pondelok 27. júla 2015

Valkýry - Paulo Coelho

Prečo ničíme to, čo máme najradšej?

Dnes už klasický román Paula Coelha Valkýry (prvý raz vyšiel v roku 1992) je autobiografický a zároveň širšie platný príbeh o dvoch povahovo odlišných partneroch. 

Hlavnou postavou je muž, ktorý chce zmeniť vlastný život a ísť za svojím snom: vydá sa do Mohavskej púšte hľadať svojho strážneho anjela, chce dosiahnuť hlboké poznanie seba a okolitého sveta, otvoriť sa intuícii. Vie, že púšť nie je taká vyprahnutá a bezútešná, ako vyzerá. Skrýva sa v nej príležitosť na nové, objavné stretnutia. Ďaleko od svetského chaosu tu žije mladý majster tradície, známy z Denníka Mága, a skupina bojových valkýr, brázdiacich púšť na koňoch. Všetci spoločne pomôžu Paulovi dosiahnuť cieľ.

Paula na jeho púti sprevádza manželka Chris. Ich putovanie je zároveň duchovné i skutočné, plné nezvyčajných udalostí, a nakoniec im ukáže cestu k pravej láske a k pravému poznaniu: ak milujeme, svet sa zmení...


Pokiaľ môj blog sledujete už dlhšie, možno ste si všimli, že sa tu nejaká recenzia na pár dielov od Coelha objavila. Ako autora ho mám veľmi rada, pretože vás donúti premýšľať, dokáže vám ukázať ako sa tešiť aj z maličkostí či predstaviť vám nejakú obyčajnú, no zároveň zaujímavú osobu, ktorej príbeh nielenže potrebujete, ale aj chcete spoznať. Na svete podľa mňa nie je autor, ktorý by dokázal tak pozmeniť zmýšľanie ľudí ako Paulo.

"Obliekol svojmu anjelovi dlhý plášť vyšívaný zlatom a tiež mu dal krídla."

Kniha Valkýry mi prišla oveľa osobnejšia ako všetky jeho ostatné dielka (ktoré som už stihla prečítať), keďže sa jednalo o čiastočnú autobiografiu, čo umožňuje lepšie spoznať autora, čo ho motivuje, kde hľadá inšpiráciu a podobne, preto som sa na toto dielko aj patrične tešila. Tak isto však máme možnosť spoznať aj jeho partnerku, vidieť rozdiely medzi nimi, ktoré ich však spájajú a pomáhajú im prejsť cez Mohavskú púšť, čo teda rozhodne nie je žiadna polhodinová prechádzka, ale miestami poriadne náročná cesta. Musím uznať, že ma fascinuje ako sa so všetkým dokáže vysporiadať a ešte aj rozdávať úsmevy a hlboké myšlienky. Niekde na internete som raz čítala článok o tom, že je to len obyčajný vymývač mozgov, ktorý nič nevie o živote a podobne. V tej chvíli som zostalo poriadne zaskočená už len preto, že to nie je žiadny 15-ročný fagan, ktorý by sa tu snažil hovoriť o tom ako pozná život, ale dospelý chlap a ešte aj preto, že sa mi nepáčilo ako ho odsúdili. Chápem, že každý má mať vlastný názor, ale nevidím nič zlé na tom, že sa Paulo prostredníctvom svojich kníh prihovára ľuďom, ani na tom, že je v nich toľko skvelých a dobrých myšlienok. 

"No Chris bola presvedčená, že sa s ňou ešte v ten večer bude chcieť porozprávať. Bola žena, videla veci, ktoré mužom unikali."

Na to, aby sa vám táto kniha páčila (a v podstate aj všetky od neho) sa podľa mňa potrebujete naladiť na úplne inú nôtu ako keď čítate iné dielka. Nie každý možno bude mať rád Paula, ale viem, že nielen vo svete, ale aj na Slovensku má mnoho priaznivcov. Jeho knihy sú rozhodne určené skôr starším čitateľom a kniha Valkýry dupla. Ako som už spomínala, tým, že sa jednalo o autobiografiu, toto dielko mi viac prirástlo k srdcu a viac som ho prežívala. Jednalo sa o jednu z jeho najlepších kníh a toto dielko vám môžem len a len odporučiť. Prečítala som ju za jedno popoludnie a naozaj som z nej mala dobrý pocit, určite vám ju môžem len a len odporučiť. Hodnotiť tu niečo ako dej v podstate nemá zmysel, nechcem vám prezradič a vyspoilerovať túto recenziu, a preto len poviem, že si túto knihu rozhodne musíte prečíta. Paulo k vám naozaj prehovorí.


Bol by hriech nedať tejto knihe plné hodnotenie, pretože to bolo skvelé dielko. Pokiaľ ste ešte nečítali žiadnu jeho knihu, určite môžete začať práve s Valkýrami.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU :)

9 komentárov:

  1. Tak tento článok ma potešil. Coelha mám ako autora veľmi rada, ale zrovna k tejto knihe som nejako neinklinovala. Trošku si to zmenila a akonáhle budem mať prečítané to, čo už na mňa na stolíku čaká, túto knižku si rada prečítam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, určite jej daj šancu je to skvelé dielo :)

      Odstrániť
  2. Od Coelha mám rád asi všetko, toto je skvelá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som jeho knihy asi ešte úplne nepochopila, ale rozhodne sú dobré .

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som od neho nečítala nič, ale asi to zmením.

    OdpovedaťOdstrániť