sobota 12. decembra 2015

GOGO - Chalan z internetu

Čo o sebe prezradil jeden z najzaujímavejších youtuberov?

BAM, čaute, tu je GoGo! 

Tento pozdrav sa ozýva z desiatok videí na internete, ktoré si získali neuveriteľné množstvo fanúšikov. Ich autorom je GoGo, vlastným menom Daniel Štrauch, uletený, nebojácny a hlavne vtipný mladík z bratislavskej Petržalky, pre ktorého bola kariéra úspešného YouTubera životným snom. Za svojím cieľom sa mu darí úspešne kráčať – dnes mu patrí najsledovanejší slovenský kanál na YouTube, kde ho sleduje viac ako 1,1 milióna fanúšikov. GoGo patrí k hlavným „celebritám“ nastupujúcej generácie a je dôkazom toho, kam až to človek plný tvorivých síl môže dotiahnuť spomedzi štyroch stien svojej oranžovej detskej izby. Svoj príbeh zhrnul do pútavého rozprávania, v ktorom odhaľuje zákulisie svojej práce, úskalia, s ktorými sa musel vyrovnať, ale aj detaily z osobného života a ešte oveľa viac! 

Trendov v knižnom svete prichádza veľa - nie je to tak dávno, čo svet ovládol Twilight, potom 50 odtieňov sivej a teraz mám taký pocit, že sa roztrhlo vrece s knihami o youtuberoch, nielen vo svete, ale aj u nás. Aj keď nás českí vydavatelia predbehli, my sme dlho nezaháľali a Gogova kniha zožala veľký úspech. Priznám sa, že aj keď ho občas sledujem a videla som dosť jeho videí, nemala som príliš veľké očakávania. 

"Len ja a moja oranžová izba. Miestnosť v petržalskom paneláku, kde sme bývali a kde som vyrastal. Svoju izbu som si jedného dňa začal prerábať na štúdio."

Aj keď mnohí túto knihu považujú len za marketingový ťah, ja som bola úprimne zvedavá, čo zo seba vyprodukuje GOGO na papier. A zostala som milo prekvapená, pretože stránky boli plné vtipných hlášok, presne ako som pri ňom zvyknutá. V tejto knihe je zachytený celý proces od toho, ako kedysi len začínal a v živote by ho nenapadlo, že bude mať raz taký úspech. O tom, že je to najznámejší youtuber na Slovensku sa nedá pochybovať. Nezabudol spomenúť ani svoju Lucku, vtipné videá, ale aj ako sa stretol aj s hejtom, rôznmi zbytočnými hádkami, osočovaním a podobnými závisťami, ktoré sa objavia, keď sa vám darí. Okrem toho veľkú úlohu zohrala najmä grafika, keďže obsahuje množstvo obrázkov. Myslím si, že pokiaľ máte GOGA radiť, túto knihu si obľúbite, pretože sa o ňom dozviete veľa nového. Je napísaná naozaj pekne, nie je to žiadna bichľa, ale taká jednoduchá jednohubka, ktorá je určená všetkým vekovým kategóriám. Myslím, že sa bude páčiť skôr mladším čitateľom, ale určite si nájde svojich priaznivcov. 

"Keď prídem na stretnutie s ľuďmi a vidím tie počty, vždy ma to poteší. Človek si uvedomí, že to, čo robí, dáva zmysel."

Aj keď sa mi páčila, predsa len musím uznať, že to bol inak obyčajný príbeh ničím výnimočný a keby sa nejednalo o tak známu osobnosť, určite by nezaujal a kúpil by si ho len málokto. Je pravda, že taká Zoella tiež vydala knihu, ale predsa len to nebola jej autobiografia, ale proste vymyslela nejaký príbeh a tak to malo pre mňa väčšiu cenu a určite ma to viac zaujalo. Ostatným knihám od youtuberov už šancu určite nedám, pretože sa tiež jedná len o autobiografie. GOGO má však dar aj z obyčajnej vety spraviť hlášku, na ktorej sa viete smiať ešte dva dni. Napriek všetkému vám knihu odporúčam, určite bude pre mnohých zaujímavá, aj keď nefanúšikov pravdepodobne ničím nezaujme. 

Rozmýšľala som, koľko lajkov knihe nakoniec dám práve kvôli nedostatku spomínanom vyššie a nakoniec som sa rozhodla, že nebudem naňho až taká kritická a dám mu 4 lajky. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre: