piatok 15. apríla 2016

A. G. Howardová - Zrcadlení

Z Ríše divov niet úniku!

Po zdrcující bitvě na školním plese přijala Alyssa své divé šílenství a rozhodla se bojovat za oba světy, které miluje – za svět lidí i za Říši divů. I když to znamená, že musí vyzvat Červenou na závěrečný souboj plný podvodů a intrik. A protože je králičí díra, jediná cesta do Říše divů, zasypaná, musí Alyssa projít zrcadlovým světem do Kdekolijinde, prostoru obydleného mutanty a podsvětnickými vyvrheli.

V třetím díle ságy Šepotání se Alyssa a její otec vydávají do srdce magické země a chaosu, aby našli Alyssinu matku, její rytíře a napravili vše, co se stihlo pokazit. Společně se Zachem a Morfeem musí zachránit Říši divů a odvrátit rozklad i zkázu, jež se zrcadlí v každém zrcadle na světě. 

Ale pokud uspějí a přežijí, opravdu je všechny čeká šťastný konec?

Zrcadlení je v poradí tretí diel so skvelej série Šepotání. Druhý bol mimoriadne napínavý a ja som čakala čo príde ďalej, ako sa náš príbeh vyvinie. Autorka ma naozaj prekvapila, keď nás bez zbytočných rečí vrhla hneď do deja. Hneď na začiatku sa dozvieme, že Allysa už nie je v blázinci a že má teda toho poriadne na práci, lebo jej v predchádzajúcom dieli nevyšlo všetko tak ako by si priala. Jej cesta však nebude vôbec jednoduchá. Jej mama je uväznená v Krajine zázrakov, no záchranu potrebujú aj Zach a Morfeus. Aj napriek tomu, že jej pomáha otec, zvládne všetko napraviť a vyhrať šťastný koniec?


"Všechno - naše životy, naši blízci i naše budoucnost - se teď scvrklo do jednoho jediného KDYŽ."

Za najväčšie pozitívum jednoznačne považujem, že sa príbeh poriadne rozbehol hneď od začiatku a ja som sa ani na chvíľu nenudila. Mám pocit, že v tomto dieli sa odohralo asi najviac zaujímavých a napínavých scén a ja som sa mohla len radovať koľko toho dostávam. Dej pekne gradoval a aj keď koniec nebol úplne podľa mojich predstáv, nemala som chuť vyhodiť knihu von oknom (čo sa mi v poslednej dobe stáva často). Jednoznačne dominuje plán na porazenie Červenej kráľovnej, no opäť raz dominoval ľúbostný trojuholník. Môj názor na všetky tieto ľúbostné trojuholníky je, že ich autori pchajú do kníh len aby spravili dej zaujímavejší (aj keď podľa mňa to vôbec nefunguje). Opäť raz sa poriadna časť knihy točila okolo toho, ktorý z nich je ten pravý, ktorého vybrať a podobne a bola som mimoriadne šťastná, keď v tomto smere konečne spravila nejaký pokrok. Naozaj to neznášam a nie som si istá, prečo zrovna Howardová napchala tento trojuholník do každého jedného diela v takej miere, má talent aj fantáziu na to, aby napísala aj knihu bez neho. 


"Toužím po svém starém jednoduchém životě s kamarády tak moc, až to bolí."

Celkovo však aj napriek tejto Allysinej nerozhodnosti, ktorá ma občas privádzala do šialenstva, hodnotím knihu naozaj pozitívne. Alica v krajine zázrakov je jedna z mojich najobľúbenejších rozprávok a toto moderné spracovanie sa mi páčilo. Najväčšiu váhu rozhodne zohralo prostredie a svet, ktorý autorka vytvorila. Okrem toho sa málokedy stretáme aj s tým, že by rodičia hlavnej postavy zohrali v knihu takú veľkú a dôležitú úlohu ako v tomto prípade. Som rada, že sa autorka rozhodla zakomponovať aj prvok rodiny a silné puto, ktoré medzi nimi bolo vytvorené. Našla som tu všetko - lásku, originalitu, skvelé spracovanie. Bol by hriech keby som nespomenula ani obálku knihy, ktorá je opäť raz krásne spravená, tento krát je celá kniha ladená aj do červenej farby (dokonca aj písmo, čo ma trošku miatlo občas a ťahalo mi to oči). Viem, že pre niektorých to nie je príliš dôležitý aspekt, ale mňa to vždy poteší. 


Za výborné rozuzlenie, ale otravný ľúbostný trojuholník dávam knihe nakoniec 4 lajky. Šepotání hodnotím za výbornú sériu, ktorú vám určite môžem len a len odporučiť, rovnako tak aj Zrcadlení bolo skvelé ukončenie. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Ja mám doma 1tku, ešte som na ňu nemala čas, ale dávam prvému dojmu a podľa recenzií tejto sérii veľké plusy :) tiež obálky sú nádherné, takže sa teším na čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť