piatok 25. marca 2016

Všichni jsme hleděli vzhůru - Tommy Wallach

Čo spravíte, keď zistíte, že za chvíľu vašu zem zničí asteroid? 

Než se objevil ten asteroid, nechali jsme se škatulkovat: sportovec, vyvrhel, flákač, snaživec. Pak jsme se podívali vzhůru a všechno se změnilo. Říkají, že tu bude za dva měsíce. Takže máme dva měsíce na to, abychom vylezli ze svých škatulek. Dva měsíce na to stát se někým lepším než doteď, něčím, co vydrží i po samotném konci. Dva měsíce na skutečný život.

Příběh o tom, co s vámi udělá blížící se katastrofa. 
Příběh, který vůbec není o té katastrofě. 
Příběh o lidech






Občas sa objaví nejaká kniha, o ktorej ste nič nepočuli, no pozreli ste sa na ňu a vedeli ste, že to bude dobré. Stalo sa vám to už? Mne pár krát a väčšinou bol môj prvotný feeling správny. Keď som si pozerala čo vydavateľstvo CooBoo plánuje vydať a uvidela som tam túto knihu, hneď som vedela, že by sa mi mohla páčiť, že niečo také hľadám. Anotácia znie naozaj lákavo. Mám rada všetky tie seriály a filmy o rôznych typoch ľudí, škatuľkovaní a hlavne najviac obľubujem tú časť, keď začnú vyliezať zo svojich ulít. Presne niečo takéto som čakala aj od tohto dielka. A čo som dostala?

"Tahle fantazie ho jemně stáhla zpátky do snu. To bylo na dlouhou dobu naposledy, co se dobře vyspal."

Predpovedí o tom, že náš svet zanikne lebo hento, lebo toto, tu už bolo neúrekom. No čo keby to bola pravda? Čo keby sme mali za chvíľku zomrieť, lebo našu Zem zničí obrovský asteroid? Čo by ste robili? Úprimne, neviem si ani len predstaviť takúto situáciu. A nevedeli si ju doteraz predstaviť ani Peter, Anita, Eliza či Andy. Lenže ostávajú im dva mesiace, posledné dva mesiace, ktoré chcú/musia využiť čo najlepšie a majú šancu zbaviť sa svojich škatuliek. 

Zaujímavá anotácia, viacero pohľadov? Zostala som milo prekvapená hneď od začiatku. Tento príbeh nie je zameraný na katastrofu, ako vyzerá svet, ale na to, čo spravíme s obyčajnými ľuďmi. Na vyše 300 stranách máme možnosť sledovať ako sa ich jednotlivé charaktery menili. Každá z postáv ma proste bavila a sedela mi, na každú som sa tešila. Každá z nich bola úplne iná, no všetky niečo spájalo. Naozaj autorku chválim za to, aké perfektné postavy vytvorilo a že som sa ani pri jednej z nich nenudila. Je jasné, že nie každému sadnú všetky, no nemusíte sa báť, po pár stranách opäť príde vaša obľúbená postava. Jednotlivé kapitolky sú krátke, niektoré sú oddelené aj jednoduchými ilustráciami na čiernych stránkach. Chvíľku mi trvalo, kým som pochopila, čo vlastne jednotlivé ilustrácie symbolizujú (pri tom je to úplne jasné), no rozhodne je to zaujímavý prvok. 

"Eliza k němu přistoupila blíž a položila mu ruce na maskáčovou hruď."

Aj keď viete, že sa jedná o katastrofu a možno čakáte, že sa v knihe strhne nejaká dráma alebo akcia, tak vám hneď poviem, že nič také nebude. Autor sa sústredil naozaj len na to, aby poukázal na postavy, život, na to ako sa dokážeme zmeniť, keď máme podnet. Možno si teraz hovoríte, že to musí byť poriadna nuda, že to nie je nič pre vás. Nie, nie, nie. Autor píše tak skvelo, že som sa bavila od začiatku až do konca, ani raz som nemala chuť knihu niekam odložiť (iba keď som musela). Páčilo sa mi, že sa Tommy zameral aj na iné témy, a tak som dostala aj poriadny druhoplánový čitateľský zážitok, zamyslela som a autorovi sa podarilo vyvolať u mňa mnoho otázok, nad ktorými som sa pri čítaní zamýšľala. Neviem, či to bol jeho zámer alebo to bola len čistá náhoda, no keď som po prečítaní jeho knižky zaspávala, mala som plnú hlavu myšlienok, ktoré som sa snažila upokojiť a nejako usporiadať. Len málokedy sa mi stane, že vo mne aj zdanlivo jednoduchá kniha zanechá také rozporuplné pocity a mám chuť si ju znovu a znovu prečítať. Tommymu sa to však podarilo. Naozaj skvelý nápad, zápletka, postavy, len ten koniec mohol dopadnúť inak a najradšej by som ho preškrtala a nejako zmenila. 

Rozmýšľam, či som príliš mäkká a dávam pre to toľko pozitívnych rozhodnutí, alebo mám šťastie a dostáva sa mi do rúk toľko skvelých kníh. Tak či tak, túto knihu vám odporúčam všetkými desiatimi :) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Na knížku se taky chystám, zrovna jsem ji okukovala v knihkupectví :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knížku jsem nečetla, ale opravdu mě zaujala, zkusím se po ní někde podívat!
    Catamount

    OdpovedaťOdstrániť