nedeľa 28. septembra 2014

Paulo Coelho - Cudzoložstvo

Je lepšie nežiť, ako neľúbiť.

Linda má tridsaťjeden rokov a v očiach druhých vedie dokonalý život: žije vo Švajčiarsku, jednej z najbezpečnejších krajín sveta, má stabilné manželstvo, milujúceho muža, milé, dobre vychované deti a prácu novinárky, na ktorú sa nemôže sťažovať.
Zrazu si uvedomí, že jej život je jednotvárny a predvídateľný. Už nedokáže predstierať, že je šťastná, v skutočnosti prepadla príšernej apatii.
Všetko sa zmení, keď stretne bývalého priateľa zo školských čias. Z Jacoba sa stal úspešný politik a počas rozhovoru v nej prebudí vášeň, ktorú už dlho nepocítila.
Linda urobí všetko, aby si získala jeho lásku, a bude musieť zostúpiť až na dno ľudských citov, aby napokon našla vykúpenie.

V súčasnej dobe je Paulo Coelho považovaný za jedného z najvplyvnejších spisovateľov súčasnosti. Na konte už má mnoho kníh, prostredníctvom ktorých sa vám dostane do mozgu a núti vás zamyslieť sa nad mnohými nezrovnalosťami života. Ja sama som už s niektorým jeho knihami mala česť a je to podľa mňa veľmi talentovaný spisovateľ. Aj keď jeho knihy nie sú určite typickým čítaním pre mladších čitateľov, ja som si jeho štýl písania zamilovala a hneď od začiatku mi bolo jasné, že sa chcem pozrieť aj na jeho ďalšiu knihu.

"Keby sme ho však naozaj ľúbili, urobili by sme oveľa viac. Alebo by sme neurobili nič. Nedali by sme mincu a - ktovie? - náš pocit viny by možno prebudil skutočnú Lásku."  

Mnohí čitatelia považujú Paula Coelha za obyčajného vymývača mozgov, ktorý iba tlačí ľuďom rôzne kaleráby do hlavy. Hneď na začiatok by som chcela teda povedať, že to nie pravda a že nám Paulo prostredníctvom tých najrozličnejších príbehov ukazuje svoj pohľad na svet, na to, aký môže byť život niekedy komplikovaný a že nie všetko je také, ako  na prvý pohľad vyzerá. Je pravda, že nie každá kniha sadne každému. Ja som ich už od Coelha prečítala naozaj dosť a tiež som nebola so všetkými úplne spokojná. Podstatné je, aby ste si od neho našli práve ten príbeh, ktorý vás nejako charakterizuje, s ktorým máte niečo spoločné alebo v ktorom ste sa jednoducho našli. 

Čo je vlastne cudzoložstvo? Je to to isté ako nevera? Môžme tieto dva pojmy vôbec zrovnávať? Alebo sa jedná len o nejaký fyzický stav? Či stav mysle? Pri čítaní tejto knihy si tieto otázky položíte aspoň milión krát. Mnohí z vás možno ani nepochopia, čo chcel autor vlastne povedať (mne sa to stalo napr. pri knihe Brida, že mi tak nejako nedochádzalo, aký je ten hlbší význam, ktorý mám v knihe nájsť). Mnohí z vás možno nepochopia ani Lindu, našu hlavnú hrdinku. Má všetko, po čom všetci potajme túžime - dobre platenú prácu, dom vo Švajčiarku, milujúceho manžela a skvelé, úžasné deti. Všetko jej vychádza, nič jej nechýba, a predsa si jedného dňa uvedomí, že ju takýto život ubíja a že takto nechce už žiť ďalej. A čo jej môže pomôcť viac ako nová láska v podobe mladého, úspešného politika a zároveň jej bývalého spolužiaka Jacoba? No bude práve ON jej vykúpením alebo ju dostane na dno?

