utorok 30. októbra 2018

V znamení ametystu - Majka Danihelová

Utečie Meggie pred svojím poslaním?

Sedemnásťročná Meggie je celkom obyčajné dievča, ktoré má rado volejbal, kamošov a svojho uleteného bratranca. Jedného dňa sa však na oblohe zjavia zvláštne fialové vlny, zaútočí na ňu bojovníčka s očami čiernymi ako najhlbšia temnota sveta a zachráni ju zvláštna starena s palicou, na ktorej ožívajú čudesné ornamenty. Meggie sa razom ocitne v prapodivnom Ametystovom lese, ktorý doteraz poznala len z maminho rozprávania. Obdivovala svet plný víl bez krídel, prísnych pravidiel a temných tajomstiev. Považovala ich však len za výplody fantázie. No Ametystový les je skutočný. Prírodné spoločenstvo víl a voktarianov v ňom žije pod ochranou Ametystového lampáša, ktorý ich chráni pred nezvanými hosťami a udržuje mier a pokoj. Meggie sa v tomto fantastickom svete neocitla náhodou. Nie všetkým členom Lesnej rady ide o dobro spoločenstva a Meggie sa snaží pred svojím pravým poslaním utiecť. Spoločníkmi jej budú noví priatelia a zápisky mŕtvej mamy.  

Nie je to tak dávno, čo blogerský svet obletela skvelá správa - knižné vydanie V znamení ametystu. Musím sa priznať, že keď som sa o tomto dozvedela, neskutočne ma to potešilo, a to hneď z viacerých dôvodov: 1. viem, že je to skvelá kniha a zaslúži si uzrieť svetlo sveta a po 2. slovenský knižný trh je podľa mňa na tak slabej úrovni, že nutne potreboval, aby sa objavil nejaký nový, zaujímavý slovenský autor, ktorý by dokázal, že aj my vieme napísať kvalitné dielo.

"A tak som spravila niečo, čo ešte nikdy v živote. Pomodlila som sa." 

Fantasy knihy sú prvý typ kníh, ktorý som už v útlom veku začala čítať, a preto ma k nim stále niečo ťahá. V tomto prípade sa ocitáme v úplne novom svete, kde žijú víly a voktariani. Hlavná postava Meggie mala úplne normálny život, riešila klasické problémy ako jej rovesníci, a to až do jedného dňa, keď sa na oblohe zrazu objavili fialové vlny a jej život sa navždy zmenil. Ocitá sa v Ametystovom lese, kde vyniká nielen svojím výzorom, ale aj správaním. Je považovaná za akúsi príšeru, čo sa niektorým obyvateľom lesa vôbec nepáči, a preto jej začne ísť o vlastný život. Netúži po ničom inom, než dostať sa domov za svojou rodinou. Postupom času však zisťuje, že je s Ametystovým lesom prepojená, že mu hrozí nebezpečenstvo a že jej prítomnosť nie je náhodná. A tak sa pre ňu začína úplne nové dobrodružstvo, ktoré s ňou zažívame aj my. Už od začiatku som si príbeh užívala, keďže priniesol niečo nové, iné, s čím som sa doposiaľ nestretla. Pri fantasy mi v poslednej dobe najviac prekáža, že sú jednotlivé príbehy úplne rovnaké, chýba im originalita, nová zápletka a preberajú sa prvky zo starších titulov. V tomto prípade však Majka prišla s niečím novým, dokázala vytvoriť vlastný svet, ktorý nenájdete len tak ľahko v nejakej inej knihe či sérii. Práve originalita je podľa mňa najväčším plusom tejto knihy. Za ďalšie veľké pozitívum považujem množstvo postáv, ktoré máme možnosť spoznať a ktoré otvárajú celý príbeh. Každá z nich zohráva svoju rolu a dodáva príbehu istý šmrnc. Oveľa viac oceňujem viac charakterov dodávajúcich celému príbehu šírku, ako len nejaké 2-3 priemerné charaktery, ktoré niekedy ani nedokážu potiahnuť celý dej.

"Zháčila som sa a Wen rýchlo sklopil zrak do taniera. Nebola som si istá, či ma jeho rozpaky viac pobavili, alebo znepokojili." 

Už po pár stránkach vám je jasné, že sa nejedná o žiadnu podpriemernú sériu, ktorá len zaberá miesto na pultoch kníhkupectiev. Príbeh je očarujúci, ožíva vám priamo pod rukami a vy len s napätím sledujete, čo sa udeje na ďalšej stránke. Keď prišiel koniec knihy, nechcela som veriť, že budem musieť tak dlho čakať na ďalšie pokračovanie. VZA je skvelým začiatkom série a nepochybujem o tom, že ďalšie diely budú rovnako dobré, ak nie ešte lepšie. Okrem toho by som chcela pochváliť aj grafiku. Obálka hneď upúta čitateľa a dodáva príbehu istú tajomnosť. Tak isto oceňujem aj prehľadné mapky na začiatku knihy, práve vďaka ktorým som sa vedela hneď zorientovať v príbehu. Aj keby som chcela (pravdaže, nechcem), nemám príbehu čo vytknúť. Keby som nevedela, že je Majka slovenská autorka, pokojne by som povedala, že príbeh napísala nejaká zahraničná spisovateľka so skúsenosťami. O to viac ma teší, že sa konečne objavil na slovenskej scéne niekto, kto dokáže napísať kvalitné fantasy.

Bol by hriech dať iné hodnotenie, než plný počet lajkov. Už je to pár dní, čo som knihu dočítala, no ešte stále som z nej nadšená a neviem si ju vynachváliť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Som tak šťastná, že som dostala pôžičku od pani Kayla Abubakerovej, teraz sa môj život vrátil k normálu, a moje podnikanie sa hladko deje vďaka pani Kayla Abubakerovej, môžete sa s ním tiež spojiť, ak potrebujete pôžičku dnes? Pošlite mu e-mail prostredníctvom: (financierlibertycapitals@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pôžička – Hypotéky až 100 000eur a viac
    - Ponúkame Pôžičku DO 100 000 eur, Pre každého,
    - Pôžička na účet
    - Bez preverovania bankového registra,
    - Seriózne jednanie
    Ak mate záujem o uver, stačí do emailu uviesť vaše, meno, priezvisko, telefónne číslo,. My vás budeme následne kontaktovať.
    E-mail: pozrirych@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť