piatok 16. februára 2018

Šťastie je, keď človek aj tak miluje - Petra Hülsmannová

Akú podobu môže mať láska?

Niektoré veci sú pre Isabelle absolútne sväté. Jej obľúbený televízny seriál, práca v kvetinárstve v príjemnej štvrti Hamburgu či každodenná rezancová polievka na obed v reštaurácii naproti cez ulicu. Neznáša prekvapenia, ktoré by narúšali jej zabehnutý rytmus života. Zrazu však "jej" reštauráciu prevezme ctižiadostivý kuchár Jens, ktorý jej nielenže odmietne uvariť obľúbené jedlo, ale čoskoro sa postará o chaos v jej prísne usporiadanom svete. Isabelle chce všetko vrátiť do starých koľají, ale tuší, že možno sú to práve tie prekvapenia, čo jej život tak krásne obohacujú.






Keď zbadáte nejakú knihu, najčastejšie vás zaujme obálka alebo anotácia, poprípade ste už o nej počuli alebo na ňu čítali nejaké recenzie. Pri mnohých knihách to mám tak aj ja, no v tomto prípade ma zaujal práve názov. Ešte dlho mi rezonoval v hlave a povedala som ho priateľovi, kamarátom, rodičom - niektorí na mňa nechápavo pozerali, či som snáď nejaký filozof, ostatných však zaujal a začali sa nad ním zamýšľať tiež. Chcem tým povedať len toľko, že niekedy čaro kníh spočíva práve v tom, že je úplne jedno, či poznáte autora a viete vymenovať všetky tituly, ktoré napísal, či ste si prečítali každú recenziu, ktorá na dané dielo vyšlo alebo či sa proste len pozriete na tú knihu a zaujme vás niečo úplne iné natoľko, že chcete mať dielo hneď v rukách. U mňa to bol práve názov, ktorí ma naplno presvedčil o tom, že si chcem túto knihu prečítať. 

"Sedela som s Jensom na balkóne, popíjali sme víno a rozprávali sa. O želaniach, padajúcich hviezdach a bežných veciach."

Isabelle má rada stereotyp - či už ide o prácu, jedlo, seriály alebo jej celý život. Niekto by si pomyslel, že jej život je úplne nudný, že poriadne nič nerobí, nič neskúša, neznáša prekvapenia, ako keby ani nežila, ale iba prežívala. Ona to však tak nevníma, je spokojná, no všetko zmení Jens - ctižiadostivý kuchár, ktorý je jej presným opakom. Zo začiatku je Isabelle nahnevaná, že sa niekto snaží narušiť jej zabehnutý režim, no neskôr pochopí, že možno spôsobom života, akým žila, nebol úplne najlepší a že by to možno o pár rokov poriadne oľutovala. V prípade Isabelle išlo o naozaj pravdivý osobnostný prerod. Páčilo sa mi ako autorka poukázala na to, ako nás môže náš strach zabrzdiť, aby sme si život užívali naplno. Zo začiatku mi strašne prekážalo, ako sa hlavná hrdinka stále strachovala, opakovala si, že svoj zabehnutý tradičný režim nikdy nezmení a v podstate bola naozaj taká nijaká, fádna. Postupne sa z nej vytvorila úplne iná žena a na konci som jej mala chuť zatlieskať. Išlo o úplne novú postavu, ktorú si každý zamiluje. Priznám sa, že sama som sa v niektorých situáciach našla, keďže Petra čerpala z reálneho života, riešila problémy, ktoré sa nás týkajú dennodenne a tým pádom som sa vedela s príbehom aj lepšie stotožniť. Už som párkrát spomínala, že okrem fikcie mám rada, keď sa nebojí autor/ka siahnuť aj po témach z reálneho života a v tomto prípade to bol skvelý ťah. Charakterový prerod našej hrdinky by, pravdaže, nebol možný bez Jensa. Sexi kuchár - to nemôže dopadnúť zle. Živý, vtipný, romantický, proste dokonalý prototyp chlapa. Občas som si hovorila, že by som mu možno pridala nejaké tie chyby, lebo miestami pôsobil až príliš dokonale. 

"Spomenula som si, ako mi Jens ukazoval, ako sa krája cibuľa a ako bláznivo mi pri tom búchalo srdce. Dokelu. Čo je to so mnou?"

Romantická línia bola síce dominantná, no na druhej strane nezatienila hlboké myšlienky a krásne vety, ktoré vás zasiahnú a donútia premýšľať. Často som sa pristihla pritom ako pozerám do blba a premýšľam nad mnohými vecami. Nie je veľa autorov, ktorí dokážu do svojich diel vsunúť hlboké myšlienky, ktoré nepôsobia len ako fádne klišé, no Petre sa to podarilo. Som veľmi rada, že sa nesústredila len na riešenie vzťahu našich hlavných postáv, ale že naopak, skĺzavala aj k takým menším motivačným pasážam. Či už máte strach robiť v živote zmeny, či ste pesimista a vidíte stále len to zlé, či sa bojíte zaľúbiť, pretože ste sa už mnohokrát sklamali - každý jeden z vás sa v tejto knihe nájde a odnesie si z nej niečo pekné. Priznám sa, že som si myslela, že pôjde len o ďalší romantický príbeh, ktorý neprinesie nič nové, no bola som prekvapená, ako pekne a s citom autorka celé dielo napísala. Samozrejme, dejová zložka je v popredí a táto psychologická v pozadí, no skvelo sa dopĺňajú, nič nie je písané nasilu. Aj napriek tomu však musím autorke vytknúť, že tak nejako zabudla trošku rozviť práve hlavnú líniu. Chýbali mi vedľajšie postavy, prvky, ktoré by ozvláštnili a spestrili dej. 

Aj napriek tomu, že som si čítanie užila a dostala som viac, ako som čakala, musím jeden lajk stiahnuť práve pre menšie nedostatky, ktoré sa predsa len objavili. Pevne verím, že sa mi do rúk dostane ďalšia autorkina kniha a ja jej budem môcť dať plné hodnotenie.

https://www.bux.sk/knihy/382522-stastie-je-ked-clovek-aj-tak-miluje.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára