štvrtok 16. júla 2015

Mesto padlých anjelov - Cassandra Clare

Z temnoty prichádza nepriateľ mocnejší než všetci dolnosveťania.

Valentine je porazený a vojna sa skončila. Clary Frayová sa vracia späť do New Yorku k novému životu. Chce sa stať plnohodnotnou Tieňolovkyňou a zároveň sa učí používať svoju špeciálnu silu. Jej mama je zasnúbená so svojou celoživotnou láskou a Dolnosveťania a Tieňolovci si nažívajú v pokoji. A čo je najdôležitejšie: s Jaceom sú konečne spolu. 

Nič však netrvá večne. Niekto vyvražďuje Tieňolovcov, rozdúchava napätie medzi Dolnosveťanmi, a to môže viesť len k ďalšej vojne. Clary nedokáže pomôcť ani jej najlepší priateľ Simon. Jeho mama totiž zistila, že je upír, a vyhodila ho z domu. A aby toho nebolo málo, randí naraz s dvoma krásnymi a nebezpečnými babami.

 Clary napokon zisťuje, že nešťastnou náhodou dala do pohybu sled hrozivých udalostí, ktoré môžu zapríčiniť, že stratí všetkých, ktorých miluje.


Nástroje smrteľníkov som začala čítať už veľmi dávno, prečítala som prvé tri diely, no tak nejako som nemala chuť pokračovať ďalej. Až teraz keď sa začalo viac hovoriť o prípravách seriálu, som sa rozhodla, že skúsim pokračovať ďalej, možno ma to zase chytí. A nemýlila som sa. Spočiatku som bola toho názoru, že autorka mala skončiť trilógiou, no už teraz viem, že pokiaľ písať viete, môže mať vaša séria pre mňa za mňa aj desať dielov.

"Clary sa pokúsila o úsmev. Takmer sa jej to podarilo, no Simon videl, že Lukeovi neuverila. Ani sa jej nečudoval. Keď videl výraz na Jaceovej tvári, ani on mu neuveril."

Zo začiatku som si vôbec nevedela predstaviť, ako chce autorka pokračovať, všetko sa predsa uzavrelo. Bola som však milo prekvapená, ako sa príbeh posúval ďalej. Nechcem prezrádzať dej kvôli tým čo knihu nečítali, pretože moja recenzia by bola spoilerov, a preto len v skratke poviem, že to autorka vymyslela skvelo, vôbec som takéto niečo nečakala a musím uznať, že tým mnoho čitateľov poteší. Čo sa týka dejovej stránky, nemám absolútne čo vytknúť. Celkovo nie je toho veľa, čo by som mohla vytknúť, možno akurát to, že by som zniesla menej Simona. Od začiatku nebol moja obľúbená postava a prišiel mi tak nejako dosť zbytočný a ak mám pravdu povedať, stále by som ho radšej vyškrtla. Preto ma paradoxne príliš nepotešilo, že ho v tejto knihe bolo toľko. Našťastie sa to po začiatku a celkovo po prvej polovici knihy ustálilo a bolo to lepšie. Navyše sa okrem hlavnej dejovej línie rozvíjalo aj viacero vedľajších, čo môže byť mnohokrát vítaná zmena. Po štylistickej stránke bolo všetko v úplnom poriadku, Cassandra si opäť ponechala svoj skvelý štýl, ktorý mi proste sedí. Neverila som, že po takých skvelých prvých troch dieloch by dokázala niečo také dobré vytvoriť, ale milo ma prekvapila. 

"Simon vyvalil oči na to, čo uzrel. Nemýlil sa, keď to odhadol na rakvu."

Za najväčšie pozitívum však považujem, že sa príbeh nedá predpovedať. Aj keď si myslím, že by sa toto alebo hento mohlo stať, tak ma Casandra presvedčí o tom, že si myslím úplne zle. Pri jej knihách sa preto už ani neodvažujem predpovedať, čo by sa asi tak mohlo stať. Autorka podľa mňa začala momentálne tvoriť úplne nový príbeh a ja som postupne začala zabúdať na to, čo sa stalo pred tým. Som veľmi zvedavá akým smerom sa bude uberať ďalšia kniha, keďže na konci zostalo mnoho otázok nezodpovedaných. Podľa mnohých recenzií som si všimla, že veľa čitateľov irituje, že sa v knihe objavuje toľko párikov. Je jasné, že párik číslo 1 sú Jacea a Clary, ale núdza o vzťahy veru v knihe nie je. Ja som túto romantickú stránku prijala s dosť veľkým nadšením a pravdu povedať, knihy, v ktorých by sa nevyskytovala, by ma ani natoľko nebavili. 

Ak by som mala knihu zhodnotiť v skratke, bolo to jedno skvelé čítanie, príbeh gradoval, nedal sa predvídať a Cassandra ma ohromila. Aj keď by som prijala menej Simona, rozhodne za to nemôžem autorke stiahnuť lajk, lebo by to voči takej skvelej knihe nebolo fér.

Pokiaľ už dlho váhate ako ja, je najvyšší čas to zmeniť a pustiť sa do ďalšieho diela. Ja sa neviem dočkať už piatej časti a knihu vám určite odporúčam, autorka vytvorila naozaj niečo skvelé.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU :)

4 komentáre:

  1. Skvelá recenzia aj kniha, ďalšie diely sú ešte lepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa to už skončilo tretím dielom, podľa mňa už nemalo zmysel pokračovať, ale super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som sa bála, ale bolo to veľmi dobré, daj šancu :)))

      Odstrániť