nedeľa 21. septembra 2014

Súmrak - Stephenie Meyerová

Čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu nebezpečenstvu sa vystavuje...

Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo.

Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže
byť neskoro... 

Predstavovať túto knihu je asi úplne zbytočné. Určite si ešte všetci spomínate na tú ošiaľ fázu, ktorá nás pár rokov dozadu zasiahla. Zrazu sa objavila nejaká Stephenie Meyerová. Zrazu sa objavil romantický príbeh o upírovi a obyčajnom dievčati. Zrazu nám všetkým z toho preplo a začali sme si kupovať ceruzky, plagáty, tričká, všetko, čo súviselo s Twilightom. Stephenie proste spôsobila vo svete to, čo sa podarí len máloktorému spisovateľovi. Vyvolala davovú psychózu a po jej knihách šaleli proste všetci. Vrátane mňa.

"Nereagovala som. V mysli som zvažovala, či by som sa dostala k svojmu pickupu, než by ma dobehol."

Hneď ako táto kniha vyšla som ju zaregistrovala a robila som si na ňu zálusk. Nikdy som sa však nej nedostala a čítala som ju akurát tak v škole pod lavicou, keď sa ku mne do nejakej kamarátky posunula. Keď som videla minule film a uvedomila som si, koľko si už nepamätám a koľko neviem, bolo jasné, že je načase si konečne túto knihu prečítať. A ponúknuť vám recenziu! Všetci určite viete ako to prebiehalo a venovať sa teraz príbehu či všetkým postavám a zápletkám by bolo zbytočné a navyše, pokiaľ ste túto knihu nečítali, určite by vás to pripravilo o zážitok a prekvapenie.

V skratke iba poviem, že Isabella Bella Swanová je obyčajné, až príliš sa podceňujúce dievča, ktoré sa presťahovalo z krásneho slnečného a milučkého mestečka do upršaného a mega depresívneho mesta Forks, kde žije okrem jej otca Charlieho aj úžasná a tajomná rodina Cullenovcov. Okrem krásy, milosti, vedomostí, vystupovania ako z iného storočia, majú len jednu takú malú chybičku. Sú upíri. Bella vie, že je na nich niečo zvláštne a desivé, no od úžasného Edwarda nevie odtrhnúť oči. Ani svoje srdiečko.

Ten príbeh je tak strašne povrchný a predvídateľný, až je taký úžasný a skvelý. Už veľakrát som sa vyjadrila, že by som chcela vytvárať plány na povinnú literatúru do škôl a keby bolo na mne, okrem takého Tajovského či Kukučína, by tam Stephenie určite patrila! To, čo vytvorila ona tu už bolo, pár krát sa to objavilo, no zatiaľ žiadny autor to nevedel napísať tak vynikajúco ako ona. Keby Stephenie napísala aj návod na používanie práčky, určite by som pri ňom ani nedýchala a bolo by to proste famózne! Výhodou Twilightu je, že je písaný strašne svojským štýlom. Zatiaľ čo v iných knihách mi vnútorné monológy, úvahy a rôzne opisy dosť kazia zážitok, v Twilighte som sa s nimi úplne stotožnila. Nie je to žiadna sto stranová jednohubka, no aj tak som ju mala prečítanú za pár hodín a hneď som sa pustila do ďalšieho diela. Moja mama na mňa len nechápavo pozerala, keď som híkala, smiala, obliala sa čajom a zabudla ísť vyniesť smeti. Nie že by si myslela, že má čítanie na mňa zlý vplyv, ale skôr má pocit, že ma niektoré knihy až príliš do seba vtiahnu a ja zabúdam úplne na realitu a naplno si vychutnávam príbeh. A to je práve to skvelé. Keď je kniha napísaná tak, že neviete koľko je hodín a aký je deň, znamená to, že čítate perfektné dielo! Ako Twilight!

