pondelok 21. apríla 2014

Gail Carriger - Etiketa & špionáž

Akadémia pre mladé dámy

Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole.

Gail Carrigerová je typický úkaz skvelého spisovateľa, ktorý dokáže napísať úžasnú knihu a vytvoriť niečo úplne iné na čo sme boli doteraz zvyknutí. Etiketa a špionáž je perfektná kniha, ktorá aj keď nie je možno kvalitou úplne najskvelejšia, svojím príbehom a zaujímavým nápadom si bude ťažko hľadať konkurentky. Gail sa podarilo vytvporiť niečo úžasné a ja ešte teraz neviem, čo mám o knihe povedať, taká som z nej unesená. 

"Keď dievčatá zdvihli strieborný vrchnák, nenašli po nič len kôpku uhlia. Nebol tam ani žiadny odkaz."

Kniha je o štrnásťročnej Sophronii, ktorá nastúpi do akadémie mademoiselle Geraldine. Nie to však hocijaká akadémia, kde vás naučia klipkať pekne mihalnicami alebo prečo musíte mať vždy pri sebe vreckovku. Popritom však musíte vedieť aj správne hodiť nôž alebo sa vlámať do miestnosti, kam je vstup zakázaný a nezanechať pritom žiadne stopy. Sophroniu Temminnickovú na túto akadémiu pošle jej mama, pretože sa nespráva vôbec tak, ako by sa na mladú dámu v roku 1851 patrilo. Ani jedna z nich však nemala tušenia, že táto akádemia mladú Sophroniu nenaučí len pekne držať chrbátik, ale omnoho viac. Etiketa a špionáž je ešte len prvý diel z tejto série, no môžem povedať, že ma naozaj navnadil aj na ďalšie pokračovania :)

Kniha má neskutočne veľa plusov. Sama neviem či sa tam objavili vôbec nejaké mínusy. Sophronia mi ako hlavná hrdinka mimoriadne sadla a aj vďaka nej som si knihu užila. Mala mimoriadne podrezaný jazyk, nebála sa odhaľovať záhady a prekutrať rôzne zákutia, za čo som jej bola riadne vďačná. Na scéne sa objavilo aj množstvo iných postáv, čo je teda dosť pravdepodbné, keďže v akadémii nie je jedinou žaičkou. Veľa ostatných (menej podstatných) hrdiniek som si taktiež obľúbila a všetky pekne dopĺňali dej. 

Musím uznať, že dej bol vymyslený dokonale. Nebol príliš komplikovaný, jednotlivé kapitoly boli písané vo forme lekcií a pekne sa tiahli dopredu. Ani na chvíľu som nemala pocit, že by som sa popri čítaní nudila, dokonca som mala problém aj knihu na chvíľu odložiť a sústrediť sa na niečo iné. Preto sa iste dá aj pochopiť fakt, že zrovna najlepšie neznášam, že si budem msuieť na druhý diel počkať. A bohvie dokedy (no dúfam, že nie dlho).

Samotná autorka odviedla dosť veľkú prácu a mnohých čitateľov prekvapilo, že autorka kníh pre dospelých, dokázala napísať takú  perfektnú knihu pre mládež. Nie všetkým autorom sa toto prelínanie medzi generáciami darí, dokonca to niekedy dopadne až katastroficky. Som rada, že Gail sa medzi nich nezaradí a pevne verím, že jej séria Parasol Protectorate  vyjde aj v slovenčine (keďže je ževraj rovnaká dobrá).

Na túto knihu by sa dali písať len a len ódy. Všetko cez dej, hlavné postavy až po jednotlivé detaily bolo dokonalé, vymyslené perfektne a pravdaže napísané veľmi chytľavým štýlom. Kniha sa číta naozaj dobre a nerieši len nejaké problémy zamilovania sa mladých detí. Jej dej je povýšený na vyššiu úroveň a táto kniha si bude konkurentku hľadať ťažko.

"Keď Sophronia bežala okolo dvier, všimla si, že spletitý vzor, ktorý bol do nich vyrytý, znázorňoval niekoľko chobotníc, ktoré si navzájom držali chápadlá, tvoriac nekonečne dlhú reťaz."


Kniha bola naozaj veľmi príjemným čítaním a nemôžem jej udeliť nič ine ako 5 lajkov. Gail si ma úplne získala a ja sa už teším na ďalšie diely, ktoré dúfam, u nás vyjdú čo najskôr. Pokiaľ ste o tejto knihe ešte nepočuli, určite vám ju odporúčam čo najskôr si prečítať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára