piatok 21. apríla 2017

Marissa Meyerová - Měsíční kroniky: Winter

Dokáže Cinder, Scarlet, Cress a Winter poraziť kráľovnú Levanu?

Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?
Měsíční kroniky pozná asi každý z vás a je pravda, že ich môžeme zaradiť medzi jednu z najlepších sérií aká za poslednú dobu vyšla. Neviem, či som to už niekedy spomínala, ale ja zbožňujem, keď sa zoberie nejaká staršia verzia známych (aj menej známych) rozprávok a nejakým spôsobom sa pretvorí, moja najobľúbenejšia je určite Kráska a zviera. Preto ma táto séria okamžite zaujala. Prvé dva diely som zhltla asi za dva dni a potom som sa nejako nevedela dokopať ďalej, akosi som na to pozabudla a prebrala som sa až teraz, keď sa pomaly začalo hovoriť o Winter. Pravdaže, recenzie ma na ňu tak nalákali, že som sa do nej pustila ešte pred tým ako by som si prečítala Cress. Pravdaže, nebolo to úplne najlepšia voľba, keďže mi určité súvislosti chýbali, ale naozaj som sa chcela hneď pustit do Winter. A ako to nakoniec dopadlo?

"Lehce se pousmál, ale pak stejně rychle zvážněl. To ji znervóznilo. Kývl bradou k její ruce."

V každom dieli postupne pribúdajú a pribúdajú postavy, a tak tu máme dokopy až 8 hlavných postáv, čo je na jednu knihu už celkom úctyhodné číslo a, pravdaže, svedčí to aj o autorkinej šikovnosti, keď dokáže do jedného diela zakomponovať toľko rozličných charakterov a osudov. Pravdaže, má to aj pozitívny význam, keďže čitateľ sa ani na chvíľku nenudí, sledovať toľko postáv naozaj zamestnáva vašu pozornosť. Tak isto je len na vás, ktorá z vás vám ako prirastie k srdcu. Musím povedať, že Winter a Jacin neboli až také výrazné postavy, ale aj napriek tomu som si k nim vedela vytvoriť aspoň taký mierny vzťah. Obdivujem Marissu za to, ako dokázala jednotlivé príbehy spojiť do jedného. 800 strán ma najskôr vyplašilo, ale potom som si pri čítaní uvedomila, že to absolútne nie je podstatné, keď je príbeh tak prepracovaný. Presne tak ako v predchádzajúcich dieloch aj v tomto bolo všetko premyslené do úplných detailov, z ktorých každý jeden je dôležitý. Príbeh sa opäť nedal predvídať a aj keď si už myslíte, že máte autorku prečítanú a že na základe vašich predchádzajúcich skúseností s jej dielom by ste už zhruba mohli tušiť, čo si na vás pripraví, pravdou je opak. 

"Zabolelo ji u srdce. Kvůli němu, kvůli Winter, kvůli obětem, které ani neznala."

Re-tellingy rozprávok sú v súčasnosti naozaj obľúbené a je to pomerne častá téma, ale myslím, že sa s ňou ešte nikto nevyhral tak skvelo ako Marissa. Ona vytvorila proste úžasný svet, postavy, z ktorých každá je úplne iná. Musím uznať, že aj keď Winter a Jacin neboli moje najobľúbenejšie postavy, tento diel považujem za najlepší (aj keď ma ešte čaká Cress). Bol totiž najviac vyhrotený, najzaujímavejší, aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť chaoticky a že je ťažké sa v ňom orientovať, ale naopak, vždy viete, kto je práve na scéne a je naozaj jednoduché sa v deji orientovať. Keď túto knihu dočítate, na jednej strane budete šťastní, že sa veľa vecí vyjasnilo a uzavrelo (myslím, že naozaj neostalo niečo, čo by bolo nevysvetlené), na druhej cítite prázdno a neviete, či váš život bude mať ešte zmysel (môj áno, keďže už spomínaná Cress na mňa čaká). Dokonca by som povedala, že veľa z nás dostane/dostalo viac ako predpokladalo, keďže autorka načrela aj do budúcnosti a ukázala nám, aké plány majú postavy, čo na nich zhruba čaká a podobne. Neviem ako vy, ale mňa vždy zaujíma, čo s nimi bude ďalej, nemám rada, keď je big koniec nejakej série a zrazu sa len tak odsekne. Keď už to má byť finále, tak poriadne!

Nemôžem povedať nič iné než samé pozitíva. Postavy, prepracované rozprávky, nové nápady, úžasný autorkin štýl, ktorý vás pohltí, prepletené osudy, vzájomná nadväznosť - to všetko bolo proste DOKONALÉ! Nebojím sa povedať, že tento diel považujem za naozaj jednu z najlepších kníh, ktorú som v tomto roku čítala. Keďže som momentálne tesne po prečítaní tohto titulu, hlavou sa mi hmýri množstvo pozitívnych reakcií, ktoré sa snažím usporiadať do zmysluplných viet, aj keď by mohla byť celá recenzia pozostávať zo slov skvelé, perfektné, vynikajúce a ďalších superlatív. V tomto prípade vám naozaj len môžem odporučiť túto sériu, aby si každý z vás utvoril svoj vlastný názor (neverím, že by bol negatívny), ale za mňa odporúčam všetkými desiatimi. 

V takýchto prípadoch ma mrzí, že tu nemám aj viac lajkov, keďže päť je málo. Ešte by som sa rada vyjadrila aj k obálkam a musím uznať, že sú krásne, jediným nedostatkom je pre mňa mäkká väzba, ktorá mám pocit, že sa za chvíľku rozpadne a rozhodne by som viac ocenila, keby sa na takúto bichľu použije pevná.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete výhodne zakúpiť TU

3 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Já Měsíční kroniky ještě nečetla, ale určitě se na ně chystám :) Už na mě doma čeká Cinder :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne ! :) určite im daj šancu myslím, že sa ti budú páčiť :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia, jedna z najlepších sérii podľa mňa :)

    OdpovedaťOdstrániť