"Mala pätnásť! A už presne vedela, čo chce, aj ako to dosiahnuť. Ja mám tridsaťjeden, každú chvíľu po niečom zatúžim, no neviem to získať." 

Zo začiatku knihy som mala dosť problém sa stotožniť s Lindou. Nechápala som, čo viac ešte chcela a o čo jej vlastne išlo, prečo chcela zvrhnúť to pekné čo mala. Postupne som však pochopila, čo ju viedlo k jej rozhodnutiam a prečo konala v mnohých situáciach tak ako konala. Nemôžem povedať, že by som si ju obľúbila, skôr som k nej prechovávala taký neutrálny vzťah a nejako extra som ju neriešila. Ani som s ňou nesúcitila, no zároveň som ju ani neodsudzovala.

Bála som sa, že mi kniha nesadne ako autorovu predchádzajúca kniha, ktorú som od neho čítala a tou bola Brida. Táto kniha sa mi vôbec nepáčila ani si ma nezískala. Knihu Cudzoložstvo som však chápala úplne presne. Som typ človeka, pre ktorého je láska veľmi dôležitá a vždy sa riadim srdcom a nie rozumom. Dokázala som preto pochopiť, že aj Lindu viedla k jej rozhodnutiam láska. Tej bolo z tejto knihy cítiť na každom kroku , na každej stránke. Naozaj ňou bola preplnená. Okrem toho som presne vedela čo mi, ale aj nám všetkým, autor chce zveriť. Aké posolstvo skrýva táto kniha. A pevne verím, že ho v nej objavíte všetci.

Kniha sa číta veľmi dobre. Dej ide pekne dopredu, plynulo sa posúva a táto kniha je skôr oddychová ako nabitá akciou. Nečakajte žiadne závratné zvraty či prekvapivé ukončenie , skôr si uvarte dobrý čaj alebo kávu a čítanie si užívajte. Táto 200 stranová jednohubka je veľmi príjemné čítanie, pri ktorom sa budete zamýšľať skoro na každej strane. Mnohokrát som sa pristihla pritom, že zrazu nečítam, ale iba pozerám do blba a rozmýšľam, zvieram šálku svojho pečeného čaju v rukách a vôbec nevnímam, ako na mňa zhora kričí tatko,že treba vyniesť smeti. Podľa počtu strán by ste tipovali, že knihu prečítate za jedno popoludnie. Opak je však pravdu. Cudzoložstvo som čítala popri knihe Nov aby som si od nej trošku oddýchla (aby si oddýchli hlavne moje mozgové bunky).

Túto knihu by som vám všetkým odporučila. Nie je to typické čítanie a už vôbec po jeho knihách nesiahajú v takom veľkom počte mladý ľudia. Ja sama tiež obľubujem skôr presladené romantické knihy s nie príliš nečakanými zvratmi ale krásnym a super predvídateľným happy endom. Niekedy je však dobré vrátiť sa späť do reality a zamyslieť sa nad životom akým je. Pokiaľ ste ešte nečítali žiadnu z kníh od Paula Coelha, určite by som vám okrem Cudzoložstva odporučila aj knihy Jedenásť minúť či Záhir. Určite to neoľutujete.

"Zostanem sama so svojou silou a hľadím do stropu."

Knihe by som nakoniec udelila plný počet lajkov. Aj keď ma už pár autorových kníh sklamalo, našli sa aj také, z ktorých som bola úplne nadšená. Pokiaľ hĺadáte knihy, ktoré ponúkajú viac než len jednoduchý príbeh a máte chuť sa zamyslieť nad životom, určite dajte knihe Cudzoložstvo šancu a prežite s Lindou jej príbeh.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.

2 komentáre:

  1. Vypadá to zajímavě, ale celkem se stydím, že o autorovi jsem nic nečetla. Dokonce o něm ani moc nevím, což je určitě škoda. :/ Hezky napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som prekvapená ! :) Ďakuje pekne určite daj jeho knihám šancu :)

      Odstrániť