streda 16. apríla 2014

Panika - Lauren Oliverová

Neobyčajný príbeh o strachu, priateľstve, odhodlanosti a nádeji...

Panika začala v Carpe, nudnom zapadákove uprostred ničoho. Pravidlá sú celkom jednoduché – hlavne nemať strach. Heather by nikdy predtým nenapadlo, že by sa do Paniky púšťala. Pretože sa nikdy nepovažovala za nebojácnu a ani nebola ten typ dievčaťa, ktoré by na seba pútalo pozornosť. Dodge sa Paniky nikdy nebál. Vpred ho poháňa tajomstvo, vďaka ktorému prechádza každým ďalším kolom s pocitom sebaistoty a je presvedčený, že vyhrá. Heather a Dodgeovi prinesie hra prekvapivé odhalenia...
Keď sa na svete objavila kniha Panika, ihneď sa o nej začalo hovoriť. Veľmi tomu dopomohol aj fakt, že Lauren Oliver nie je na našom knižnom trhu žiadne neznáme meno a už sa predstavila s trilógiou Delírium, ktorá sa taktiež stala veľmi populárnou. Lauren som už mala vo wishliste dlhšie, no tak nejako som sa k jej trilógii nakoniec nedostala. Potom sa však objavila kniha Panika a tak som si povedala, že prečo nezačať práve s ňou. A myslím si, že to bola skvelá voľba :)

"Nikto na pláži nepovzbudzoval Dodgea Masona. A nikto by mu nefandil, ani keby sa dostal ktovieako ďaleko."

Panika je hra, ktorú si študenti vymysleli len tak pre zábavu, aby sa nenudili. Do hry nie sú nútení, môžu odstúpiť, no prišli by tak o poriadnu kopu peňazí. No čo ak sa do paniky nezapojíte len tak pre zábavu, ale preto, že sa chcete pomstiť, alebo proste musíte? Práve v takejto situácii sa ocitli aj naši dvaja hlavní hrdinovia - Dodge a Heather. Od výhry ich delí len pár, trošku extremnejších, úloh. Vstupom je napríklad zoskok zo skaly do vody. Zábavné, nie?

Najväčšou výhodou tejto knihy je, že je písaná aj z pohľadu Dodgea a Heather, no nie v prvej, ale tretej osobe. Vďaka tomu som mala objektívenjší pocit z celej knihy, no zároveň som si ani k jednému z nich nevytvorila vzťah (to však neznamená nič zlé). Na scéne sa objavilo a mnoho iných postáv, ktoré si taktiež nenašli cestu k môjmu srdcu, no zároveň mi ani nevadili, nemali žiadne chyby, proste Lauren vedela ako ich vytvoriť, aby ste si čítanie užili.

Ten námet celej knihy bol podľa mňa neskutočne zaujímavý. Aj keď to na prvý pohľad môže pripominať Hry o život, kniah sa mi zdala lepšia. Nie som veľkým fanúšikom Hunger games (prvý diel ma ešte bavil, no potom už nie), a preto som sa bála, že ma kniha začne po čase nudiť. Na mojom prekvapenie som ju však zhltla mimoriadne rýchlo a keď prišiel koniec, až mi bolo ľúto, že kniha končí. Jej čítanie som si naozaj užila a môžem povedať, že si ma autorka získala a rozhodne si chcem prečítať ďalšie jej knihy.

Kniha je písaná strašne dynamicky a po celý čas vás drží v napätí. Mnoho čitateľov určite ocení, že hlavným motívom nie je láska, ale práve tá spomínaná tajuplná hra. Mnoho udalostí a situácií som nevedela predpoveď (nie, že by som sa o to nejako snažila), mimoriande ma prekvapil aj samotný koniec, ktorý bol naozaj vydarený. Práve to, že neviete predpovedať nič dopredu dodáva knihe istú dávku napätia, vďaka ktorému nebudete môcť ísť ani spať (nie to si ešte niekam popri čítaní odbehnúť).

Lauren si ma získala aj vďak tomu, že aj keď jej knihu môžeme zaradiť medzi YA, neobsahuje to tradičné klišé, prílišnú sladkosť a podobnosť s ostatnými knihami. Lauren písať naozaj vie. Neviem síce porovnať túto knihu s jej predchodkyňami, no pevne verím, že sa k ním čo najskôr dostanem. Na mnohých blogoch som sa dočítala, že každá z nich ponúka úplne nový a iný príbeh, každá je písaná inak a z každej je cítiť autorkin talent.

"Pomaly bežala cez parkovisko k pumpe.
A zastavila.
Lily tam nebola."

Panike nemôžem dať nič iné ako 5 lajkov. Jej kniha si ma úplne získala, po celý čas som ani poriadne nedýchala a som nesmierne šťastná, že som začala práve s touto knihou. Všetkým vám ju môžem len odporučiť a dúfam, že si ju užijete rovnako ako ja :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. Panika sa mi tiež páčila, hoci mojou srdcovkou zostáva séria Delírium. Presne si vystihla moje dojmy z tejto knihy, aj keď si teda nemyslím, že táto hra nejaká zábavná, skôr nebezpečná :)
    A naozaj iba v dobrom, prečítaj si tento článok ešte raz, je tam mnoho preklepov z nepozornosti. Aj mne sa to často stáva a som rada, keď ma na to upozornia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som Delírium nečítala, tak to ešte neviem posúdiť. Možno sa mi zapáči viac :) Noo to zábavná bolo myslené skôr ironicky, jasné, že to bolo strašne nebezpečné :) Ja sama by som sa an to určite neodvážila :) Ach pozriem to, ponáhlala som sa, no som rada, že si ma na to upozornila :)

      Odstrániť
  2. Paniku jsem zatím nečetla, a pořád sbírám pro a proti, jestli po ní sáhnu nebo ne. Klady zatím mají převahu, tak uvidíme :) Díky tvé recenzi mám další plusy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že pro je vaicej :) Podľa mňa neoľutuješ :) Som zvedavá, že čo na ňu potom povieš :)

      Odstrániť