčítané a tak sa mi v poslednej dobe často krát stane, že ma kniha sklam. Tento krát som si ale čítanie naplno užila a nemôžem nič vytknúť.

Pokiaľ máte radi romantické knihy s nádychom erotiky, ktoré však ponúkajú viac než len nekonečné rozchody či sex na každej druhej strane, Hrdina je pre vás skvelá voľba. 


3 komentáre: