sobota 31. októbra 2015

Kiera Cassová - Prvá

35 dievčat začínalo. Ale zvíťaziť môže len jedna.

Selekcia sa blíži k záveru a v súťaži zostali len 4 dievčatá. America je pevne rozhodnutá získať Maxona pre seba, a hoci sa opätovne zblížili, Maxon stále netuší, kto je Aspen. 

Boje s rebelmi sa stupňujú, a keď vážne ohrozujú aj Americinu rodinu, rozhodne sa s nimi vyjednávať. Pri nebezpečnej misii ju postrelia do ramena a udalosti sa vymknú spod kontroly. Zúfalé boje prinesú rodinám nečakané odhalenia a zdrvujúce tragédie. 

Maxon napokon odhalí, kto bol Americinou tajnou láskou, a jej pozícia v selekcii je vážne ohrozená. Tým sa však prekvapenia nekončia...




Od kedy som čítala prvé dva diely tejto série, prešiel už nejaký čas, no hneď čo som otvorila túto krásku, spomenula som si aj na najmenší detail tejto skvelej série. Elita je v poradí už tretí diel a ak sa nemýlim, mal by nás čakať ešte jeden + sa začalo hovoriť aj o nejakých novelách, ktoré vám určite nemôžu chýbať, pokiaľ máte radi Selekciu. Hneď na úvod by som povedala, že som sa na tento diel zatiaľ tešila asi najviac, pretože už zostali len 4 dievčatá a podľa anotácie sa malo jednať o poriadne nabitý príbeh s mnohými zvratmi a navyše som konečne čakala, čo sa udeje medzi Aspenom a Maxonom. A čo som dostala?

"Oči sa nám stretli a uvedomila som si, ako veľa pre mňa urobil iba preto, že chcel."

Už ide naozaj do tuhého a za chvíľku sa rozhodne o víťazke. America chce získať Maxona, no je tu taký menší problém s názvom Aspen. Aby toho nebolo málo, nemôže sa plne sústrediť na svoj ľúbostný život, pretože sa dejú nepokoje, ktoré ohrozujú aj jej rodinu. O to viac je ale kniha zaujímavá. Čo sa mi páčilo najviac bolo, že sa už toľko kniha nesústreďovala len na Americino rozhodovanie ktorý z týchto dvoch, ale poriadne sa rozvinula aj vedľajšia dejová línia a tak sme dostali omnoho viac než len romantika. Tento diel som prečítala najrýchlejšie a hodnotím ho za najlepší. Mám pocit, že v Prvej autorka pustila svoju fantáziu, aby si robila, čo sa jej zachce, keďže dej bol popretkávaný mnohými zvratmi, príbeh sa uberal takými smermi, ktoré by ma vôbec nenapadli a záver bol taký napínavý až som mala chuť si obhrýzť gélové nechty. Naozaj by som Kieru pochválila za to, čo všetko dokázala vymyslieť, pretože predsa len po dvoch kvalitných dielach je už ťažšie napísať tretie tak, aby nebolo horšie. Aj keď si mnoho čitateľov myslí, že sa týmto príbeh už séria končí, určite vás poteším, že vychádza ešte voľné pokračovanie The Heir a poviedky Happily Ever After. 

Postavy nám síce nepribudli, no za to niektoré čakal tragický osud. Osobitnú pozornosť si podľa mňa zaslúži Maxon, ktorý v tomto diele prešiel asi najväčšou zmenou, asi najviac je na ňom vidno pokrok a mala som pocit, že už konečne dospel a pochopil o čom je byť princom. Od začiatku som ho mala rada (Aspena vrcholne neznášam) a prirástol mi k srdcu, aj keď to nie je úplne ten typ hrdinu, akého mám rada. Myslím, že tomuto dielu nemám ani čo vytknúť. Tešila som sa na tento diel už poriadne dlho a dostala som ešte oveľa viac a rozhodne môžem povedať, že to bolo jedno z najlepších ukončení. Vôbec som nečakala, že dostanem toľko akcie a zaujímavých zvratov, že budem stránky prevracať ako o život a čítať do rána (však na druhý deň je iba škola). Myslím si, že veľa čitateľov bude s takýmto ukončením spokojných a tento diel si užije. Na ďalšie si budeme musieť počkať až do marca.

"Vždy sa budem musieť prispôsobiť vôli kráľa Clarksona."

Je úplne jasné, že Prvej nemôžem dať nič iné ako plné hodnotenie a odporučiť vám ju všetkými jedenástimi. Pokiaľ ešte váhate, či sa pustiť do čítania, tak je najvyšší čas začať :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár: