sobota 19. októbra 2013

M. Klevisová - Kocour z Montmartru

Druhá kniha poviedok o mačkách a ich ľuďoch

Veronika touží po dobrodružství a chtěla by zažít něco, co se stáva jednou za život. Adam sa před přítelkyní stydí za matku, která miluje zvířatá víc než lidi. Else už by ráda měla dítě, jenže manžel je proti. Sebastien kdysi snil o tom, že bude slavný hudebník a změní svět, jenže místo toho pracuje ako noční hlídač a připadá si zbytečný. Hrdinúm úsměvných i dojemných příbehu zasáhne do života láska ke kočkám nebo setkání s kočkou. Možná se v některém z osudu poznáte.

Michaela Klevisová bola donedávna populárnou českou spisovateľkou, ktorú však čitatelia poznali iba ako autorku vynikajúcich detektívnych príbehov. Pre všetkých bolo veľkým prekvapením, keď v roku 2011 vyšla kniha poviedok, ktoré mali od detektívok veľmi ďaleko. Nikto nečakal, že by kniha Čekání na kocoura, ktorá obsahovala poviedky o ľuďoch a mačkách, mohla zožať taký úspech. Autorka sa preto pustila do písania ďalšej detektívky. Postupne jej však prichádzalo mnoho emailov, v ktorých boli len a len pozitívne ohlasy na knihu Čekání na kocoura. Autorke tak nezostávalo nič iné než odložiť rozpísanú detektívku nabok a vydať radšej opäť jednu skvelú knihu o ľudsko - mačacích príbehoch.

Mnohí z vás si už teraz určite povedali, že nebudú čítať nejakú knihu o mačkách, veď čo už len by v nej mohlo byť. Ja sama som si nevedela úplne predstaviť o čom kniha bude a práve preto som bola ešte nadšenejšia, keď som po prvotných obavách zistila, že kniha bude jedným z tých príjemných, oddychových čítaní. Autorka vám na 172 stranách prináša príbehy najrôznejších ľudí, ktorí majú spoločnú len jednu vec - mačku. Práve tá naruší ich životy a pripomenie im, že nie je vždy všetko také zlé ako sa zdá a že keď niečo naozaj chcete, treba o to bojovať.

Kocour z Montmatru je kniha, ktorá síce kvalitou ešte trošku zaostáva za ostatnými knihami, no aj napriek tomu sa číta naozaj ľahko. Autorka má príjemný štýl písania, vnútorné monológy či siahodlhé opisy by ste u nej hľadali márne. Jej kniha pozastáva z rôznych príbehov, rôznych životných osudov, do ktorých môžete nazrieť, dokonca sa s niektorým z nich aj stotožniť. Dozviete sa niečo o Sebastianovi, ktorý je pre rodičov veľkým sklamaním, o Adamovi, ktorý (možno) stretol lásku svojho života, o Dominike, ktorá si nie je istá svojimi citmy, či o mnohých iných ľuďoch, ktorým práve obyčajné mačky zmenili pohľad na svet.

Pokiaľ máte radi knihy, ktoré sa netočia stále okolo toho istého a majú dej, ktorý sa veľmi ľakho číta, táto kniha bude určite pre vás. Ak nepatríte zrovna medzi milovníkov mačiek a týmto zvieraťom ste doposiaľ opovrhovali, práve táto kniha môže zmeniť váš názor. Uvidíte mačky v úplne inom svetle a pochopíte, prečo je vzťah s nimi niekedy príliš komplikovaný, prečo majú radi pozornosť a prečo  čierna mačka neprináša len smolu, ale práve naopak, šťastie.

Tejto knihe by som nakoniec udelila zaslúžené 4 hviezdičky. Autorka si ma získala svojím štýlom písania a úprimne ma očarila svojím pohľadom na mačky. Ja sama som ich kedysi vnímala len ako obyčajné zvieratá, no už teraz viem, že to nie je len nejaký ten živočích :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

8 komentárov:

  1. Milujem knihy o zvieratách, príbehy s nimi spojené...milujem. Vždy mi prišli rozkošné, nežné a celkom iné ako zvyšok ostatných kníh. Taká samostatná kategória, ku ktorej sa žiaľ dostávam čoraz zriedkavejšie v záplave iných titulov. Toto prišlo ako blesk z jasného neba! :D
    A zaujalo ma to. Rada si prečítam (len si ešte zapísať názov, nech nezabudnem) príbeh, ktorý vyzerá kúzelne už teraz. A tiež nech má náš kocúr radosť! x) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, že takýchto kníh nevychádza veľa :) Ale je to dobrá kniha, určite ti ju odporúčam, ak ťa táto kniha zaujme tak si prečítaj aj kniha Čekán na kocoura, tam je námet rovnaký ;)

      Odstrániť
  2. Ahojky :) Nominovala jsem tě do tagu: http://wisdom-book.blogspot.cz/2013/10/liebster-blog-award-tag.html Doufám, že se zapojíš.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, jasné, cez týždeň to zmáknem :) Pokiaľ by aj teba zaujali moje minulé tagy, presnejšie moje otázky, budem rada, keď sa tiež zapojíš :)

      Odstrániť
  3. Mně se libí obálka, ale obsahově bych dala přednost jiné knize :-)

    World By Bella

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite ma´š pravdu, čo sa týka obsahu, že sú aj lepšie knihy :)

      Odstrániť
  4. To vyzerá fakt na dobrú knihu :) Rada by som si ju prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť