streda 23. marca 2016

E. L. James - Grey

Päťdesiat odtieňov sivej očami Christiana!

Život Christiana Greya je čistý, disciplinovaný, plne pod kontrolou, plný bohatstva a… úplne prázdny. Až do dňa, keď do jeho života vstúpi Anastasia Steel. Snaží sa na ňu zabudnúť, vytesniť ju, ale namiesto toho ho strhne búrka emócií, ktorú nedokáže pochopiť a ktorej nedokáže odolať. 

Pomôže mu Ana zabudnúť na hrôzy detstva, ktoré Christiana prenasledujú každú noc? 

Alebo ho jeho temné sexuálne túžby a snaha kontrolovať všetko vrátane tohto dievčaťa donútia zničiť krehkú nádej, ktorú mu Ana ponúka?
Ak mám povedať pravdu toto je pre mňa jedna z najočakávanejších kníh tohto roka. Aj napriek tomu koľko kritiky 50 odtieňov zožalo, ja som veľký fanúšik tejto série a vidím v nej väčší potenciál ako mnoho iných čitateľov. Možno ste si všimli, že na internete sa nám objavujú už aj fotky z pripravovaného druhého pokračovania, filmového obsadenia (a ja som nadšená z nových hereckých tvárí!). Aby som si skrátila čakanie na 50 odtieňov temnoty rozhodla som sa prečítať Greya.

"Čupnem si vedľa nej a pripútam ju. Snažím sa pri tom nepredstavovať si ju nahú."

Nie je žiadne tajomstvo, že mám oveľa radšej knihy z mužských pohľadov. Nie sú také ufňukané a preplnené nudnými vnútornými monológmi. A kniha z pohľadu Christiana? Áno, áno, áno! Úprimne, Annu príliš nemusím, a tak som si užívala túto knihu oveľa viac. Za najväčšie pozitívum považujem, že dej nebol len presným prerozprávaním toho, čo už vieme, ale obsahoval aj spomienky z detstva, čo vlastne spôsobilo u Christiana to, aký je, tak isto autorka nezabudla ani na dôležité sedenia s jeho terapeutom, či na vysvetlenie toho, ako to bolo vlastne s Leilou. Fakt som sa vôbec nenudila, bolo to oveľa záživnejšie a lepšie čítanie a podľa mňa autorka spravila skvelý ťah, že príbeh poňala aj z tejto strany. Zostala som ale smutne prekvapená, že sa jedná čisto o prvý diel, dúfala som, že možno aspoň nazrieme do druhého. Bohužiaľ, nie. Kniha končí zhruba rovnako ako prvý diel, pár strán je tam navyše. Pevne verím (a bola by som naozaj rada), že by autorka takto mohla ešte napísať ďalšie dva diely. Viem, že to mnoho čitateľov bude považovať len za marketingový ťah (ako aj túto knihu) a že sa takého asi nedočkáme, no úprimne by ma to potešilo.

"Stojí na chodbe, pôsobí placho, vyzerá prenádherne."

Christian je oveľa lepší rozprávač a bola zaujímavého sledovať jeho myšlienkové pochody, keď mu Anna prvý krát padla do kancelárie, keď mu vynadala a podobne. Mnoho vecí sa mi aj viac objasnilo, začalo dávať zmysel, autorka skvelo vypracovala Christianov charakter. Jedna vec bola opísať ho z pohľadu Anny, cez jej myšlienky a pocity, no teraz sme už prenikli do jeho mozgu. E. L. James má podľa mňa talent a všetko vykreslila realisticky. Úprimne si myslím, že veľa ľudí túto knihu zavrhne, pretože podľa mňa čakalo, že to nebude len prerozprávaný príbeh ale niečo viac. Mne to bolo jasné hneď od začiatku, podľa anotácie aj prvých strán, o čom kniha bude a povedzme si úprimne, mňa by napríklad nebavilo čítať nejaký iný príbeh, napríklad aké to bolo pred tým ako stretol Annu. Proste som si zvykla na nich ako pár a jediné čo som chcela, bolo pozrieť sa na jednotlivé situácie aj z pohľadu Christiana. Za mňa preto môžem povedať, že som zostala milo prekvapená a kniha sa mi páčila. Ako som už spomínala vyššie, neočakávajte od knihy niečo nové, nečakané, strhujúce, lebo sa zbytočne sklamete. Proste ten istý príbeh od sexi týpka so zvláštnym hobby s nejakými tými novými informáciami a poznatkami. Ja som dostala presne to, čo som chcela (možno aj o trošku viac), knihu som si užila a prečítala ju naozaj rýchlo. Pevne verím, že sa vám zapáči :)

Moje hodnotenie je asi úplne jasné. Odporúčam vám mať najskôr ale prečítanú trilógiu 50 shades a až potom sa vrhnúť na tento bonbónik, určite si hu užijete potom viac :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár: