utorok 5. januára 2016

Zajko, ktorý chce zaspať - Carl - Johan Forssén Ehrlin

Rozprávková uspávanka


Zajko, ktorý chce zaspať je jedinečná rozprávka na dobrú noc. 

Je výnimočná tým, že využíva overené psychologické techniky, ktorých cieľom je pomôcť dieťaťu uvoľniť sa, rýchlejšie zaspať a pokojne spávať. Rozprávka obsahuje sugescie, ktoré pôsobia na nevedomie dieťaťa a privolávajú spánok. Knihu možno využiť pri uspávaní počas dňa aj večer.

V príbehu budete sledovať zajka Buntoša, ktorý je veľmi unavený, ale nemôže zaspať. Preto sa spolu s mamou zajačicou vyberie požiadať o pomoc strýka Zívajka. Cestou stretávajú dobrého slimáčika Spáčika a múdru sovu Ťažkoviečku. Od oboch dostane Tomáš dobré rady, ako čo najrýchlejšie zaspať. Hoci je čoraz ospalejší, putuje ďalej. Strýko Zívajko potrie Buntoša zázračnou spánkovou tinktúrou. Buntoš sa ledva stihne vrátiť domov, hneď zaspí tým najtvrdším spánkom až do rána.

Keď mi prišla táto kniha na recenziu, moji rodičia na mňa len nechápavo pozerali, na čo mi takáto publikácia bude, či sa hádam chystám mať dieťa. Pravdaže nie, ešte mám na to čas, ale moji kamaráti majú malých súrodencov, ktorí zbožňujú knihy a keď ich musia strážiť, nie je vždy jednoduché ich utíšiť a dať spať a tak skúšame tie najrôznejšie veci. Keď som zbadala túto knihu, hneď ma zaujala.

"Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden zajko, ktorý sa volal Buntoš. A ten zajko chcel veľmi zaspať, ale práve teraz mu to nešlo."

Sprvu môže vyzerať len ako obyčajná kniha akých je na pultoch kníhkupectiev naozaj veľa. Ako prvé ma upútali krásne ilustrácie, ktorých je v knihe naozaj veľa. Malé deti určite potešia a myslím, že ani jedno dospelé oko neostane chladné a určite sa pokocháte aj vy. Nie je to žiadna hrubočizná kniha, má len okolo 30 strán, čo mne sa zdalo trošku málo a určite by som prijala, keby mala o niečo viac. Myslím, že toto bolo asi jediné negatívum. Viem, že podobné uspávanky nemôžu mať 300 strán, ale určite by ešte pár neuškodilo. Čo sa mi páčilo ale najviac bolo, že v príbehu sú zakomponované rady pre čítajúceho na základe ktorých rýchlejšie dosiahnete spánok. Tak isto sú niektoré časti zvýraznené tmavo, takže ich treba zdôrazniť, iné sú zase označené kurzívami, čo znamená, že ich máte čítať pomaly. Páčilo sa mi, že tu boli takéto rady, ktoré nám pomáhali. Mnohokrát sa nám stalo, že aj my sme poriadne zívali, smiali sme sa na tom, že sú to naozaj skôr rozprávky pre dospelých ako deti. Úprimne si ale povedzme, že niekedy práve dospelí majú väčší problém zaspať a tak sa môže stať, že táto kniha padne dobre aj vám. Keď som si pozerala na internete nejaké informácie o tomto titule, či sa naozaj doňho oplatí pustiť, zistila som, že má naozaj obrovský úspech a vysokú predajnosť najmä v zahraničí. Nie som si istá, či sa tento titul stane takým predávaným aj na Slovensku, ale rozhodne by ste jej mohli dať šancu. Nie je ľahké napísať na takúto knihu recenziu tak, aby som vás presvedčila, že zaujímavá. Určite ani nebude táto recenzia patriť k tým najdlhším. Nie je to tým, že by som ju odflákla, ale na 30 stranovú knihu toho veľa nenapíšte. Čo sa vám tým snažím povedať?  Že sa jedná o zaujímavý počin, ktorý určite ocení množstvo rodičov. Ja mám túto knihu už odskúšanú a som s ňou veľmi spokojná. Neverila som jej, no má svoj účinok a deťom sa určite zapáči. 

"Buntoš a mama zajačica ďalej kráčali po cestičke dolu briežkom k domu strýka Zívajka."

Rozmýšľala som ako túto knihu ohodnotiť, či jej vlastne môžem dať moje typické lajkovanie a nakoniec, že prečo nie. Ostanem však pri 4 keďže rozsah mohol byť aspoň o niečo dlhší. Inak však nemám čo vytknúť a dúfam, že budete mať tiež pozitívne skúsenosti :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť TU.

6 komentárov: