štvrtok 6. októbra 2016

Hľadanie podmanivej krásy - Jennifer Probstová

Oplatí sa v láske riskovať?

Lekárka a budúca chirurgička Genevieve MacKenzieová si naplánovala vlastnú veľkolepú svadbu do posledného detailu – až na to, že len pár minút pred tým, než má vysloviť áno primárovi oddelenia a neodolateľnému mužovi snov, nevesta vyskočí von oknom... rovno do náručia svojho potetovaného priateľa Wolfa. Na pár dní sa v útulnom zrube ukryjú pred svetom, aby si Gen mohla všetko ešte raz dôkladne premyslieť. Lenže ich dávne priateľstvo je odrazu vystavené nečakanej skúške a vzájomné iskrenie sa už nedá poprieť. Obaja stoja pred neľahkým rozhodnutím: vyberú si istotu platonického priateľstva, alebo nájdu v sebe dosť odvahy a dotknú sa plameňov vášne s rizikom, že sa pri tom popália?





Jennifer, Jennifer, Jennifer. Koľko chvály by som ja len mohla povedať na jej adresu, koľkokrát som si už povedala, že to ani nie je možné, aby niekto písal tak dobre, aby každá jej kniha bola kvalitná a skvelá. Keby som ja mala možnosť určovať, čo budú žiaci na škole povinne čítať, rozhodne by som medzi ne zaradila aj Jennifer. V priebehu minulého mesiaca sme sa dočkali už tretieho voľného pokračovania série Hľadanie a určite vás poteší, keď poviem, že by sme sa mali dočkať aj štvrtého. Hneď na začiatok by som chcela poznamenať, že obálka je naozaj krásna. Nie som fanúšik zelenej, no myslím, že dizajn sa mimoriadne vydaril a všetky prvky sú zladené perfektne. 

"Potom to vzdala a dovolila temnote, aby ju pohltila. Tesne predtým, než sa to stalo, ešte stihla vysloviť, čo mala po celý ten čas na jazyku."

Neviem aké myšlienky vám prebehli hlavou, keď ste si prečítali anotáciu, no ja som zostala poriadne mimo. Kto len tak skočí na svadbe do rúk najlepšieho priateľa, namiesto ženícha, a potom sa ukryje, aby si premyslel, čo vlastne chce a akú budúcnosť si predstavuje. Myslím, že na Slovensku to nie je príliš bežné, aspoň som teda nikdy nepostrehla zdrhajúcu nevestu. U Jennifer som ale vedela, že aj napriek tomu ako šialene tento nápad znie, ona z neho niečo vydarí. A to sa aj stalo. Opäť všetky kúsky, detaily zapasovali do seba a poskytli nám skvelý čitateľský zážitok. Všetky autorkine knihy obsahujú jednoduché, ľahko pochopiteľné zápletky, ktoré vás citovo nezničia (aj keď pravdaže pôsobia na vaše emócie), nenudíte sa pri nich a sú príjemnou oddychovkou (najmä v tieto studené dni). Mnohokrát však nastane, že autori stratia originalitu a všetky ich diela sú rovnaké, stereotypné, dokonca máte pocit, že ste presne takúto vetu alebo dokonca dlhšiu časť, čítali aj v ich predchádzajúcich tituloch. Našťastie, Probstová nepatrí do tejto kategórie a tak sú všetky jej námety, prostredia, postavy, zápletky úplne odlišné a svojím spôsobom zaujímavé. Poviete si, čo už len môže byť také úžasné na romantických knihách, veď to je stále len to isté, a podobne. Omyl! Jennifer má v sebe obrovský talent a svoje vlastné postupy, ktorými si získa vašu pozornosť.

"Dopustil sa neodpustiteľného omylu. Kým spala, držal ju za ruku a ani na chvíľu ju nepustil."

Nedá mi nevyjadriť sa k postavám. Gen asi bude závidieť množstvo dievčat, keďže na prvý pohľad sa zdá, že má všetko. Po určitom čase však vidíme, ako sa môžeme mýliť, pretože nie je všetko vždy také, ako si myslíme. Viac ako vlastný snúbenec jej pomáha najlepší priateľ Wolf. Páči sa mi ako sú tetovania hneď symbolom vagabundov, bad boyov a podobne. Už sa to tak zaužívalo a keďže ja sama mám tetovanie, príde mi to občas vtipné (keďže seba až za takú bad girl nepovažujem). Som ale rada, že Wolf bol úplný opak Gen, jednoznačne si myslím, že protiklady sa priťahujú a tak k sebe perfektne pasovali. Celá dejová línia bola naozaj podarená, občas ste nevedeli, čo sa vlastne deje, kam autorka smeruje, kládli si otázky a rozmýšľali, že ako už len toto môže dopadnúť. Bola to poriadna divoká jazda, ktorú som si užívala od začiatku až po koniec. Nenašla som ani jedno hluché miesto, nejakú chybu, proste tam nebolo nič s čím by som mala problém. Som naozaj šťastná, že aj napriek tomu koľko spisovateliek dnes píše s ľúbostnou tematikou, koľko kníh nie je vôbec takých kvalitných a dobrých ako by ste čakali, predsa len sa ešte nájdu spisovatelia s obrovským talentom. A Jennifer je jedna z nich. Ani neviem koľká v poradí je táto kniha, už som ich od nej prečítala mnoho (myslím, že všetky), no páčila sa mi a neskutočne som si ju užila. Momentálne som tesne po dočítaní, a preto je pre mňa ťažké, čo najlepšie vám opísať aké skvelé dielko to bolo a prečo by ste si ho mali prečítať. Pre všetkých (ne)milovníkov zamilovaných príbehov môžem len povedať, že toto je to pravé orechové a pokiaľ hľadáte kvalitný titul, rozhodne siahnite po tomto diele. Či už postavy, námet, štýl, všetko bolo perfektné. 

Myslím, že je úplne jasné aké hodnotenie si toto dielo zaslúži a bol by priamo hriech dať menej lajkov. Určite tomuto dielu dajte šancu a ja verím, že budete rovnako spokojní ako ja. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť tu.

3 komentáre:

  1. Jennifer nikdy nesklame, skvelá autorka a jej knihy sú fantastické :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviem, čím to je, možno tým, že nie som dievča, ale mne jej knihy nesedia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je možné niekde stiahnuť túto knihu aj zdarma?

    OdpovedaťOdstrániť