Popri tom skvelom príbehu, úžasnom prostredí a meste Forks, ktoré dodáva knihe tú správnu depresívnu a pochmúrnu náladu a atmosféru, má kniha jednu veľmi zlú a mnohokrát ma vytáčajúcu postavu. Bellu. Povedzme si na rovinu, každý z nás mal miestami chuť dať Belle facku, zakričať na ňu nech sa spamätá a vytrhať si vlasy. Podceňujúci charakter, ktorý si myslí, že nemá dôvod na žitie a že jeho existencia je pre tento svet úplne bez prínosa - Bella. Odhadzuje od seba všetkých priateľov, nikoho si nechce pripustiť k telu, nechápe záujem chlapcov o jej maličkosť a preto ani nedúfa, že by niekto taký ako Edward o ňu mohol čo i len zakopnúť. Ak by bola nejaká súťaž v podceňovaní sa, Bella by určite bola druhá, pretože by sa tak strašne podceňovala, že by to ani nevyhrala! Chápem, že autorka vytvorila Bellin charakter úplné iný a nechcela z nej spraviť len nejakú silikóvú blond barbie, no predsa len by aspoň troška sebavedomia nezaškodila.

Ostatné postavy boli proste super. Charlie, Edward, všetci Cullenovci. Nejdem rozoberať každú z postáv, lebo to by sme tu boli asi od zajtra, no každý z nich bola inakšia, svojská a páčilo sa mi, že mali rôzne schopnosti cez čítanie myšlienok až po predpoveď budúcnosti. Bol to taký príjemný detail na oživenie niektorých úpirov.

Najväčšia výhoda tejto knihy je, že sa stále niečo deje. Príbeh vôbec nestagnuje, pekne ide dopredu a aj keď je jasne z knihy cítiť, že ide predovšetkým o ten vzťah upír a človek, Bella a Edward, predsa len dostali šancu aj vedľajšie postavy, aby sa predstavili so svojimi príbehmi a bol tu priestor aj pre históriu upírov a to ako to všetko vlastne začalo. Na scéne sa objavili aj vlkolaci a pravdaže úžasný Jacob, no tí v prvom dieli skoro vôbec nezasahovali do deja a tak by som si ich nechala do recenzie na ďalší diel. Zatiaľ čo Súmrak bol len takou úvodnou knihou a oboznámil nás so všetkými pravidlami, postavami a svetom upírov, ostatné dieli už ponúkajú poriadnu zmes tých najrozličnejších príbehov a komplikácií. Každá kniha je niečím iná a tak sa určite nebude nudiť. Aj keď je táto séria prirovnávaná k Shakespearovi a jeho dielu Rómeo a Júlia, podľa mňa tú tá podobnosť ani nie je taká výrazná. Rómea a Júliu som čítala a aj keď je to dobré dielo a Shakespeare je pán spisovateľ, nevedela som sa s jeho dielom až tak stotožniť. Nielenže mi vadil ten starý anglický jazyk a to, že som kope slov ani nerozumela, nepáčilo sa mi, že nakoniec zomreli, čo je úplne v rozpore s Twilightom. Určite by som preto tieto dielo neporovnávala, keďže je tam toho poločného naozaj len minimum.   

"Zavrčal, tichý zvuk mu vychádzal odkiaľsi zozadu z hrdla, ohrnul pritom pery a odhalil svoje dokonalé zuby."

Keďže sa jedná o prvú a úvodnú knihu a Bella mi naozaj liezla dosť an nervy niekedy, dávam knihe o jeden lajk menej. Pevne verím, že sa Bellin charakter v ďalších knihách ešte viac vyvinie a bude z nej oveľa sympatickješia a hlavne sebavedomejšia postava. Prvadaže ak nerátame tento detail, určite podľa recenzie vidíte koľko pozitív má kniha a že sa mi fakt páčila :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU 

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia,normalne si ma navnadila prečitať si znova Súmrak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Celou tetralogii jsem dočetla už před pár lety. Ale zamilovala jsem si to stejně jako Ty. Jednička má přesně ty chyby, jaké zmiňuješ, ale co? Já ji přečetla snad za jeden den a příběh jsem si vážně zamilovala :) Skvěle jsi to v té recenzi napsala!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čítala som ju strašne dávno, no pamätám si z nej veľa. Je to taká moja knižná srdcovka, aj keď samozrejme nie je dokonalá. Bola to jedna z mojich takých prvých knižiek, keď som sa naplno ponorila do knižnej mánie. :) Bellu som mala chuť zabiť a niektoré momenty boli vážne príliš, no aj napriek tomu je skvelá.
    Súhlasím s Ivccou, skvelo si to napísala.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jé, jedna z mých srdcovek!:) Jsem ráda, že se neřídíš názory ostatními- v dnešní době je velmi IN pomlouvat tuhle skvělou ságu. Krásná recenze:)

    http://booksaremydestiny.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť