streda 30. októbra 2013

Knihy, na ktorých som vyrastala

Hneď na začiatku by som chcela povedať (napísať), že veľká vďaka za to, že teraz čítam patrí mojim rodičom, ktorí ma to naučili ešte pred tým ako som išla do škôlky. Potom ďakujem kníhkupectvám za vydanie úžasných rozprávkových kníh, ktoré mi pomohli. No a nakoniec sú to práve určité spisovateľské mená, ktoré moje čítanie ešte podporili. A kto to bol? Prinášam vám päť autorov, ktorý si ma podmanili v čase, keď som nosila ponožky do sandálov a dva vrkoče.

Jacqueline Wilsonová

Čo sa týka tejto autorky, určite ste o nej mnohí už počuli. Dodnes sa predávajú jej knihy v kníhkupectvách a sú veľmi populárne medzi dievčatami vo veku 12-14 rokov. Ja sama som bola kedysi posadnutá týmito knihami, ktorých ma Wilsonka na konte už mnoho. Keď sa teraz zamyslím nad týmito knihami, musím uznať, že logicky sú to poriadne somariny a asi keby som ich teraz prečítala znovu, našla by som na nich mnoho chýb. Keď sa však vžijem do role tej trinásťročnej baby, musím uznať, že tieto knihy sú ideálnym čítaním. Zahŕňajú všetky dôležité témy, ktoré vás zaujmú po zistení, že ponožky v sandáloch naozaj nevyzerajú dobre a že ten otrasný červený pupák na nose rozhodne nebol posledný. Nachádza v nich totiž niečo o prvej láske, či o prvých vzťahoch, slzách, trampotách, ....

Meg Cabotová

Musím uznať, že Miu zbožňujem. Hoci to nie je najlepšia hrdinka na svete, klamala by som, ak by som povedala, že nesedím vždy, keď dávajú tento film v televízi, načapená na obrazovke plna očakávania, aj keď presne viem, čo sa kedy stane a čo kto kedy povie. Meg Cabotová si podľa mňa získa každého, kto sa rozhodne po jej knihách siahnuť. Aj keď je táto séria veľmi početná na knihy, každý z týchto kníh v sebe skrýva iný príbeh, iné zvraty, či romantikou nabité strany. Musím uznať, že sa k týmto knihám veľmi rada vraciam, doknca sa na ne už dho chystám, no pravdou je, že nemám tolko času momentálne (nemám čas ani na napísanie povinných recenzií). Určite sa však k týmto knihám ešte vrátim a pokiaľ ste aj vy s nimi nemali ešte tú česť, určite sa k nim obráťte. Pokiaľ vás však nezaujali, určite siahnite aj po iných, taktiež veľmi milých knihách tejto autorky.

J. K. Rowlingová

Myslím si, že k Harrymu Potterovi sa ani nemusím vyjadrovať. Neviem o tom, že by sa v blogosfére nachádzal niekto, kto by ešte nemal s touto sériou dočinenia (pokiaľ tu niekto taký je odporúčam mu, aby sa čo najskôr na túto sériu vrhol) a kto by ňou opovrhoval. Čo sa týka J. K. Rowlingovej považujem ju za taký môj (malý) vzor, pretože ju obdivujem za tolko napísaných, no pritom stále zaujímavých strán. Dokonca aj za to, že u nej nemôžeme hovoriť o nejakej prekliatej dvojke alebo podobne. Dá sa povedať, že Harry bude vždy vytŕčať z davu, pretože autorka vytvorila dokonalú zmes všetkého možného, čo sa asi už žiadnemu autorovi nepodarí (aspoň nie v takom veľkom rozsahu). Okrem toho určite Harrymu pomohlo aj filmové spracovanie, ktoré je podla mňa úplne skvelé.

Thomas Brezina

Čo sa týka tohto autora vôbec neviem odhadnúť, či ste s ním mali skúsenosti, alebo jeho knihami opovrhujete. Dá sa povedať, že ich má na konte už mnoho, no pre mňa boli vždy top jednotkou knihy zo série Klub záhad, kde traja hlavní hrdinovia riešili tie najrôznejšie záhady. Teraz to možno vyzerá trápne, no keď som mala 11 rokov tak som bola týmito knihami dosť posadnutá, doslova som na nich fičala a milovala som Superlupu, ktorá k tomu bola pribalená. Aj keď sú tieto knihy určené (asi) skôr pre chlapcov, musím uznať, že som sa vždy tešila na nový a nový príbeh, ktorý si pre mňa Thomas pripravil. V tomto momente by som už rozhodne po týchto knihách nesiahla, no na druhej strane by som ich odporučila všetkým 11-12 ročným deťom, ktoré s čítaním ešte len začínajú.

Ann Brasharesová

Opäť raz sa dostávame k mojím srdcovkám. Čo sa týka tejto tetralógie určite sa zaraďuje medzi moje najboľúbenejšíe, aj keď sa neviem nejako dokopať k tomu, aby som sa do nich opäť pustila. Pokiaľ niekto neviete o čo sa jedná, tak táto séria zachytáva príbehy 4 dievčat, ktoré prežívajú tie najrôznejšie príbehy a ktoré sú najlepšie priateľky. Symbolom ich priateľstva sa stáli práve jedny džínsy, ktoré pasujú na ne všetky, aj keď má každá z nich úplne inú postavu. Na týchto džínsoch sa nachádzajú ich dobré, ale aj zlé spomienky. Čo sa týka týchto kníh, tak sa dočkali už aj filmového spracovanie, ktoré je podla mňa veľmi vydarené, aj keď pozostáva (aspoň zatiaľ) iba z dvoch dielov. Pokiaľ ste s touto knižnou sériou ešte nemali dočinenia, určite vám doporúčam pozrieť si aspoň film. Určite potom siahnite aj po knihách :)

12 komentárov:

  1. Klub záhad som čítala aj ja. Myslím, že tou poslednou bola presne tá, ktorú máš na obrázku. :D (aj tak neviem ako to skončilo, lebo som to čítala u bratranca keď sa učil)
    Tento bratranec má týchto kníh veľa. Aj tak prečítal iba, myslím že sa to volalo, jazero príšer? Nie som si istá. Túto knihu som s ním dokonca musela dočítavať, lebo to bola jeho jediná kniha, akú kedy začal čítať SÁM. Ešte sme ju čítali aj s jednou sesternicou potme s baterkou v ruke (aby to malo nejaký efekt, no nie?). No a tie ostatné časti z klubu záhad si vždy iba prezerá tou superlupou :D ("ale naozaj si ich niekedy prečítam," zaprisaháva sa mi, "práve dnes som rozmýšľal že...")

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Môj brat je presne rovnaký :) Jediná kniha, ktorú čítal bola tiež z tejto série ale pochybujem, že ešte po nejakých siahne :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. o ostatných knihách som ešte asi ani nepočula, zato Harry Potter je moja srdcovka. Videla som všetky filmy, prečítala som knihy, vyrastala som s Harrym. Obdivujem Rowlingovú za to, že niečo také napísala a veľmi jej za to ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím, Harry je proste Harry :) Také niečo príde raz za sto rokov :)

      Odstrániť
  4. Ja som vyrastala na Dievčatku z krajiny drakov, na Laure a tajomstve Aventerry a na Denníkoch princeznej. A samozrejme, nesmiem zabudnúť na Artemisa Fowla. K nemu som sa dostala oveľa skôr ako k Harry Potterovi, zrejme som jedna z mála, ale príbeh Artemisa ma úplne pohltil. Mám doma všetky diely okrem posledného. ten u nás stále nevyšiel, ale mohli by si švihnúť, lebo sa naštvem a prečítam si to po anglicky. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musím uznať, že mi to nič nehovorí, no asi to bude niečo naozaj dobré, takže sa asi po tom porozhliadnem. Myslím, že je úplne bežné, že na Slovensku niečo stagnuje, tu je všetko naništ :))

      Odstrániť
    2. Tak toto väčšina ľudí nepozná a Dievčtako z krajiny drakov je asi jediná séria, ktorú napísali Slováci, a veľmi sa mi páči :D Odvtedy som nič dobré slovenské hádam ani nečítala. Samozrejme, knihy mojej kamošky sú výnimka :D

      Odstrániť
    3. Ja sa ešte strašne dlho chystám na Seduktora, ten sa mi celkom pa´či takk som zvedavá. To máš super, že máš takú kamošku :) Ja by som sa napríklad chcela stretnúť aj s blogermi na nejakom stretnutí :)

      Odstrániť
    4. Nad Seduktorom som aj váhala, ale stále sa k tomu akosi neviem prinútiť :D

      Odstrániť
    5. Ani ja, ešte neviem :D Ja sa mžno raz k tomu dokopem :D

      Odstrániť
  5. Jééé :) Čítala som všetky a Wilsonová bola kedysi mojou obľúbenou autorkou :) A Harry je dôležitou súčasťou môjho detstva :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím, myslím, že by som ani na prstoch nespočítala kolko kníh som od Wilsonky prečítala :)) A Harry je proste Harry :)

      Odstrániť